Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙKΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ)
Πρόταση για μείωση ενοικίου στην πολυεθνική «Carrefour»!


Η απαράδεκτη αυτή πρόταση ήρθε στο συμβούλιο για δεύτερη φορά. Υστερα από παρέμβαση του συμβούλου του ΚΚΕ, ο δήμαρχος την πήρε πίσω

Ακρως αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης σχετικά με την πρόταση της διοίκησης και της Οικονομικής Επιτροπής για μείωση του ενοικίου στην εταιρεία «Carrefour - Μαρινόπουλος ΑΕ»


Ενα θέμα που ήρθε για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη αποσύρθηκε ύστερα από έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αξίωνε μείωση 25% στο ενοίκιο και ως αντάλλαγμα θα μοίραζε 300 κουπόνια, αξίας 10 ευρώ το καθένα, το μήνα στους δημότες και θα ενίσχυε οικονομικά τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους.
Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Θ. Λιάππης έκανε λόγο (σ.σ. όπως και την πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα) για απαράδεκτη πρόταση και απαίτησε να αποσυρθεί αμέσως. Απευθυνόμενος προς το δήμαρχο και ορισμένους συμβούλους, επισήμανε ότι είναι υποκρισία απ' τη μια να μιλάς για αγώνες (σ.σ. όπως κάνει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ) και απ' την άλλη να εμφανίζεις την πολυεθνική ως σωτηρία του δήμου, επικαλούμενος την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, προσπαθώντας να προβάλεις και το δήθεν φιλολαϊκό προφίλ της ως πλασιέ διαφημίζοντας τα κουπόνια φιλανθρωπίας που μοιράζει.
Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των συμβούλων της διοίκησης:
Χρ. Kορτζίδης, δήμαρχος:Η ιστορία είναι ιστορία. Τώρα έχουμε ένα πρόβλημα μπροστά μας, μια μίσθωση. Είναι φιλολαϊκή πολιτική να απορρίψουμε το αίτημα της εταιρείας; Δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα. Είναι προσβλητικό όταν κάνεις μια μείωση και ζητάς κάποια πράγματα π.χ. να μη φύγει η εταιρεία μέχρι το 2015, να δώσει κουπόνια κ.τ.λ. είναι κακό να κάνεις συναλλαγή; Εχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτό που κάνουμε εμείς.
Ν. Σούγελας, αντιδήμαρχος:Ιδεολογικά είμαστε αντίθετοι με την πρόταση, αλλά πρακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Δεν βλέπετε ότι δεν έχουμε λεφτά; Πάει το κίνημα, δεν υπάρχει. Είναι αστείο να κρίνεται η θέση μας για τις πολυεθνικές απ' αυτό. Πώς θα πληρώσουμε εργαζόμενους, προμηθευτές; Χρειάζεται συναίνεση απ' όλους.
Βάσσιος Β. (υπεύθυνος Οικονομικών):Πρέπει να μιλάμε με τον καθένα. Το ποσό του«Carrefour» είναι το 50% των κρατήσεων των εργαζομένων. Μην κολλάμε σε συναισθηματισμούς. Τι μας ενδιαφέρει αν τα χρήματα που θα δώσει στους αθλητικούς συλλόγους είναι αφορολόγητα; Το θέμα είναι να τα πάρουμε. Είναι χρήσιμο για το δήμο το «Carrefour»; Ετσι πρέπει να το δούμε.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ζήτησαν την απόσυρση του θέματος χαρακτηρίζοντάς το ως απαράδεκτο.
Η παράταξη Κωνσταντάτου (ΠΑΣΟΚ) στήριξε την πρόταση, προβάλλοντας αντίρρηση για τον αποδέκτη των κουπονιών φιλανθρωπίας (πρότεινε την εκκλησία και όχι το δήμο). Οι σύμβουλοι του Πασβαντίδη (πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΔΗΜΑΡ) απέρριψαν - προφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους - την πρόταση αφού ως δημοτικοί σύμβουλοι όλα τα προηγούμενα χρόνια συμφωνούσαν και στήριζαν τη σύμβαση με την πολυεθνική, ενώ ο κ. Τσαρπαλής (στηρίχτηκε από τμήμα της ΝΔ) τάχθηκε υπέρ της μείωσης.
Υστερα από τις έντονες αντιδράσεις, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να καταθέσει πρόταση για τη μη μείωση του ενοικίου. Τελικά, η πρόταση της διοίκησης για μείωση του ενοικίου καταψηφίστηκε και από την πλειοψηφία των συμβούλων της διοίκησης (εκτός από ορισμένους όπως ο κ. Παπασπύρου, πρόεδρος του ΔΣ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή) παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαν επιχειρηματολογήσει υπέρ της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: