Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Επιστροφή σε ισχυρό ΥΕΝ αλλά με πολιτικό προσωπικό

Επιστροφή σε ισχυρό ΥΕΝ αλλά με πολιτικό προσωπικό

H πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Ναυτιλίας με πολιτικό προσωπικό, δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δίνοντας τη δική του εκδοχή για τις περιπέτειες που έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια ο διοικητικός φορέας της ναυτιλίας μετά τη διάλυση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση για την επιστροφή των υπηρεσιών ναυτιλίας από το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη στο κέντρο του Πειραιά, η προσέγγιση αυτή παραμένει και ο ίδιος την υποστηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη και απόλυτο τρόπο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει να φύγουμε από τα οχυρωματικά έργα του παρελθόντος, να φύγουμε από τον εγκλωβισμό των ιδεοληψιών του παρελθόντος και να προχωρήσουμε με ταχύτητα σ' αυτό. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα, ένα σύγχρονο υπουργείο ανοιχτό σε νέους επιστήμονες που έχουν πραγματοποιήσει ναυτιλιακές σπουδές».
Απάντηση Και απαντώντας εμμέσως στα επιχειρήματα του εφοπλισμού για την τεχνογνωσία που διαθέτουν σήμερα στη ναυτιλία τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είπε «και μη μου πείτε ότι όλοι οι αξιωματικοί του Λιμενικού που μπαίνουν στη Σχολή Δοκίμων ξαφνικά γνωρίζουν ή φέρνουν μαζί τους και τις γνώσεις για τη ναυτιλία. Στην πορεία τις διαμορφώνουν. Πολύ περισσότερο και πολύ πιο εύκολα θα διαμορφώσει εμπειρία και γνώση γύρω από τα θέματα, ένας ο οποίος έχει σπουδάσει και ναυτιλία».
Ν.Δ. Αλλά και η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στη δική της θέση για το ναυτιλιακό φορέα της ναυτιλίας. Ο τομεάρχης της Γιάννης Πλακιωτάκης σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κα την επανασύνδεσή του με το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, κατά τη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης θα προωθηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ναυτικά ατυχήματα, η οποία θα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία.
Πειρατεία Ειδικά για το θέμα της πειρατείας και την αντιμετώπισή της από τα υπό ελληνική σημαία πλοία ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό επεξεργασία η ρύθμιση που θα επιτρέπει την παρουσία ενόπλων φρουρών στα ελληνικά πλοία. Ωστόσο όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απαιτήσει ακόμα κάποιο χρόνο για να οριστικοποιηθεί. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προετοιμαστεί από τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στους βασικούς της άξονες που καθορίζουν με ποιες διαδικασίες θα δίνεται η άδεια προκειμένου να επιβιβάζονται ένοπλες ομάδες στα πλοία, ποια θα είναι τα δικαιώματα των ναυτικών, πότε θα γίνεται χρήση όπλων, ποιες απαγορεύσεις θα ισχύουν για τον ελλαδικό χώρο και ποιες κυρώσεις θα προβλέπονται.
Θα ακολουθήσει επεξεργασία της ρύθμισης από το υπουργείο Ανάπτυξης - Ναυτιλίας καθώς και από τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Αμυνας, ενώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τις εφοπλιστικές και ναυτεργατικές ενώσεις.
ΠΗΓΗ imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: