Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

"Πράσινο φως" για την έκτη δόση




Ενέκρινε, το Eurogroup την εκταμίευση της έκτης δόσης – για τρίτη φορά – απομακρύνοντας ουσιαστικά την πιθανότητα στάσης πληρωμής του ελληνικού δημοσίου. 
Τα χρήματα, συνολικού ύψους 8 δισ ευρώ, αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.




Με το μέτωπο της Ελλάδας στην παρούσα φάση να έχει κλείσει, το ερωτηματικό είναι ποιές αποφάσεις θα ληφθούν αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF και την διαχείριση της κρίσης χρέους.


Χαρακτηριστικές των διαφορετικών προσεγγίσεων είναι οι δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Μπαίνοντας στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει δράση, προσθέτοντας ότι όσο και αν αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κρίση.


Με τη σειρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Didier Reynders ανέφερε ότι θα συζητηθεί ο ρόλος της ΕΚΤ, αλλά είναι η ΕΚΤ αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει. 


Τώρα το PSI


«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε» δήλωσε ο  υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη Σύνοδο. 


Θετικοί στην προοπτική έγκρισης της έκτης δόσης είχαν φανεί με δηλώσεις τους πριν τη Σύνοδο οι υπ. Οικονομικών. 


Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη.


Διαβάστε ακόμα στην isotimia.gr/: 
Eurogroup: ΟΚ για 6η δόση, στα σκαριά η μόχλευση του EFSF

Δεν υπάρχουν σχόλια: