Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στη μετα-Μνημονιακή Ελλάδα φέρουν νέους πολιτικούς σχηματισμούς και ζυμώσεις μεταξύ των πολιτικών χώρων.
Ένας πολιτικός σχηματισμός δημιουργήθηκε πρόσφατα, η «Ενωτική Κίνηση» και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και ιδρυτικό μέλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο SPNews και τον Δημήτρη Συρμάτση.
Κύριε Κουρουμπλή, νέα κίνηση, νέος πολιτικός σχηματισμός. Ποιες οι προσδοκίες και τι σας κίνησε για την δημιουργία της ;
Όταν μια πολιτική κίνηση δεν υπακούει σε αμετροεπείς φιλοδοξίες, αλλά επιχειρεί να καταγράψει τη συλλογική αγωνία και την πολιτική και κοινωνική συνευθύνη πολιτών που εκ της θέσεως τους σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο και την κοινωνία οφείλουν να υπερβούν το βολεματικό τους «εγώ» γιατί η χώρα έφτασε σε έσχατο σημείο, τότε μπορεί να αποδειχθεί ότι συστοιχίζεται με το πραγματικό μέλλον του τόπου.
Κινητροδότης της συλλογικής μας πρωτοβουλίας είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση να είμαστε παρόντες σε στιγμές συλλογικής συνευθύνης για τον τόπο. Προσδοκία μας είναι να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός συλλογικού «ΕΓΩ» που έχει ανάγκη η πατρίδα και πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η αναστροφή ενός αποσαθρωτικού και διαλυτικού κλίματος που μας απειλεί.
Που αυτοπροσδιορίζεται η «Ενωτική κίνηση» και υπάρχουν σκέψεις για συνεργασίες με υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ;
Η ενωτική κίνηση είναι μια πατριωτική, αναπτυξιακή και με αλληλεγγύη πρωτοβουλία που με τη συλλογική της έμπνευση, επιχειρεί να καινοτομήσει στον πολιτικό χώρο. Στόχος μας είναι το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου, χωρίς αρνητικά στερεότυπα και αποκλεισμούς, με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα πολιτών που αντιστρατεύονται τις εκτρομακτικές, καταστροφικές και απάνθρωπες για τη ζωή του λαού μας πολιτικές των μνημονίων.
Οι απαιτήσεις των εταίρων και των δανειστών μας φτάνουν ακόμα και στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;
Οι εταίροι και δανειστές δεν θέλουν εν τοις πράγμασι τώρα εκλογές. Πρωτίστως επιθυμούν να δεσμεύσουν την χώρα για δεκαετίες και να τις κάνουν μετά όταν οι Τροϊκάνοι θα τα ελέγχουν όλα και θα είμαστε αλυσοδεμένοι.
Οι θεωρίες του πολέμου ορίζουν, πως όταν αφήνεις κενό στον αντίπαλο είναι βέβαιο ότι αυτός θα το καλύψει. Θα θυμίσω εδώ μια ρήση του αείμνηστου στρατηγού Ντε Γκωλ, που έλεγε ότι «οι ηγέτες γνωρίζουν να μην παρακαλούν και ξέρουν να λένε ΟΧΙ». Εάν ο πρώην Πρωθυπουργός ενθυμούμενος ιστορικές στιγμές του Γέρου της Δημοκρατίας ή του Ανδρέα Παπανδρέου, τολμούσε το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου να πει στους μοιραίους ηγέτες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ένα πατριωτικό και ευρωπαϊκό ΟΧΙ σε αυτήν την καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη απόφαση (άμεσα η ζωή θα δείξει εάν έχω δίκιο), τότε κανείς δε θα τολμούσε να μας ορίσει το πότε θα πρέπει γίνουν εκλογές ή ποιό θα έπρεπε να είναι το ερώτημα ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος.
Πολλοί θέτουν το δίλημμα, «ελευθερία και δραχμή ή υποτέλεια και ευρώ». Πως το χαρακτηρίζετε; Είναι δεσμευτικά τα «δίδυμα»; Τάσσεστε σε κάποιο από τα δύο στρατόπεδα;
Μια πατριωτική κυβέρνηση εκτιμά με βάση τις επικρατούσες συνθήκες τι συμφέρει τον τόπο και την πατρίδα. Δεν τρομοκρατεί την κοινωνία με το ενδεχόμενο της αποχώρησης από το ευρώ, όταν ξέρει ρητά πως με βάση τις συνθήκες κάτι τέτοιο αποκλείεται, εξάλλου αυτό δήλωσε προσφάτως και ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Άκερμαν. Μια πατριωτική κυβέρνηση εκφράζοντας την περηφάνια ενός λαού διεκδικεί το σεβασμό της εταιρικής σχέσης και δεν εξοπλίζει το λόγο της με τα επιχειρήματα των δανειστών για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού της, ενώ θα έπρεπε οι εν δυνάμει χρεοκοπία της ή αποχώρησή της….. να ήταν όπλο στα χέρια της απέναντι στους δανειστές.
Στην Ευρώπη μπήκαμε για να μην είμαστε δουλοπάροικοι ούτε οι εξαθλιωμένοι παρίες της. Ο ελληνικός λαός είναι ένας εργατικός λαός. Το ποιοί ωφελήθηκαν από το σκληρό ευρώ και την καταστροφή της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας το γνωρίζουμε όλοι. Το ποιοί κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας και αυτό το γνωρίζουμε.
Μπορεί να μας πει η Κυβέρνηση γιατί δεν διεκδίκησε υποχρεωτικό κούρεμα 80% όχι μόνο στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, αλλά και σε εκείνα που έχει στην κατοχής της η ΕΚΤ, η οποία τα αγόρασε με 50% της τρέχουσας αξίας τους στη δευτερογενή αγορά; Επίσης μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι αυτοί που κατέχουν ελληνικά ομόλογα τα οποία λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια θα δεχτούν εθελοντικό κούρεμα για να δούμε τελικά πόσο θα είναι το χρέος που θα διαγραφεί; Τέλος, δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε ανακεφαλαίωση των τραπεζών επιλέγοντας κοινές μετοχές και όχι προνομιούχες;
Ποια η άποψή σας για τη σύνθεση της νέας προσωρινής Κυβέρνησης;
Ο κατήφορος λέει ο ελληνικός λαός δεν έχει σταματημό. Όλο το κόμμα του μνημονίου επί σκηνής. Η ιδεολογική πολιτική και κοινωνική εκτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οδήγησε σε αγαστή συνεργασία με τους αιώνιους ιδεολογικούς και πολιτικούς του αντιπάλους. Όχι βέβαια για να σώσουν το λαό και τη πατρίδα, αλλά τα συμφέροντα των τοκογλύφων και των δανειστών. Γιατί κανένας εκ των συνεταίρων δεν τόλμησε προ της κρίσιμης Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, να δεσμευτεί στην Βουλή για τους όρους που έπρεπε να διεκδικούσε προς όφελος του λαού; Δηλαδή, δεσμεύτηκε κανείς τους, για τη σύνδεση του όποιου χρέους με την ανάπτυξη, το πάγωμα του χρέους και των τόκων σε περίοδο ύφεσης, τη μη υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο με καταστροφικές συνέπειες, τη μη υπαγωγή των ασφαλιστικών ταμείων στο καθεστώς κουρέματος και την ανάθεση σε επιτροπή έγκυρων ευρωπαίων ειδικών μελέτης για να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο ποσοστό αυτό το αδηφάγο χρέος είναι επαχθές; Ο σημερινός Πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει στα αδήριτα αυτά ερωτήματα που γενούν οι δεσμεύσεις της νέας αποικιοκρατικής δανειακής σύμβασης. Οι σημερινοί κυβερνώντες συλλήβδην επιλέγουν τη σιωπή, όμως η σιωπή απέναντι σε αυτό που έρχεται δεν είναι χρυσός για τον τόπο.
ΠΗΓΗ spnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου