Δραστικό περιορισμό των δαπανών τους κατά 15% μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης από τους δημάρχους κατά τη χθεσινή του συνάντηση με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα ο υπουργός ζήτησε από τους δημάρχους να αποφύγουν τις υπερβολικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις καθώς όπως είπε «αυτό που διακυβεύεται» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι «αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από κει που είμαστε». Παράλληλα ζήτησε από τους αιρετούς να δώσουν έμφαση στην κοινωνική τους πολιτική καθώς και να αξιοποιήσουν επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Δεσμεύσεις
Σε ό,τι αφορά το πεδίο των δεσμεύσεων ο κ. Γιαννίτσης ξεκαθάρισε ότι πριν το τέλος του Δεκεμβρίου θα είναι στη διάθεση των δήμων το ποσό των περίπου 350 εκατ. ευρώ, (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και παρακρατηθέντα), ενώ αναφορικά με την κυβερνητική δέσμευση για 450 εκατ. ευρώ, επιπλέον του προϋπολογισμού, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι θα υλοποιηθεί. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι μόνο εφόσον δεν γεφυρωθεί η διάσταση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των συμβάσεων των Δήμων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τέλος, για το «Βοήθεια στο Σπίτι», ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει και ότι έχουν διασφαλιστεί τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας.
Ηλίας Μπενέκος ΗΜΗΡΕΣΙΑ
Οδηγεί σε κατάργηση υπηρεσιών και αύξηση της φορολόγησης
Συναίνεση στα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ζήτησε χτες από τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης. Την ώρα που οι εργατικές λαϊκές οικογένειες ασφυκτιούν, δεν μπορούν αν τα βγάλουν πέρα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκε χτες στα γραφεία της ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τους δημάρχους ότι δεν υπάρχουν χρήματα και θα πρέπει να εξορθολογίσουν, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες τους. Κάτι που στην πράξη σημαίνει κατάργηση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών ή αύξηση της φορολόγησης για να υπάρχουν έσοδα. Μπροστά σ' αυτό τον εκβιασμό, αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης ήταν: «Μακάρι να πάρουμε τα παρακρατηθέντα να ανασάνουμε».
Και τελικά αυτά που θα πάρουν οι δήμοι μέχρι τις γιορτές είναι 350 εκατομμύρια ευρώ (μέρος δηλαδή από παρακρατηθέντες πόρους και άλλες πηγές χρηματοδότησης από κρατικό προϋπολογισμό). Επιπλέον, οι δήμοι καλούνται να προχωρήσουν σε δανειακές συμβάσεις προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Στόχος, όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, «η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει πρώτη και καλύτερη στην προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία πλεονάσματος». Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη», το οποίο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας. Δηλαδή, την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με απασχολούμενους 135 ημερών!
Στον αέρα κοινωνικά προγράμματα
Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται τόσο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και η μεταφορά μαθητών στα σχολεία. Για το μεν πρώτο ο υπουργός είπε ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες των υπουργείων σε συνεργασία με την ΕΕ για την επίλυση πολύπλοκων διαδικασιών, όπως αυτό του φορέα διαχείρισης, ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα το 2012...
Για δε τη μεταφορά μαθητών, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στους δήμους και αυτή με τη σειρά τους στους γονείς. Ο υπουργός είπε ότι οι δήμοι θα πρέπει να εξορθολογίσουν τις δαπάνες για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και συνέστησε: «Κοιτάξτε να βοηθήσετε»! Ο Π. Κουκουλόπουλος κάλεσε τους δήμους να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς και να κλείσουν συμβάσεις στο όριο του προϋπολογισμού, διαφορετικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ατομικά επιδόματα προς τους δικαιούχους. Οι συμβάσεις, όπως είπε, δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το μειωμένο κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Μαύρες εξελίξεις»
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαρακτήρισε μαύρες, όσο και αναμενόμενες, τις εξελίξεις σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν οι δήμοι δεν εξασφαλίζουν καν το κόστος λειτουργίας τους και τη μισθοδοσία του προσωπικού.
«Τη λειτουργία του δήμου θα πληρώνει ο εργαζόμενος», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της. Κατήγγειλε τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις, με τις οποίες οι δήμοι καλούνται να προχωρήσουν σε νέα δάνεια που θα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Σημείωσε δε ότι το οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι βαθιά πολιτικό, διευκρινίζοντας ότι χρήματα υπάρχουν και σήμερα, αλλά δεν πηγαίνουν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ή την άμβλυνση των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά κατευθύνονται στους μονοπωλιακούς ομίλους. Κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να αντιμετωπίσουν και τους δημάρχους με όρους λαϊκού κινήματος.
Τέλος, η Ελ. Παντελάκη κατέθεσε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις:
- Να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση προς τους δήμους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία.
- Να υπάρξει ρύθμιση ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν πετρέλαιο στα σχολεία, το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρείες. Ανέφερε παραδειγματικά ότι τα κέρδη της «Μότορ Οϊλ» μόνο το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 6,4%.
- Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες πληθυσμού το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
- ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου