Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σφοδρή κομματική αντιπαράθεση μετά τα γεγονότα στις παρελάσεις





«Αυταρχισμός είναι, όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Αυταρχισμός είναι, να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας».

Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός απο τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου όπου βρίσκεται, προεδρεύοντας στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, την αποκαλούμενη Αραβική Ανοιξη. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως όσοι διαμαρτύρονται το κάνουν εις βάρος όλων μας και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.  

Στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο ης Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια χαρακτήρισε τα γεγονότα προσβολή τους εθνικούς αγώνες, προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών.
Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναζήτησε στο τηλέφωνο τον Κάρολο Παπούλια. Οι δύο κορυφαίοι του πολιτικού συστήματος συμφώνησαν πως πρόκειται για επιχείρηση υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας από μία μικρή και ακραία μειοψηφία. Κατ’ εντολήν του Γιώργου Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για διχαστικές συμπεριφορές και επιδίωξε να αναδείξει τις ευθύνες όσων καθοδηγούν και καλύπτουν τέτοιους είδους ενέργειες: «Αυτοί οι λίγοι, όσοι τους καλύπτουν αλλά και όσοι παρακινούν με μισόλογα και φτηνές δικαιολογίες τέτοιου είδους συμπεριφορές, θα πρέπει να ντρέπονται.



Άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η προσβολή στους Εθνικούς αγώνες και η προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών»! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε την αστυνομία, «οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν το καθήκον τους και το έργο τους όπου πρέπει», και ζήτησε από τα υπόλοιπα κόμματα να καταδικάσουν τις ενέργειες που οδήγησαν στην ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης. Συνέστησε, τέλος, ψυχραιμία, για να μην πιάσουν τόπο οι ακραίες ενέργειες. Όμως, ψυχραιμία δε δείχνουν τα στελέχη που υπέστησαν τις διαμαρτυρίες και τα οποία αποδίδουν ευθύνες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ελλιπή προετοιμασία.

Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει  οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από  την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση. Αυτοί που  σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατί ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην  συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας». 

Για φασίζουσες μειοψηφίες που σπέρνουν το διχασμό έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδίδοντας ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ και όσους καλλιεργούν είτε καλύπτουν φαινόμενα σαν αυτά που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. "Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους" λέει ο κ. Χρήστος Παπουτσής καταγγέλοντας ότι κάποιοι επιθυμούσαν αιματοκύλισμα... "Ορισμένοι, ελάχιστοι, με μειωμένη κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, επέλεξαν να οργανώσουν τη δράση και τις πράξεις τους, επιχειρώντας την ταπείνωση των θεσμών, του Έθνους και του λαού" τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε : "Φασίζουσες μειοψηφίες επέλεξαν τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ στο φασισμό, να επιβάλλουν με τη βία την παρουσία τους. Επέλεξαν να σπείρουν το διχασμό σε μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ η ενότητα του λαού. Επέλεξαν να προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος. Τον Κάρολο Παπούλια, μία προσωπικότητα, που σε ολόκληρη τη ζωή του ταυτίστηκε πάντοτε με τους αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Και κάποιοι εξ αυτών, τελικά, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, γιατί απεφεύχθη η γενικευμένη σύγκρουση και το αιματοκύλισμα από την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δυνάμεων.
Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα έχουν βαρύτατες ευθύνες. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους».

Δήλωσε έκανε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης: «Την ώρα που η Ελλάδα, με όπλο τις θυσίες του λαού της, προσπαθεί να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, μια μειοψηφία εκτροπής επιμένει στην εθνικά και κοινωνικά, επιζήμια στάση της. Επενδύει στην δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής, φόβου και βίας. Επενδύει, μέσα από το μπάχαλο, στην αποτυχία της Ελλάδας. Επενδύει όπως έδειξε με τις απαράδεκτες προσβολές στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στην απαξίωση των θεσμών, της  ίδιας της Δημοκρατίας. Η χώρα δεν πρόκειται να μείνει δέσμια ενός παρελθόντος που την πληγώνει. Και κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει την πορεία της προς το αύριο που της αξίζει. Όσο και με όποιο τρόπο και αν προσπαθεί». 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας  κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος υπέστη προπηλακισμούς και αυτός στην εκλογική του περιφέρεια, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «αποβράσματα» που ανήκουν στον συγκεκριμένο κομματικό χώρο, τα οποία τον εγκλώβισαν, όπως είπε.
Για "αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής" κάνει λόγο ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προσφέροντας πολιτική κάλυψη στις οργανωμένες μειοψηφίες που ματαίωσαν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
"Η  πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση  του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης ακύρωσε την στρατιωτική παρέλαση για τον φετινό εορτασμό της 28ης  Οκτωβρίου. Το μήνυμα ήταν σαφές  να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας .
Η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη  λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και  οργής  είναι αντάξια  των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων  του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια , κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν . Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη  ζωή  τους για αυτό το  τόπο . Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες", καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το συμπέρασμα ότι "καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και η αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική", αποκωδικοποιεί τα επεισόδια το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

"Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ. "Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους" επισημαίνει το ΚΚΕ και διευκρινίζει : "Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις, παρόλο που η κυβέρνηση «εξαίρεσε» από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της. Αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση δεν μπορεί ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να στιγματιστεί από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς. Το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατία".

Σύμφωνα με την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος "οι αγώνες του λαού τιμώνται από τον ίδιο το λαό, καθώς αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του. Όπως καθήκον και υποχρέωση του αγωνιζόμενου λαού είναι να επαγρυπνεί και να παραμερίζει από το δρόμο του κάθε είδους παγίδα και προβοκάτσια που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στις συντηρητικές και συμβιβασμένες δυνάμεις να διασπούν και να συκοφαντούν το λαϊκό κίνημα για να το αποδυναμώσουν". 


Για αντιδράσεις που"τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή και πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια" κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.
Στη δήλωση του υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε.
Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας".
Ο κ. Σαμαράς απευθύνει έκκληση να μην επικρατήσουν διχαστικές λογικές. "Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική", τονίζει και καταλήγει : "Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους".

"Εκλογές όσο μπορούμε ταχύτερα, από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας μας" ήταν η ετυμηγορία του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. "Εκλογές για να φύγει το ΠΑΣΟΚ. Για να φύγει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν δύναται", συνεχίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτιμώντας ότι "δεν μπορεί ο κ. Παπανδρέου, ενδεχομένως δεν μπορεί καμία μονοκομματική κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από τη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται.
Εάν δεν μπορούν να συμφωνήσουν για να υπάρξει μια άλλη πιο ευρύτερη κυβέρνηση, τότε να πάμε σε εκλογές για να έχει την ευθύνη του αύριο ο Ελληνικός λαός».

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: