Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχητικά τα στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη



Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον σκαχαρώδη διαβήτη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου.

Από σακχαρώδη διαβήτη πάσχουν 290 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φθάσει τα 440 εκατομμύρια έως το 2030. Ενδεικτικό είναι πως η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί περισσότερο από 700% τα τελευταία πενήντα χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στην Κίνα υπάρχουν 90 εκατομμύρια διαβητικοί κι έως το 2030 αναμένεται ο αριθμός αυτός να "αγγίξει" το μισό δισεκατομμύριο! Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ινδία, όπου ο αριθμός των διαβητικών έχει, ήδη, φθάσει τα 50 εκατομμύρια, στην Ιαπωνία τα 7 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ τα 26,8 εκατομμύρια.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2050 ένας στους τρεις Αμερικανούς πολίτες θα έχει διαβήτη, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής, του υψηλού ποσοστού μειονοτήτων, την καλύτερη διαβίωση και την ποιότητα ζωής στους, ήδη, πάσχοντες.
Σε ότι αφορά στα νέα περιστατικά, ανέρχονται στα 8 στους 1000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να φτάσουν τα 15 στους 1000 ανθρώπους το 2050.
Στην Ελλάδα, η συχνότητα των ατόμων με διαβήτη από 1% το 1950 έφθασε το 8% το 2010, με το ποσοστό να αγγίζει το 20% στα άτομα άνω των 60 ετών. Επιπλέον, για κάθε διεγνωσμένο διαβητικό υπάρχει ακόμη ένας αδιάγνωστος.
ΠΗΓΗ ΡΑΔΙΟ9
Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 30 χιλιάδες νέα περιστατικά, μεταξύ αυτών και 500 παιδιά κάτω των 16 ετών.  Μάλιστα, στην νότια Ευρώπη πιο συχνά εντοπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Έως 550.000 Έλληνες λαμβάνουν θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία, έως 180 χιλιάδες χρειάζονται ινσουλίνη, ενώ περίπου 100 χιλιάδες υποβάλλονται σε δίαιτα ή δεν ακολουθούν καμία θεραπευτική πρακτική.
Δυστυχώς, μόνο το 20% των ατόμων με διαβήτη ρυθμίζεται ικανοποιητικά και παρακολουθεί συστηματικά το σάκχαρό του, γεγονός που έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ίδιου του ατόμου, όσο και στα οικονομικά του ίδιου και των δημόσιων οικονομικών.
Αρκει να αναφέρουμε ότι, το 2007 οι Αμερικάνοι ξόδεψαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη θεραπεία ασθενών με Διαβήτη, ενώ το 10% του προϋπολογισμού μιας οικογένειας ξοδεύεται για τη φροντίδα και τη θεραπεία ενός ατόμου με διαβήτη.Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό υπολογίται μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ ανά άτομο ετησίως.
Την ίδια ώρα, το κόστος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων για ιατρική φροντίδα, μειωμένη παραγωγικότητα και αποχή από την εργασία, αγγίζει τις 5.000 ευρώ ετησίως για τις γυναίκες και τα μισα για τους άντρες.
Επιτακτική είναι, λοιπόν, η ανάγκη τα σύγχρονα συστήματα υγείας να προσανατολιστούν στη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με διαβήτη, τη φροντίδα εξειδικευμένων κέντρων και φυσικά τη σωστή εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας για την ενημέρωση του κοινού, κινήσεις που θα συμβάλλουν στην ελάττωση των δημοσίων δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: