Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σακοράφα: Σήμερα ζούμε μέρες γύψου – Η δημοκρατία γκρεμίστηκε [βίντεο]

Σακοράφα: Σήμερα ζούμε μέρες γύψου – Η δημοκρατία γκρεμίστηκε [βίντεο]

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά της συζήτησης επί της αρχής του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργ. εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου.

Κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας μια απορία: Αφού η Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να καταφέρει ένα μεγάλο κούρεμα σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί δε δέχθηκε εξ αρχής την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, ούτως ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, να πάμε σε απόρριψη ενός χρέους το οποίο θα θεωρούσαμε ότι ήταν παράνομο και απεχθές και δε θα πιεζόταν ο λαός με τη διαδικασία που πιέζεται αυτή τη στιγμή; Πώς πήρε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός για εμάς χωρίς εμάς;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πρίν ενάμιση χρόνο είχα κάνει λόγο για ημέρες αποκάλυψης που περίμεναν τον ελληνικό λαό, τη δημοκρατία και την πατρίδα μας.
Σήμερα αυτό ζούμε.
Το τερατώδες νομοσχέδιο που καταστρέφει το σύνολο της μισθωτής εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί σε οικονομικό απαρτχάιντ μέσω του Μισθολογίου – Βαθμολογίου, που βγάζει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους μέσω της εφεδρείας, που γκρεμίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και προετοιμάζει την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αποτελεί τη φυσική συνέχεια όλων των προηγούμενων και είναι ίσως το σημαντικότερο τακτικό βήμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα.
Επίπεδο πρώτο: ο ελληνικός λαός.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει την εξόντωσή του.
Η εξόντωση του λαού μας είναι ο όρος της αναδιάταξης των δυνάμεων του συστήματος.
Δεν είναι η ανικανότητα που φέρνει αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα.
Δεν είναι η ολιγωρία, στο όνομα της οποίας η τριάδα του σκληρού νεοφιλιλευθερισμου, του ελληνοθατσερισμού, στήνει το σκηνικό της επόμενης ημέρας και δίνει τα διαπιστευτήρια της στα αφεντικά της και θύτες μας.
Είναι το ίδιο του σύστημα και το πολιτικό προσωπικό του, το οποίο βρίσκεται σε σχέση πλήρους υποτέλειας, που πάντα αντιλαμβάνονταν την καταστροφή ως ευκαιρία.
Σήμερα η καταστροφή δεν μπορεί να παραχθεί μέσω ενός κλασσικού πολέμου, παράγεται όμως μέσω ενός αδυσώπητου οικονομικού πολέμου.
Και αυτός ο πόλεμος προϋποθέτει ένα θύμα: το λαό, τον ελληνικό λαό.
Συνοπτικά λοιπόν ένα χρέος το οποίο είναι το ακριβές αποτέλεσμα του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου, του κόστους της ενσωμάτωσής μας στην Ε.Ε, των υπέρμετρων και εν πολλοίς παράνομων στρατιωτικών δαπανών, της πολιτικής διάλυσης και διαφθοράς των αξιόμαχων κρατικών επιχειρήσεων με τελικό στόχο το ξεπούλημά τους, της μίζας και της κόμπρας, καλείται να το πληρώσει ο ελληνικός λαός σαν το τεράστιο χαράτσι μιας πολιτικής που αφαίμαξε το δημόσιο χρήμα και το μετάγγισε στις τράπεζες, στις πολυεθνικές, στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Και αυτό το χαράτσι ισοδυναμεί με την ίδια του τη ζωή.
Επίπεδο δεύτερο: η πατρίδα.
Όταν η τρόικα κυνικά και αναίσχυντα λέει ότι η Ελλάδα θα χάσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της δεν υπονοεί μόνον την οικονομική διάσταση.
Δεν υπονοεί μόνον το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, της ενέργειας, των δικτύων, της ελληνικής γης, των δημοσίων αγαθών.
Εννοούν ανοικτά και ξεκάθαρα ότι σήμερα που επιχειρείται μια τεράστια γεωπολιτική ανακατάταξη, η πατρίδα μας με υποθηκευμένη οικονομία, με εξοντωμένο το λαό μας, με υποταγμένη κυβέρνηση και πρόσφορο πολιτικό προσωπικό, θα μετατραπεί σε άβουλο προτεκτοράτο απέναντι σε κορυφαία εθνικά ζητήματα τα οποία ανοίγουν με κατακλυσμιαίο τρόπο.
Επίπεδο τρίτο: η δημοκρατία.
Σήμερα ζούμε μέρες γύψου.
Η δημοκρατία γκρεμίστηκε.
Τρομοκρατία, λογοκρισία, ενοχοποίηση, εκτροπή και καταστολή είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ιδιότυπης κατάστασης που αντικαθιστά τη δημοκρατία.
Τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τους ξένους πιστωτές, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εκχώρησε το δικαίωμα του εκφοβισμού μας προκειμένου να υποταχθούμε.
Λογοκρισία όποιας φωνής αντιστέκεται με την επίκληση της ταραχής των αγορών, φίμωση όποιας φωνής αντιστέκεται με το πρόσχημα της σωτηρίας της πατρίδας.
Ενοχοποίηση των κοινωνικών αγώνων, που βαφτίστηκαν από την τριάδα Λοβέρδου- Ραγκούση- Διαμαντοπούλου «τυφλός τσαμπουκάς».
Εκτροπή του συντάγματος και καταπάτηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση υπό επιτροπεία και τον αντ’αυτού αντιπρόεδρο, συνταγματολόγο όντα, να ευτελίζει πρόθυμα τον πανεπιστημιακό του τίτλο και να υβρίζει τον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να δώσει επίφαση νομιμότητας στα άνομα
και Τέλος έχουμε τη σκληρή καταστολή ως επιστέγασμα αυτής της συνολικής προσπάθειας φύμωσης και εκφασισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το σημερινό νομοσχέδιο απαντά με συνέπεια στην εντολή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για την εξόντωση του λαού μας.
Σήμερα διακυβεύεται το πρώτο επίπεδο του σχεδίου.
Μέλημα του κυβέρνησης είναι να δώσει τις εγγυήσεις στη Σύνοδο Κορυφής ότι σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο είναι πρόθυμη να θυσιάσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, πρόθυμη να θυσιάσει τους νέους και τις νέες.
Δραστική περικοπή των κύριων συντάξεων. Επικουρικές με βάση τα 150 ευρώ. Πάνω από αυτό περικοπή κατά 30%.
Δραστική επιπλέον μείωση μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με μειώσεις που για τους πολλούς εάν προστεθούν ήδη σε αυτές που έχουν υποστεί θα είναι έως και το 50% του μισθού τους.
Νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός με 660 ευρώ το μήνα! Απευθύνομαι στην κυρία Υπουργό Παιδείας. Και αυτήν τη ζούγκλα, την οποία δημιουργεί για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, την ονομάζει προϋπόθεση για να περάσουμε στην ευημερία.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διαλύονται και η κρεατομηχανή των ατομικών συμβάσεων κατασπαράζει ό,τι έχει απομείνει.
Και για το τέλος η τιμητική εφεδρεία.
12 μήνες και τέλος χωρίς αποζημίωση.
Λοιπόν κύριε πρωθυπουργέ,
κύριε υπουργέ των οικονομικών
κύριοι της επίδοξης τριπλέτας,
χωρίς ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης μας οδηγείτε σε πολιτική, κοινωνική, εθνική, οικονομική καταστροφή.
Σήμερα είναι 18 Οκτώβρη.
Σα σήμερα πριν 30 χρόνια η μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία των προοδευτικών, αριστερών και σοσιαλιστικών δυνάμεων κατάφεραν μια μεγάλη ανατροπή, μια μεγάλη αλλαγή.
Τρία μόνο λόγια για αυτή την ανατροπή.
1ον είναι επαίσχυντη για την ιστορία του τόπου και του κινήματος η σημερινή πολιτική κατάληξη του ΠΑΣΟΚ
2ον είναι διδακτικό για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις για το πώς η διαδικασία των μετωπικών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών μπορεί να συγκροτήσει μια ισχυρή λαική πλειοψηφία και να διεκδικήσει την εξουσία.
Και 3ον είναι χρέος όλων των σοσιαλιστών, όλων όσων εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη δύναμη και τη δυναμική ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού, με σοσιαλιστικό περιεχόμενο, να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις, από σύνδρομα, από εμμονές και ιδεοληψίες.
Είναι η ιστορική στιγμή να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Ήδη το μέτωπο της αντίδρασης, το μέτωπο των δυνάμεων του μνημονίου είναι αρραγές και έτοιμο να αποκτήσει ενιαία πολιτική έκφραση.
Τώρα είναι η ώρα της ιστορικής ευθύνης όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων, της σοσιαλιστικής, της ριζοσπαστικής, της δημοκρατικής αριστεράς, των δυνάμεων της οικολογίας, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, είναι η ώρα της μεγάλης απάντησης.
Κι επειδή προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ το κάλεσμα μου απευθύνεται σε όλους αυτούς τους συντρόφους, της ΠΑΣΚΕ Δημοσίου, που χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο τερατούργημα
της ΠΑΣΠ που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου έκτρωμα
των απλών συντρόφων, μελών ή ανένταχτων που διαλύεται η ζωή μας και η ζωή των παιδιών τους
τους καλώ και εν ονόματι της 18ης Οκτώβρη, εν ονόματι της ιστορικής ημέρας σε μια πλατιά συστράτευση για την ανατροπή.
Εάν όχι τώρα πότε; Δεν υπάρχει πίστωση χρόνου.
εάν όχι εμείς ποιοί…
Η ιστορία δε θα μας αναγνωρίσει κανένα άλλοθι.
Σοφία Σακοράφα

Δεν υπάρχουν σχόλια: