Συγκλονιστικές προβλέπονται οι εξελίξεις από την επόμενη της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη.
Υπό το βάρος κρίσιμων συγκυριών αλλά και της λαϊκής απαίτησης για αλλαγή, η κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει την υπερψήφιση των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες την προσεχή Τετάρτη, ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» την υπερψήφιση τέτοιας σημασίας συμφωνιών με αυξημένη πλειοψηφία.
Την Δευτέρα άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία από τις Βρυξέλλες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
«Ενημέρωσα, κατ'εντολήν του πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους» είπε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».
Πάντως, το ύφος της ευρωπαϊκής απόφασης –αν θα περιλαμβάνει στοιχεία θετικά για την ελληνική κυβέρνηση- θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις.
Δεν αποκλείεται έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση να βγάλει από τη φαρέτρα της και το «όπλο» του δημοψηφίσματος και να ζητήσει απευθείας από τους πολίτες την έγκριση της ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Άλλο σενάριο που εξετάζει η κυβερνητική πτέρυγα είναι το «σπάσιμο» της ευρωπαϊκής συμφωνίας σε δύο σκέλη: αυτό που θα περάσει ως ξεχωριστός νόμος από τη Βουλή, ενδεχομένως και με το αίτημα για αυξημένη πλειοψηφία, και θα περιλαμβάνει το ύψος του «κουρέματος» και την ενίσχυση του EFSF και το δεύτερο σκέλος των δημοσιονομικών που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι «εκχωρούμε την κυριαρχία της χώρας», ενώ αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών δήλωσε τα εξής:
«Του είπα πως δεν πρόκειται να περάσουν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Όχι μόνον δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας αλλά δεν θα βρει και βουλευτές να τα ψηφίσουν. Εκείνος μου είπε τότε πως σχεδιάζει να το περάσει από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 180 ψήφων».
Από την πλευρά της η ΝΔ πάντως φαίνεται ότι δεν θα συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές, με το σκεπτικό ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτή η πλειοψηφία σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία ο πρωθυπουργός εάν υπάρχει ζήτημα απώλειας κυριαρχίας με τη συμφωνία που θα προκύψει στην Ευρώπη.
«Μέχρι πού έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας στο Realfm, τονίζοντας, μάλιστα, πως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ερώτημα εάν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.
Κομισιόν: Ζητείται αξιόπιστο πρόγραμμα
«Ένας από τους βασικούς στόχους της Συνόδου Κορυφής είναι η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου προγράμματος για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των διεθνών εταίρων της και θα καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα πρέπει να αποβλέπει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2020.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που διασφαλίζουν τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου