Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

«… Ο κόσμος υποφέρει και πονά κι εσείς τα ίδια παραμύθια»

Του Γιάννη Κυριακάκη*

Οργή και αηδία σκόρπισε σε όλο το νησί η συντονισμένη επικοινωνιακή επίθεση των Αρναουτάκη, Σκουλάκη και Κουράκη, που βγήκαν χρονιάρες μέρες, να μας εμπαίξουν μέσα στην ανέχεια και την αβεβαιότητα μας. Εξήγγειλαν πολλά έργα και υποσχέθηκαν πολλά εκατομμύρια ( εννοείται για λίγους εργολάβους) την ώρα που από άκρη σʼ άκρη της Κρήτης επικρατεί ανείπωτη δυστυχία.
Την ώρα που:

• ανακοινώνονταν αυξήσεις 12,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ
• εξαγγέλλονταν νέα φορολογικά τεκμήρια που θα φορολογούν ακόμη και τους ανέργους σαν υψηλόμισθους γιατί έχουν σπίτι και αυτοκίνητο.
• απελπισμένοι πολίτες στενάζουν στις ουρές της Εφορίας
• τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης είναι τα γραφεία ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα πιο έρημα τα εμπορικά καταστήματα
• χιλιάδες συμπολίτες μας τρώνε από τα συσσίτια και ζουν με βοηθήματα σε ολόκληρη την Κρήτη
• διαλύονται σταδιακά τα νοσοκομεία κι ορισμένα απειλούνται με άμεσο κλείσιμο (Ιεράπετρα)
• οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και γιατρούς και φάρμακα
• κόβεται η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών
• το λάδι, βασικό προϊόν της υπαίθρου μας, έφτασε να πουλιέται λιγότερο από ένα καφέ.
Κι αυτοί αμέριμνοι και χαλαροί πανηγυρίζουν.
«230 εκατομμύρια πήραμε» (οι Δήμοι της Κρήτης) δήλωνε λίγο πριν εκπνεύσει το έτος ο Κουράκης που έσπευσε να το πει στις κάμερες πριν το πληροφορηθούν οι συνάδελφοι του δήμαρχοι, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Είναι βλέπετε και οι θέσεις του σπουδαίες : δήμαρχος Ηρακλείου, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και αντιπρόεδρος της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Εφτά χρόνια πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, δέκα χρόνια βουλευτής ΠΑΣΟΚ και οκτώ χρόνια δήμαρχος δήλωσε προ ημερών «… η συντριβή του διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κράτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να καταφέρει να ανταπεξέλθει (η χώρα) στις σημερινές συνθήκες της κρίσης… Πιστεύω ότι το 2012 θʼ αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ».
Μια ζωή ολόκληρη τρόφιμος του κομματικο – κρατικού συστήματος, που ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα, μας υποδεικνύει τώρα πώς να σωθούμε. Καθόλου τσίπα.
Από κοντά κι ο Σκουλάκης, τριάντα χρόνια βουλευτής εκ των οποίων δε θυμάμαι πόσα ήταν υφυπουργός ή υπουργός, τώρα πλέον ως δήμαρχος παραπονιέται για την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση ενώ ο ίδιος ψήφισε το Μνημόνιο και υπερασπίστηκε την πολιτική που μας σέρνει στην καταστροφή.
Αλλά ο πιο απίθανος είναι ο Αρναουτάκης, που μετά από 14 χρόνια δήμαρχος, πέντε χρόνια ευρωβουλευτής , ένα χρόνο βουλευτής και υφυπουργός του Γιωργάκη και τώρα ως περιφερειάρχης ζει ένα χρόνο σαν σε διαρκή προεκλογική περίοδο. Αλωνίζει το νησί εξαγγέλλοντας τα ίδια έργα πέντε κι έξι φορές και χρησιμοποιεί μονότονα τις ίδιες λέξεις, ανακατωμένες, περιγράφοντας το «όραμά» του για την Κρήτη. «Συγκρητισμός», «ενιαία Κρήτη», «ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη», «πράσινη ανάπτυξη», «πολυκεντρική ανάπτυξη», «αειφορία», «ανταγωνιστικότητα κι επιχειρηματικότητα», «απορροφητικότητα κονδυλίων», «ωρίμανση έργων», «στρατηγικός σχεδιασμός» κι άλλες κενολογίες, προκαλύμματα μιας θλιβερής αντιλαϊκής διαχείρισης.
Προ ημερών μάλιστα εξήγγειλε τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης για να διαχειριστεί ο λαός της Κρήτης την αιολική ενέργεια κι όχι κάποιος εργολάβος ή επιχειρηματίας.
Μήπως έχει ακούσει κάτι για τη νέα δανειακή σύμβαση, για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για τα γερμανικά σχέδια επενδύσεων στην ενέργεια και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ; Την επαπειλούμενη καταστροφή των βουνοκορφών της Κρήτης πάει να τη συγκαλύψει με υποσχέσεις για ψίχουλα που θα πάρει η εταιρεία λαϊκής βάσης για να παραδοθεί στο τέλος στα χέρια των μεγαλοεπενδυτών.
Δεν πέρασαν πολλά χρόνια που το κόμμα του, κόμμα του χρηματιστηρίου τότε, «ώθησε» την ΑΝΕΚ και τις Μινωικές –που ήταν εταιρείες λαϊκής βάσης - στα χέρια επιχειρηματιών. Πάλι ψάχνουν για κορόιδα;
Ενώ όλα δείχνουν ότι μας οδηγούν ολοταχώς στον όλεθρο – πιστωτικό γεγονός θα το πουν οι αγορές - κάποιοι ξεπεσμένοι μάγοι επιμένουν να κάνουν τα ίδια και τα ίδια κόλπα μπας και ξεγελάσουν πάλι το λαό .
Ό,τι και να κάνουν πια είναι πολιτικά τελειωμένοι.
«Ανατροπή για να ξανακαινουριώσει ο κόσμος», συμβούλευε την εποχή του ο Νίκος Καζαντζάκης.
Το 2012 θα γίνει η χρονιά της ανατροπής του σάπιου και αντιδραστικού μετώπου που μας δυναστεύει και θα βυθίσει στην πλήρη πολιτική ανυποληψία και την τοπική πολιτική σαβούρα.
* Ο Γιάννης Κυριακάκης είναι οικονομολόγος – καθηγητής μέσης εκπαίδευσης
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,Μέσω alfavita.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: