Αρχίζει η επόμενη τριετής φάση υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων
Θάνος Παναγόπουλος
Καταιγίδα σκληρότατων μέτρων, που θα υποβαθμίζουν σταθερά την επόμενη τριετία το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, εν όψει και της άφιξης της τρόικας τη μεθεπόμενη εβδομάδα ετοιμάζει η κυβέρνηση, υπακούοντας με "στρατιωτική πειθαρχία" στις διαταγές Βερολίνου, Ε.Ε. και ΔΝΤ, ενώ η αρχή γίνεται με το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών και το οποίο κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.
Τα μέτρα έρχονται μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς τρομοκράτησης των Ελλήνων πολιτών τόσο από πλευράς δανειστών (με ενδεικτική την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν για τρίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου) όσο και από κυβερνητικής πλευράς (σενάρια εξόδου από το ευρώ, παρ' ότι αυτά διαψεύδονται από τις Βρυξέλλες -και όχι μόνο...).
Πέραν όμως αυτών των δειγμάτων γραφής, χαρακτηριστικό της βιαιότητας των μέτρων που έρχονται είναι αφενός το ότι ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στον ίδιον και τους συναδέλφους του επικεφαλής όλων των άλλων υπουργείων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (δηλαδή των υπουργείων Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας) και αφετέρου το ότι ζήτησε, σε ό,τι αφορά στο πολυνομοσχέδιο, την “ισχυρή πολιτική υποστήριξη από σύσσωμη την κυβέρνηση και από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν”.
Το ίδιο δραματικοί ήταν και οι τόνοι στην εισήγησή του: “Ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή...”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, χωρίς "κόκκινες γραμμές", η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζει ακόμη χειρότερες ημέρες για εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.
Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, αυτό θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί, όπως αποφάσισε προχθές το υπουργικό συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή θα συζητηθεί στην επιτροπή την Τετάρτη και κατά πάσα πιθανότητα στην ολομέλεια την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση εισάγει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο περίπου 850.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, ενώ, παραδεχόμενη εμμέσως την αδυναμία της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, δίνει τη δυνατότητα στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου, καταβάλλοντας από 100 ευρώ τον μήνα, να εξοφλήσουν έως και σε 60 δόσεις τα χρέη τους (συνολικά αυτά ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ) προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
Ληξιπρόθεσμα: Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης:
Ληξιπρόθεσμα: Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης:
* Εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
* Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90%.
* Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75%.
* Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60%.
* Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45%.
* Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25%.
Εισπρακτικές εταιρείες: Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί θα μπορούν να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών. Πρακτικά δηλαδή γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού που θα φέρει τη χώρα σε συνθήκες προηγούμενων εποχών.
Αντικειμενικά κριτήρια: Κατά τη διάρκεια ελέγχων τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση της τιμής πώλησης των διαφόρων αγαθών έναντι του συνολικού τζίρου, στοιχεία ανάλυσης ρευστότητας αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή και τρίτοι (π.χ. μπορούν να αξιοποιούνται στοιχεία από υποθηκοφυλακεία, δικηγορικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία κ.λπ.).
Ο υπολογισμός τους θα καθοριστεί αναλυτικά με υπουργική απόφαση που θα αφορά τον προσδιορισμό με έμμεσο τρόπο των εσόδων, κερδών, εκροών και ΦΠΑ και με μεταβλητές, όπως θα είναι:
* Ο κλάδος και το είδος της δραστηριότητας.
* Ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος.
* Η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης.
* Οι μισθολογικές δαπάνες.
* Οι λειτουργικές δαπάνες.
* Το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.
Πτωχευτικός Κώδικας: Η συζήτηση αίτησης για κήρυξη πτώχευσης θα είναι απαράδεκτη εάν το αργότερο σε 20 ημέρες από την κατάθεσή της στο δικαστήριο δεν κοινοποιηθεί αντίγραφο στη ΔΟΥ (καθώς και στη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ) εκείνου του οποίου ζητείται η πτώχευση.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αφορούν τα φορτηγά και τους δικηγόρους, ρυθμίζονται θέματα Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών στο Δημόσιο, χρεών - δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης δήμων, ενώ καταργούνται και περιττές επιδόσεις κατασχετηρίων σε περιπτώσεις πλειστηριασμών.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αφορούν τα φορτηγά και τους δικηγόρους, ρυθμίζονται θέματα Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών στο Δημόσιο, χρεών - δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης δήμων, ενώ καταργούνται και περιττές επιδόσεις κατασχετηρίων σε περιπτώσεις πλειστηριασμών.
Το νέο πρόγραμμα και το PSI
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο, η διαδικασία του PSI έχει ως εξής: Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.
Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος. Μετά θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη - μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου. Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
Με βάση τις μέχρι τούδε πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα αποδέχθηκαν το αίτημα των ομολογιούχων τα νέα ομόλογα να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και από το ίδιο νομικό καθεστώς που θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το PSI. Από την πλευρά τους οι ομολογιούχοι υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση να μην υπερβούν οι ζημίες το 54% και δέχτηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% με 5%, όχι μεγαλύτερο.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ NEWSITE
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ NEWSITE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου