Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Φώτης Κουβέλης: "Είναι υπονομευμένο το έδαφος πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί"


Για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων και την παραίτηση Καπελέρη, στην εκπομπή με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο στο ράδιο 9:


«Αυτό το οποίο καταγράφεται με τη συγκεκριμένη διελκυστίνδα μεταξύ των δυο οικονομικών εισαγγελέων, του κου Καπελέρη με την παραίτηση, τη μη παραίτηση, το υπόμνημα, την ανάγκη συμπληρωματικού υπομνήματος των εισαγγελικών λειτουργών, είναι ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία του θεσμικού συστήματος το οποίο αποτελεί έντονο στοιχείο πια της υπάρχουσας κρίσης. Το γεγονός ότι υπάρχουν τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη συμπεριφορά των κυρίων εισαγγελέων, οι οποίοι ουσιαστικά δηλώνουν ότι δεν δέχονται να ενεργήσουν καθ’υπαγόρευσιν και απαγόρευσιν εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα. Τα πήραν πίσω για να επανέλθουν χθες και να δηλώσουν ότι κακώς έκλεισε η προκαταρκτική εξέταση την οποία είχε διατάξει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ότι εφόσον θέλουν-είναι δική τους η διατύπωση- θα υπάρξει και η αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. 


Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών διότι η δικαιοσύνη όταν καλείται να δώσει έννομη προστασία, ουσιαστικά παίρνει τη διαφορά ανάμεσα στον πολίτη και στο δημόσιο, ένα δημόσιο το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί ερήμην της κοινωνίας, σε βάρος της κοινωνίας και χωρίς να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Εκείνο λοιπόν που αναδεικνύεται είναι ότι δεν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και τούτο ανεξάρτητα από το ποιός ενήργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο ή κάποιος άλλος με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτά σε τελευταία ανάλυση αποτελούν στοιχεία μιας υπόθεσης, η οποία όχι μόνον δεν ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία, το δημόσιο αγαθό αλλά κυρίως αναδεικνύει την έλλειψη της θεσμικής λειτουργίας που θα προστατεύει το δημόσιο αγαθό. 

Αναμφισβήτητα είναι μείζον πολιτικό πρόβλημα και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν στην οικονομική κρίση έχουμε την απουσία της συστηματικής λειτουργίας ενός κράτους, το οποίο τούτη την ώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα έπρεπε να αξιοποιεί δυνατότητες, ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς προκειμένου να πατάσσεται και η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή και η παραοικονομία που είναι γνωστό ότι και η διαφθορά και η παραοικονομία αθροιζόμενες λεηλατούν περίπου το 40% του ΑΕΠ και από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση -και η παρούσα και η προηγούμενη- όταν υπάρχει υστέρηση φορολογικών εσόδων –και υπάρχει- τότε το αντίβαρο που αναζητείται και φοβάμαι ότι θα αναζητηθεί και πάλι μέσα στο 2012 είναι η περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. 

Έχω ζητήσει όλη αυτή η υπόθεση να έρθει και στη Βουλή των Ελλήνων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς να πουν τί ακριβώς έχει συμβεί διότι και η πολιτική ευθύνη της βουλής πρέπει να είναι παρούσα και στην έρευνα και στον έλεγχο και στην διακρίβωση όλων εκείνων που αποτελούν τα κρίσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση της φοροκλοπής, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος συνολικότερα».  

Για την κυβέρνηση συνεργασίας:
«Είναι υπονομευμένο το έδαφος πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Κυρίως αυτή η λειτουργία επηρεάζεται από την διελκυστίνδα των τριών εταίρων που τη συγκρότησαν και την ψήφισαν. Αυτή η κυβέρνηση δεν αποκλείεται στη βάση ενός ιδιαίτερου πολιτικού γεγονότος που μπορεί να είναι η στάση της ΝΔ και λιγότερο η στάση του κου Καρατζαφέρη, μπορεί να έχουμε 
προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και πριν το Πάσχα αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται τουλάχιστον κατά το περιεχόμενο των δηλώσεων της ΝΔ».  

Αν είναι πιθανό να οδηγηθεί σε ναυάγιο:
«Είναι πιθανό να συμβεί. Η διελκυστίνδα μεταξύ των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, αφορά στην καρδιά της λειτουργίας μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με το δεδομένο ότι η δανειακή σύμβαση δεν είναι σε στεγανό. Οι εταίροι πιέζουν πάρα πολύ και θέλουν και άλλα, καινούρια, δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία εκτός από το ότι είναι άνισα δεν είναι κοινωνικά ηθικά, ταυτόχρονα έχουν αποδειχτεί και αναποτελεσματικά». 

Γιατί δεν συμμετέχει και ο ίδιος σε μια τέτοια κυβέρνηση:
«Δεν με αφορά μια αριστερά η οποία θα είναι στο περιθώριο και θα αναζητεί την καθαρότητά της από τη μη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε στο μήκος ενός συγκεκριμένου πολιτικού τόξου, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, όχι μόνο δεν εκλήθημεν αλλά το πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων αλλά και αν ακόμη είχαμε κληθεί οφείλω να είμαι σαφής: όταν απουσιάζει συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, όταν δεν υπάρχει με σαφήνεια το περιεχόμενο μιας πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί από την μεταβατικού –έστω- χαρακτήρα κυβέρνηση, τότε αυτές οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα καταγράφουν αυτά τα οποία καταγράφονται, τουλάχιστον την αναποτελεσματικότητα και πολύ περισσότερο τον κίνδυνο παραγωγής ακόμη περισσότερων και μεγαλύτερων αρνητικών μεγεθών. Αυτά με σαφήνεια και χωρίς καμία υπεκφυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: