Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία το PSI, με κλειδί τη συμμετοχή και τις ρήτρες

 
Θάνος Παναγόπουλος
Στην τελική ευθεία εισέρχεται εκτός απροόπτου το PSI με τη σημερινή άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συμφωνία ενδέχεται να κλείσει ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς πληροφορίες θέλουν τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών να έχουν εισέλθει στο τελευταίο στάδιο του καθορισμού των κυριότερων τεχνικών λεπτομερειών, όπως είναι λ.χ. η διάρκεια και τα επιτόκια των νέων ομολόγων, η κλιμάκωση των επιτοκίων και οι εναλλακτικές επιλογές που θα προσφερθούν σε όσους συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πληροφορίες ανεβάζουν το εύρος του haircut μεταξύ 58% και 61%, όμως τα κρίσιμα για την έκβαση του PSI ποσοστά είναι άλλα και ειδικότερα τα ποσοστά συμμετοχής. Αν αυτά δεν υπερβούν το 55% με 60%, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα υποχρεώσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο να εφαρμόσει τις “ρήτρες συλλογικής δράσης”, ήτοι να εντάξει υποχρεωτικά όσους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εθελοντικό PSI, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (λ.χ. ακόμη και επιλεκτική -πέραν δηλαδή της συντεταγμένης- χρεωκοπία).
Ας σημειωθεί πάντως ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει εδώ και 2 εβδομάδες για τη δομή του προγράμματος, με την μεν ελληνική κυβέρνηση να έχει αποδεχτεί το αίτημα των δανειστών για υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο και στο καθεστώς που θα διέπει το δάνειο των 30 δισ. ευρώ το οποίο θα παραχωρήσει το EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το PSI, τους δε ομολογιούχους να υποχωρούν στην οροφή των ζημιών που θα υποστούν και στο επιτόκιο. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ προσήλθαν στο τραπέζι των δισαπραγματεύσεων με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%, μετά τις παραχωρήσεις που έκανε η ελληνική πλευρά, δέχθηκαν να συζητήσουν για επιτόκια στα επίπεδα του 4% και του 5%.
Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αυτές βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Ερώτηση Π. Λαφαζάνη για δημοσιεύματα περί χρεωκοπίας εξαιτίας της μικρής συμμετοχής ιδιωτών στο PSI
Με ερώτησή του, ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών ενημέρωση για σειρά σοβαρών θεμάτων που σχετίζονται με το PSI, όπως το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας και η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο.

Αναλυτικότερα, η ερώτηση του Π. Λαφαζάνη έχει ως εξής:
Η κυβέρνηση εκπέμπει διαρκώς αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη του εθελοντικού «κουρέματος», κατά 50% περίπου, του δημοσίου χρέους προς τους ιδιώτες, το λεγόμενο PSI+.
Παρά τη δημόσια, όμως, κυβερνητική αισιοδοξία, πληροφορίες που διαρρέουν από τις σχετικές συζητήσεις αλλά και από δημοσιεύματα πρακτορείων κάνουν επίμονα λόγο για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας εξαιτίας της μικρής σχετικά συμμετοχής ιδιωτών στο PSI+.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η συμμετοχή τελικώς, ίσως και σε μεγαλύτερο του 50% «κούρεμα», θα καταστεί υποχρεωτική, πράγμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεωκοπία, πιθανώς «συντεταγμένη», εντός του ευρώ.
Αυτή η τραγική εξέλιξη, πέραν των πολλών άλλων, θα οδηγήσει σε ένα νέο, ακόμα πιο «δρακόντειο» μνημόνιο και ουσιαστικά στην απευθείας ανάθεση της εξουσίας στη χώρα μας στην τρόικα.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Υπάρχει το ενδεχόμενο και πόσο ισχυρό είναι να οδηγηθεί μέσω του PSI+ σε χρεωκοπία η χώρα, «συντεταγμένη» ή όχι;
2. Θα μεταφερθεί κατά απαράδεκτο τρόπο το δίκαιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν μέσω του PSI+ από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο;
3. Γιατί δεν ενημερώνει άμεσα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία των συζητήσεων επί του PSI+;
4. Πρόκειται να αποδεχθεί άμεσα την πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή επί της πορείας του PSI+;
Σημειώνεται εξάλλου ότι για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά αναμένεται να ενημερώσει το IIF  Τσαρλς Νταλάρα την Παρασκευή, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περί τα 116 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και το ELA της ΤτΕ τον Νοέμβριο, με  τα 73,4 δισ. ευρώ να απαρτίζουν την εξάρτηση από την ΕΚΤ. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αβεβαιότητας (συμπεριλαμβανομένου και του PSI), ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο, μετά από 6 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, έχασε χθες 1,75% και έκλεισε στις 625,35 μονάδες.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: