Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια έφυγε από κοντά μας η Μαρία Δημητριάδη...

και τοτε και τωρα ο ιδιος εχθρος. ο φασισμος. μονο που τωρα φοραει το προσωπειο του πατριωτη εχει τα μμε μαζι του ή εξουσια (ματ). Οι φασιστες σηκωσαν κεφαλι. Ας τους το σπασουμε



Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στον Ταύρο το 1951, όπου τη δεκαετία του ’70 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος. Αρχισε το τραγούδι από πολύ νωρίς, αλλά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 είχε σποραδικές εμφανίσεις στη δισκογραφία.Στα νεανικά της χρόνια ανήκε στο μαοϊκό ΕΚΚΕ. Ηταν η εποχή που εμφανιζόταν με καφτάνια σε μπουάτ της Πλάκας και τραγουδούσε, μεταξύ των άλλων, και τα περίφημα πολιτικά τραγούδια «Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται γιατρέ εδώ πέρα / η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται...» σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, όπως και το «Δελτίο καιρού» των Μήτσου Κασόλα και Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η Μαρία Δημητριάδη ήταν παντρεμένη με τον Ανδρέα Μικρούτσικο την περίοδο που ξεκινούσε την καριέρα του στη σύνθεση και στο τραγούδι. Απέκτησαν έναν γιο, τον Στέργιο, για το μεγάλωμα του οποίου η ίδια έβαλε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της. Μετά τη διάλυση του γάμου τους οι δρόμοι τους χώρισαν και ο μόνος κοινός παρονομαστής τους ήταν το λατρεμένο τους παιδί.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τη δεκαετία του ’70 τραγούδησε μερικά σπουδαία έργα της εποχής, όπως το «Ηλιος ο πρώτος» του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, (από όπου και η κλασική ερμηνεία «Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι»), αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή ερμηνεύοντας από πολύ νωρίς Θεοδωράκη και αργότερα Θάνο Μικρούτσικο (τα «Πολιτικά τραγούδια» σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ). Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα την περίοδο αυτή (δικτατορία και Μεταπολίτευση), δηλαδή η ενασχόλησή της με το «πολιτικό» τραγούδι, τη στιγμάτισε ως καλλιτέχνιδα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Τη δεκαετία του ’80, πάντως, η Μαρία Δημητριάδη προσπάθησε να πει πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, πιο λυρικά, όπως Χατζιδάκι («Για την Ελένη», σε στίχους Μιχάλη Μπουρμούλη). 

Το 1996 έκανε προσπάθεια επιστροφής με το ροκ δίσκο «Αύριο», παραγωγής του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Επειτα συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες, όμως δεν είχε ηχογραφήσει νέο δίσκο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η «τραγουδίστρια της Αριστεράς» ήθελε να γράψει ένα βιβλίο που θα περιελάμβανε όλες τις καλές και τις κακές στιγμές της καριέρας και της ζωής της.

Ο θάνατος της Μαρίας Δημητριάδη κυριολεκτικά καταρράκωσε τον σοκαρισμένο Ανδρέα Μικρούτσικο και τον έκανε να αλλάξει τα τηλεοπτικά του σχέδια.  Ο Ανδρέας δέθηκε προσωπικά, αλλά και καλλιτεχνικά στα νιάτα του με την αξέχαστη ερμηνεύτρια. Μαζί έκαναν μεγάλες επιτυχίες στην περίοδο της Μεταπολίτευσης που κυριαρχούσε το επαναστατικό τραγούδι. Στην ίδια παρέα ήταν και ο αδελφός του, Θάνος Μικρούτσικος, για τον οποίο η Μαρία Δημητριάδη έχει δηλώσει: «Τον πήγα στον Πατσιφά της “Λύρα” για να κάνουμε τα “Πολιτικά Τραγούδια”». Ο Ανδρέας, μαζί με τον γιο τους Στέργιο, αλλά και τον Θάνο τη στήριξαν  στο Γολγοθά που πέρασε με την ασθένειά της, δυστυχώς όμως εκείνη νικήθηκε  από σπάνια πνευμονική νόσο. Επιθυμία της ήταν να μην ταφεί, αλλά να αποτεφρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: