Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Η τρόικα στην Αθήνα θα συζητήσει και για τους μισθούς


Συζήτηση για μεγαλύτερο "κούρεμα" ή μεγαλύτερο δάνειο

Κάκη Μπαλή
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Το... μέλλον του ελληνικού χρέους βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ενώ το ίδιο θέμα θα συζητήσει η μεγάλη κυρία του ΔΝΤ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σήμερα.


Το πραγματικό αντικείμενο της συζήτησης είναι εάν επαρκεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο μισό, προκειμένου να θεωρηθεί διαχειρίσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος στη συνέχεια, ή όχι. Το ΔΝΤ εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αποτέλεσμα του «κουρέματος», οπότε ανεπισήμως πιέζει είτε αυτό να είναι μεγαλύτερο είτε οι χώρες της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα μέσω του δεύτερου «πακέτου».
Λαγκάρντ και Μέρκελ συζήτησαν και για τη νέα εστία κρίσης στην Ευρώπη, την Ουγγαρία, που βαδίζει κατ’ ευθείαν στη χρεωκοπία προκαλώντας πανικό κατ’ αρχήν στην Αυστρία, οι τράπεζες της οποίας έχουν τεράστια ανοίγματα στη γειτονική χώρα. Να σημειωθεί ότι, αν πέσει η Ουγγαρία, θα γονατίσει η Αυστρία, μία από τις έξι χώρες με άριστη πιστοληπτική ικανότητα, που καλούνται να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, που με τη σειρά τους δανείζουν και την Ελλάδα.
Πάντως παραδόξως χθες το ευρώ έκανε άλμα έναντι του δολαρίου μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης, κάνοντας τους αναλυτές να αναρωτηθούν μήπως οι κερδοσκόποι ξεπέρασαν τα όριά τους στοιχηματίζοντας εις βάρος της Ευρωζώνης. Εάν η χθεσινή εξέλιξη έχει συνέχεια, μπορεί πράγματι να έχουν δίκιο, ωστόσο προφανώς δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού. Αντιθέτως, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, επανέλαβε χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση, η οποία έχει επηρεάσει την εργασία και την ευημερία των λαών της», κι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη.
Παράλληλα ο Ρεν άσκησε κριτική στην... ανυπομονησία των αγορών: «Η επιχείρηση εξόδου από την κρίση θα πάρει χρόνο» είπε. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται συνήθως χρόνο, ωστόσο οι αγορές τείνουν να είναι ανυπόμονες και αυτή η ανυπομονησία μπορεί να οδηγήσει τα κράτη ή τις τράπεζες σε κρίση ρευστότητας, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Ρεν δήλωνε, προφανώς ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές. Ο άνθρωπος του Ρεν εξέφρασε για πολλοστή φορά την ελπίδα της Κομισιόν να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Κομισιόν απαιτεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Τα ήξεις αφήξεις της Fitch
Στο μεταξύ ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Fitch, Ντέιβιντ Ρίλεϊ, δήλωνε χθες ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο επίκεντρο της κρίσης και τους επόμενους μήνες, όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα». Σύμφωνα με τον Ρίλεϊ, ακόμη κι εάν αυτό δεν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης σε έναν χρόνο από σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ως «πιθανή επιλογή» και την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Πάντως, η Fitch αφενός προσπαθεί να διασκεδάσει τους φόβους για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ενώ ουσιαστικά προειδοποιεί για υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ειδικά η Ιταλία θεωρείται ο πιο επικίνδυνος κρίκος και ο πρωθυπουργός της Μάριο Μόντι, που θα συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο Μέρκελ, πιέζει για αλλαγή πλεύσης στη θάλασσα της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μόντι θα ζητήσει από τη Μέρκελ την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την υιοθέτηση ευρωομολόγων, καθώς και ειδικών ομολόγων που θα χρηματοδοτούν έργα υποδομών.
Ταυτόχρονα ο Μόντι ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς στην Ιταλία, που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα, όπως φαρμακοποιοί, ταξιτζήδες και συμβολαιογράφοι, ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια βενζίνης να πωλούν διάφορα προϊόντα. Οι θιγόμενοι απειλούν με κινητοποιήσεις. «Θα μπλοκάρουμε τις πόλεις», λένε οι οδηγοί των ταξί, ενώ όλοι δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του μέτρου της κυβέρνησης για τη συνεχή λειτουργία των καταστημάτων.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: