Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αγώνας επί χάρτου!



«Λάθος των Δήμων», ανακοινώνει… η ΔΕΗ!
Με τα στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι, υποστηρίζει η ΔΕΗ πως υπολόγισε το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο αρνείται «κάθε ευθύνη για τυχόν λάθη και υπερχρεώσεις» και κατηγορεί εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για «παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών».
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης δημοτών ο νομικός παραστάτης των δημοτών Φιλοθέης-Ψυχικού -που προσέφυγαν κατά της ΔΕΗ για την αναγραφή λανθασμένου συντελεστή για το ειδικό τέλος - δήλωσε πως η ΔΕΗ αναγνωρίζει το λάθος της και έχει τη διάθεση να το διορθώσει «αφού σε συνεργασία μαζί της ο Δήμος είναι πιο εύκολο να επιτύχει την έκδοση προσωρινής διαταγής, για την αναστολή πληρωμής του έκτακτου τέλους με τον αυξημένο συντελεστή». Είχαμε παρατηρήσει, όμως, ότι μένει να αποδειχθεί το ορθό και αληθές αυτών των εκτιμήσεων. Δυστυχώς, «πριν αλέκτωρ φωνήσαι» η ρητή και κατηγορηματική ανακοίνωση της ΔΕΗ δείχνει να αναιρεί τις εκτιμήσεις του κυρίου Φώτη Χατζηφώτη, που ανέλαβε να χειριστεί νομικά την λεπτή αυτή υπόθεση.
Από την πλευρά των νομικών χειρισμών του Δήμου, πληροφορηθήκαμε πως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για λογαριασμό θιγόμενων δημοτών του Νέου Ψυχικού, κατατέθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας από τον κύριο Χατζηφώτη, εξόδοις της διοίκησης του Δήμου, και η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου.
Τι αναφέρεται και υποστηρίζεται, με απόλυτο τρόπο, στην σχετική ανακοίνωση
Όπως αναγράφεται στο δελτίου Τύπου που εξέδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ για τις διαμαρτυρίες που έχουν ανακύψει για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα και σε άλλους Δήμους- και για τον συντελεστή που αποτελεί «αποκλειστικότητα» της Δ’ Ζώνης του Νέου Ψυχικού- «οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρει ο Νόμος 4021/11 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ - την 17.9.2011 - με στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι».
Αυτό διευκρινίζει η ΔΕΗ, με αφορμή «την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)». Όπως υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση τα όποια λάθη παρατηρούνται στους λογαριασμούς, επιρρίπτονται εξ ολοκλήρου στις διοικήσεις των κατά τόπους Δήμων όπου και παρουσιάζονται τα ανάλογα προβλήματα.
Δηλώνει, δε, ότι «σε περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της».Ωστόσο θα πρέπει να πούμε, για να είμαστε δίκαιοι πως ανάλογους ισχυρισμούς και αιτιάσεις θα μπορούσαν να προβάλλουν και οι θιγόμενοι, από το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, για τη μη διόρθωση επί καιρό της τιμής της Δ’ Ζώνης, από 2.750 σε 1.800 ευρώ, όπως και για τον υπολογισμό του έκτακτου τέλους με τον συντελεστή 10 που αντιστοιχεί στην πρώτη, λανθασμένη τιμή ζώνης και όχι με τον συντελεστή 6 που αντιστοιχεί στην ισχύουσα τιμή. Τόσο δύσκολο είναι να διορθωθεί ένα τέτοιο λάθος που είναι και χονδροειδές…;
«Δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε τα στοιχεία που δεν έχουν διορθωθεί μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου του 2011»
Η ΔΕΗ γνωστοποιεί, ότι «η ίδια και οι λοιποί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ' του νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της πολιτείας και τα στοιχεία των Δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17 Σεπτεμβρίου 2011, δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)».
Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους
Σε περίπτωση κατά την οποία καταναλωτές εκτιμούν ότι υπάρχουν λάθη -στους τρόπους υπολογισμού του Ειδικού Τέλους, που αναφέρονται στο λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνουν, τότε σύμφωνα με τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση,
σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτού μηνύματος (sms 54160) ή μέσω της ιστοσελίδας http://www.gsis.gr/faq/faq_eta.html. Αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργαστεί τα στοιχεία και αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για μη έκδοση της δεύτερης δόσης.
Σε περίπτωση, δε, διαφωνίας υπολογισμού του τέλους στα ακίνητα, ο θιγόμενος αφού πληρώσει το Τέλος, πρέπει να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους ΔΟΥ παρέχοντας όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.
ΠΗΓΗ e-topikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: