ΤΩΝ : ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
Σε ρυθμούς εκβιαστικών διλημμάτων συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, που χρησιμοποίησε και χθες δραματικούς τόνους μιλώντας προς τους υπουργούς του, στην κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου.
Ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε ότι “κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας”, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα χωρίς άλλες κόκκινες γραμμές. “Ακούω από διάφορες πλευρές για 'κόκκινες γραμμές'. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ζήτησε ξανά από τους υπουργούς του να “τρέξουν” την υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων ώς τις 15 Ιανουαρίου.
“Όλα είναι προϋποθέσεις”
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λ. Παπαδήμος “απάντησε” εμμέσως στον Αντ. Σαμαρά, που ζήτησε χθες “να μην βάζουν κάποιοι όλα τα μέτρα ως προϋποθέσεις” και είχε διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. “Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος, αναγορεύοντας όλα τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει σε προϋποθέσεις για να κλείσει η δανειακή σύμβαση.
Δαμανάκη όπως... Παπαδήμος
Στη γραμμή Παπαδήμου κινήθηκε χθες και η επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε., Μ. Δαμανάκη. Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι χρειάζεται “πολύ μεγάλη προσπάθεια για την παραμονή στη Ζώνη του Ευρώ”, ενώ δήλωσε και δικαιωμένη για τις “απειλές” περί επιστροφής στη δραχμή που είχε διατυπώσει. Παράλληλα, η κ. Δαμανάκη αποκάλυψε ότι “οι δανειστές μας δεν απαιτούν πλέον την κατάργηση του κατώτατου μισθού”, ενώ το ίδιο είπε στον ρ/σ ΣΚΑΪ και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γκ. Χαρδούβελης, αναφέροντας πως “η τρόικα γνωρίζει πως αν καταργηθεί ο κατώτατος μισθός, η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση”. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τους κοινωνικούς εταίρους, είχε ανοίξει το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, που προφανώς είναι κάτι διαφορετικό από την... κατάργηση, για την οποία έκαναν λόγο οι Μ. Δαμανάκη και Γκ. Χαρδούβελης.
Τα μέτρα του υπουργικού
Και ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε έως αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν ότι στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση εισάγει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο περίπου 850.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, ενώ, παραδεχόμενη εμμέσως την αδυναμία της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, δίνει τη δυνατότητα στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου, καταβάλλοντας (σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης) από 100 ευρώ τον μήνα να εξοφλήσουν έως και σε 60 δόσεις τα χρέη τους (συνολικά ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ) προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους.
Οι ίδες πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
Ληξιπρόθεσμα. Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης:
* Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων.
* Σε 2 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως 90%.
Ληξιπρόθεσμα. Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης:
* Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων.
* Σε 2 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως 90%.
Εισπρακτικές εταιρείες. Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία, και οργανισμοί, δύνανται να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών.
Αντικειμενικά κριτήρια. Κατά τη διάρκεια ελέγχων, τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση της τιμής πώλησης των διαφόρων αγαθών έναντι του συνολικού τζίρου, στοιχεία ανάλυσης ρευστότητας, αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή και τρίτοι (π.χ. μπορούν να αξιοποιούνται στοιχεία από υποθηκοφυλακεία, δικηγορικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία κ.λπ.).
- Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος όσων καθυστερούν να εξοφλήσουν χρέη στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής.
- Δυνατότητα λήψης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας σε οφειλέτες Δημοσίου που επιλέγουν να εκποιήσουν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου