Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η "νόσος των καπνιστών" πλήττει τους Έλληνες έως 49 ετών



Στην πλέον παραγωγική ηλικία ηλικία χτυπάει τους Έλληνες η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, που θεωρείται η "νόσος των καπνιστών", κυρίως λόγω του καπνίσματος και δευτερευόντως τηςατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 25 χιλιάδες Έλληνες, ηλικίας από 30 έως 49 ετών, πάσχουν από τη νόσο. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου απαντώνται και σε χώρους εργασίας, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί και γονίδια.
Στην Ελλάδα, περίπου το 5% από τους συνολικά 500.000 ασθενείς είναι νέοι στην ηλικία, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Κουλούρη. Μάλιστα, το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.
Εξάλλου, η ΧΑΠ  αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και άρα δεν απευθύνονται στο γιατρό, με το 4% όσων πάσχει από ΧΑΠ να εμφανίζουν αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες.  
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι, μεταξύ άλλων, το εύκολο λαχάνιασμα, η δύσπνοια, ο χρόνιος βήχας, η εύκολη κόπωση και τα συχνά κρυολογήματα.
ΠΗΓΗ ΡΑΔΙΟ9

Δεν υπάρχουν σχόλια: