Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Υποψήφια για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη;


Δεν αποκλείει τη συμμετοχή της στο ζήτημα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο πιθανής υποψηφιότητας της, δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και κυρίως, από τη διαμόρφωση μίας πολιτικής πλατφόρμας που δεν θα εκφράζει μόνο την ίδια αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους της στο κόμμα.

Ερωτηθείσα για το αν θα μετάσχει ενεργά ως Λούκα Κατσέλη στη συζήτηση που θα ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ απάντησε μονολεκτικά, «απολύτως» και υποστήριξε ότι η διαδοχή πρέπει να προέλθει από τη λαϊκή βάση: «Είμαι υπέρ των ανοικτών διαδικασιών βάσης σε όλα τα επίπεδα, γιατί έχει πολιτική σημασία, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει με τον κόσμο του, με τον κόσμο γενικά».

Για την επικαιρότητα, στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στο ράδιο9 η κα Κατσέλη δήλωσε:


Για τις προκλήσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου:
«Πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για το PSI αλλά πέρα από αυτό νομίζω ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να ξανακοιτάξουμε με πολλή προσοχή το μίγμα της πολιτικής εν’όψει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και να αποφύγουμε το βάθεμα της ύφεσης. Αυτή είναι για μένα η μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης Παπαδήμου, να γίνουν οι διορθωτικές εκείνες κινήσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας έτσι ώστε να έχουμε δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς να έχουμε μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η πρόκληση της πολιτικής αυτή την περίοδο και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 
Πιστεύω προσωπικά ότι μπορεί να γίνει αυτό με έξυπνες κινήσεις τόσο από την πλευρά των εσόδων και της πάταξης της φοροδιαφυγής όσο και από την πλευρά των δαπανών αλλά κυρίως μέσω των αναγκαίων ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν για την στήριξη των επενδύσεων». 

Γιατί οι προτάσεις της δεν υλοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες:
«Πολλά από αυτά δρομολογήθηκαν, ακόμη και αν δεν έγιναν πρέπει να γίνουν. Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν πολλές άλλες ιδέες, αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε περιθώρια παρά να στηρίξουμε την αγορά. Πράγματα που δρομολογήθηκαν να τα στηρίξουμε ώστε να υλοποιηθούν στην πράξη και να προχωρήσουν και πράγματα που δεν έγιναν, να οργανωθούμε να τα κάνουμε. 

Πρέπει να αλλάξει το κλίμα, να δούμε όλοι ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, να ανασυνταχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν έχουν πολλές από αυτές ένα και δυο χρόνια μέχρι να αποδώσουν πχ το θέμα της κρουαζιέρας θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2010 άρα χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να δούμε μια αύξηση κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά και στα άλλα μας λιμάνια και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερα με βελτιωτικές ρυθμίσεις που γίνονται».

Για το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα:  
«Πιστεύω ότι είναι καταστροφικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος το δημόσιο ή η τρόικα να μπει και να ρυθμίσει τα του ιδιωτικού τομέα. Ο κάθε εργοδότης θέλει και είναι φυσικό, είναι το έννομο συμφέρον του, να μειώσει όσο το δυνατόν το εργατικό κόστος και θέλει να το κάνει και να μην έχει και την ευθύνη, πολλοί από τους εργοδότες (το θέλουν αλλά) να μην φανούν και οι ίδιοι στο προσκήνιο, να είναι αυτοί οι κακοί. Άρα ουσιαστικά καλύπτονται πίσω από κάποιες οριζόντιες παρεμβάσεις, στις οποίες το κράτος είναι το κακό, η τρόικα είναι η κακή και παίρνουν αυτό που θέλουν.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο στον ιδιωτικό τομέα που μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να ρυθμίσουν με τους εργαζόμενούς τους τα της επιχείρησής τους. Εάν υπάρχουν αγκυλώσεις ή στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ορίζεται από τα κράτος, αυτό να το δούμε αλλά πιστεύω ειλικρινά μετά από τις ρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια στα εργασιακά ότι τέτοιες γενικές ρυθμίσεις, αν υπάρχουν, είναι ελάχιστες. Μια σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων ναι, να γίνουν αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει το κράτος ή η κυβέρνηση ή η τρόικα να ρυθμίσει τους όρους αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα».    


Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:
«Ξεκινάει αυτή η συζήτηση και θα ολοκληρωθεί φαντάζομαι με την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου. Να αποσαφηνιστούν τα χρονοδιαγράμματα».

Αν πρέπει να πει ο κος Παπανδρέου τί θα κάνει:
«Νομίζω ότι θα το κρίνει, θα ήταν χρήσιμο να βάλει ένα πλαίσιο έτσι ώστε να σταματήσει και όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται στα Μέσα και η οποία να σας πω την αλήθεια αφορά πολύ λιγότερο τον κόσμο από (όσο αφορά) το κλειστό κύκλωμα της πολιτικής και των δημοσιογράφων». 

Αν μπλοκάρεται όμως και η λειτουργία της κυβέρνησης:
«Προσωπικά δεν το πιστεύω, αυτά είναι παιχνίδια. Αυτό που προέχει είναι να αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί θα έχουμε εκλογές σε μερικούς μήνες, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τα κόμματα θα πρέπει να απευθυνθούν στον κόσμο και να ζητήσουν την ψήφο του στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο δεν μπορεί να είναι το παλιό διότι έχει αλλάξει όλο το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ είναι να εξηγήσει στον κόσμο τί έγινε στη διετία, γιατί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε και πήρε αυτά τα μέτρα, πού πέτυχε, πού απέτυχε, να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο για το ποιές είναι οι προοπτικές από δω και πέρα για την επόμενη πενταετία, ποιά είναι τα τρία-τέσσερα πράγματα που θα επιδιώξει να κάνει με αξιόπιστους ανθρώπους και στελέχη ώστε να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση την οποία κληρονόμησε». 


Για το θέμα του αρχηγού:
«Συνήθως στην Ελλάδα βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο. Ο αρχηγός ενός κόμματος, που μπορεί να είναι ο κος Παπανδρέου ή οποιοσδήποτε άλλος, έχει να κάνει με αυτό που θέλει το κόμμα να εκφράσει. Πρέπει να είναι εκφραστής του πολιτικού στίγματος». 

Αν μπορεί να υπάρχει ρόλος υπό προϋποθέσεις και για τον κο Παπανδρέου:
«Φυσικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: