Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Προς την έξοδο ο Γ. Παπανδρέου


Προς την έξοδο κινείται ο Γ. Παπανδρέου
«Ο Παπανδρέου θα φύγει τώρα, εφόσον θέλουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σήμερα», δήλωναν, χθες, οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία διαβεβαίωναν πως το ραντεβού Παπανδρέου - Παπούλια το μεσημέρι δεν σχετίζεται με τις διαδικασίες διαδοχής. Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον Λ. Παπαδήμο μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ως αργά χθες το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να παραμείνει συνεπής στην απόφαση να μην θέσει υποψηφιότητα είτε για πρόεδρος είτε για πρωθυπουργός και να συναινέσει στο αίτημα που διατυπώνεται, σχεδόν με καθολικό τρόπο, οι διαδικασίες διαδοχής να γίνουν προ των εθνικών εκλογών. Οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κυρίως μετά τη «σύμπηξη» ευρέως μετώπου κατά της πρότασης για διαρχία οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου στην απόφαση να παραιτηθεί άμεσα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής σύγκρουσης.
Αυτό στο οποίο, όμως, θα επιμείνει είναι η εκλογή να γίνει από τη βάση, με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υποχωρήσει από το δημοκρατικό κεκτημένο του 2007. «Ο Παπανδρέου δεν είναι δογματικός, θέλει τη σύνθεση», διαβεβαίωναν από την Ιπποκράτους, εκτιμώντας, πάντως, ως δείγματα «απώλειας της κοινής λογικής» και ως διαλυτικής διαδικασίας τη φρενήρη συλλογή υπογραφών από στελέχη και βουλευτές. Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για διαρχία είχε μία και μόνο στόχευση: να απεμπλέξει τη διαδικασία διαδοχής του ΠΑΣΟΚ και να εξασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εφόσον σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί και προτείνει οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας να γίνουν προ των εθνικών εκλογών, όπως ζητούν οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά., διευκολύνει στο να υπάρξει μία κοινή εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο και να αποφευχθούν «μάχες χαρακωμάτων» στο ανώτατο όργανο του κόμματος που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο στο «Κάραβελ».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα προβλέπεται «περίπατος» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ούτε για τους δελφίνους. Για σκληρή κριτική αλλά και για σκληρή αυτοκριτική «για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» προϊδέασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που επανέλαβε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να ληφθούν ερήμην του λαού. Ο ίδιος έριξε το γάντι στους υπόλοιπους δελφίνους, αλλά και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας: «Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε. Αν είμαι ανεπαρκής ή ακατάλληλος σε ό,τι έχω αναλάβει μέχρι τώρα, θα σηκωθώ να φύγω από την πολιτική. Στην πολιτική υπάρχουν οι προσωπικές ευθύνες του καθενός μας»... «Οποιος κάνει τον υποψήφιο πρέπει να έρθει και να λογοδοτήσει?», είπε, χθες, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει πάραυτα να λύσει το πρόβλημα της ηγεσίας του? Η εκκρεμότητα διαλύει τη κυβέρνηση».
Εν τω μεταξύ, σειρά παρεμβάσεων για καθαρή και γρήγορη διευθέτηση του θέματος ηγεσίας καταγράφηκαν χθες, με κυρίαρχο το κείμενο που διακίνησαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόππας και Π. Ευθυμίου και υπογράφουν συνολικά είκοσι βουλευτές, ζητώντας το Εθνικό Συμβούλιο «να καθορίσει άμεσα σε σύντομο χρόνο την εκλογή προέδρου από τη βάση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού».
Πλατφόρμα 
Επίσης, 21 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφία των οποίων μετέχουν και στο Εθνικό Συμβούλιο, με μία «πλατφόρμα» που κυκλοφόρησαν χθες ζητούν «καθαρές δημοκρατικές λύσεις με εκλογή προέδρου από όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ» μετά την ολοκλήρωση του PSI και τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Στη λίστα των υποψηφίων δελφίνων ενέγραψε, εν τω μεταξύ, χθες το όνομά του ο Στέφανος Τζουμάκας, με τη φράση «στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαδικασίες και αναλαμβάνω πρωτοβουλία και βγαίνω μπροστά».
Ο κ. Τζουμάκας επιτέθηκε στους δελφίνους, λέγοντας ότι «θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη» και τους χαρακτήρισε «εκτελεστικά όργανα της διαπλοκής, που, αφού οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση, οργανώνουν τώρα μία δεύτερη επιχείρηση ελέγχου και κατάληψης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από πρόσωπα ελεγχόμενα από επιχειρηματικούς κύκλους». Παρά, ωστόσο, την πλειάδα υποψηφίων που εμφανίζονται, ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν πραγματική υποψηφιότητα, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για να χριστεί κάποιος ως υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει εκατό υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν δικαίωμα να υπογράψουν μόνον για μία και μόνη υποψηφιότητα.
Ημερησία - 

Δεν υπάρχουν σχόλια: