Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Μέτρα στα μέτρα μας




Ο φόβος του Μηχανισμού οδηγεί όλους σε σοφότερες σκέψεις 
Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ για επίτευξη εθνικής συναίνεσης έπιασε τόπο. Ακόμα και οι συντεχνίες προβληματίζονται μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Η απουσία φανατισμού από τις δηλώσεις συνδικαλιστών σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν αλλά και διέρρευσαν χθες για τα νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δείχνει ότι οι συντεχνίες θα βάλουν νερό στο κρασί τους, όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί διαβλέπουν ότι τα χειρότερα για την οικονομία είναι πια πραγματικότητα και ότι όντως η Κύπρος βρίσκεται μόλις μιαν ανάσα από τον Μηχανισμό Στήριξης. Προκειμένου λοιπόν να επιβληθούν μέτρα από ένα Μηχανισμό ο οποίος δεν θα συνδιαλλαγεί ούτε με τους δημόσιους ούτε με τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι συντεχνίες φαίνεται πως δεν θα προβάλουν και τη σθεναρότερη αντίσταση σε όσα έχουν περίπου συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αφορούν:
Τα νέα μέτρα
-Πάγωμα του κρατικού μισθολογίου για δύο χρόνια,
-Συνεισφορά εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα: Για μισθούς από 2.501 ευρώ μέχρι 3.500 συνεισφορά 2,5%, 1,25% ο εργοδότης και 1,25% ο εργοδοτούμενος. Από 3.501-4.500 ευρώ συνεισφορά 3% (1,50%-1,50%) και από 4.501 ευρώ 3,5% (1,75%-1,75%). Η συνεισφορά των εργοδοτών αφαιρείται για σκοπούς φόρου εισοδήματος.
Πλήρης κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για τους δημόσιους υπαλλήλους με εισοδήματα μέχρι 2.500 ευρώ.
-Η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για το συνταξιοδοτικό και το Ταμείο Χηρείας παραμένει αναλλοίωτη.
-Αύξηση του τέλους για άμυνα από μερίσματα από 17% στο 19%-20%.
-Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, από το 15% στο 17%. Ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 15% σε έξι μήνες αν δεν αναπροσαρμοσθεί η ΑΤΑ.
-Αναπροσαρμογή της ΑΤΑ.
-Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε έργα του δημοσίου, επαναδιαπραγμάτευση της Μαρίνας της Λεμεσού από 99 σε 125 χρόνια και χαμηλότερη ταρίφα τελών επιβατών που προέρχονται από νέους προορισμούς.

Συναίνεση την Παρασκευή

Τα περί αύξησης του ΦΠΑ φυσικά γίνονται αποδεκτά υπό όρους, ο κυριότερος των οποίων είναι ότι η αναπροσαρμογή της ΑΤΑ θα είναι ουσιαστική και μόνιμη. Εν εναντία περιπτώσει η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% θα ισχύει για έξι μόνο μήνες.
Τα πιο πάνω συμφωνήθηκαν χθες στο Προεδρικό κατά τη συνάντηση που είχαν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών. Τα υπόλοιπα κόμματα ενημερώθηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση του Προεδρικού, η αντίδρασή τους όμως δεν έγινε επισήμως γνωστή. Αλλά, αν ληφθεί υπόψη ότι το ΑΚΕΛ δεν θα διαφωνήσει για να μη δημιουργηθεί κατάσταση οικονομικού αδιεξόδου, το οποίο θα πληρώσει το κόμμα ως κυβερνών, το ΔΗΚΟ δεν θα έχει ενστάσεις, όπως αφήνεται να φανεί μέσα από τις δηλώσεις στελεχών του, ενώ η ΕΔΕΚ χαιρέτισε ήδη την προσπάθεια για συναίνεση, εικάζεται εν προκειμένω ότι στη συνάντηση της Παρασκευής που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην οποία θα παραστούν όλα τα κόμματα διά των αρχηγών και των επικεφαλής των οικονομικών τους επιτελείων δεν θα υπάρξουν συγκλονιστικά απρόοπτα. Πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει ήδη συζητήσει με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να επιτύχει την ελάχιστη συναίνεση, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος άνκαι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσει τις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Χριστόφιας: Όσο πιο λίγα τόσο πιο καλά
Χθες ο Πρόεδρος έσπευσε να προειδοποιήσει αλλά και να επαναλάβει όσα ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει όταν ζήτησε τη συνάντηση μαζί του, ότι το θέμα της οικονομίας είναι ζωτικής και εθνικής σημασίας και πρέπει να είναι κοινή η προσπάθεια και ότι όλοι πρέπει να κάνουν τις υπερβάσεις τους. 
Φρόντισε επίσης να πει, όταν κλήθηκε να αναφερθεί στη συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ότι «όσα περισσότερα λέγονται μπορεί να προκαλέσουν και ζημιά».
«Θεωρώ, σημείωσε, ότι όντως είναι ζωτικής και εθνικής σημασίας το θέμα της οικονομίας, αλλά δεν πρέπει να είναι προσπάθεια κανενός από εμάς, ή από τους ηγέτες κομμάτων, με πρώτη την Κυβέρνηση, να δώσει μηνύματα ότι ποδηγετεί».
Απαντώντας στη δήλωση Αναστασιάδη ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνούν οι συντεχνίες, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «υπάρχει κυβέρνηση όντως και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, αφού διαβουλευτεί με τα κόμματα, ασφαλώς, διότι είναι ζητήματα που θα περάσουν και από τη Βουλή και χρειάζεται συναίνεση».
«Δεν μας κυβερνούν ούτε τα συνδικάτα, ούτε και οι εργοδότες. Άρα, χρειάζεται ένας κοινωνικός διάλογος με όλους και τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν τα όργανα της εξουσίας», κατέληξε.
Δεν αρνούνται διάλογο οι συντεχνίες 
Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι διατεθειμένες να συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις νέες προτάσεις του Υπουργού. Παρά το γεγονός ότι δεν διατυπώνουν κατηγορηματικές θέσεις, εντούτοις πίσω από τις λέξεις είναι ευδιάκριτη η πρόθεση συνδιαλλαγής.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της ουσίας, αφού δεν γνωρίζει επακριβώς τι διαλαμβάνουν οι νέες προτάσεις. Όμως ανέφερε ότι η ΣΕΚ χαιρετίζει την εξασφάλιση συναίνεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γ.γ. της ΠΕΟ στη «Σημερινή». Ο Πάμπης Κυρίτσης είπε συγκεκριμένα ότι δεν είναι της ώρας η δημόσια τοποθέτηση, απ' όσα όμως είπε διαφαίνεται ότι η συντεχνία θα συζητήσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης χωρίς «πολεμική» διάθεση.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Κρίσιμη, οριακή η κατάσταση
Οι εξελίξεις που άλλαξαν το σκηνικό άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ζήτησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 
Σε δηλώσεις αργότερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την ετοιμότητά του να στηρίξει συγκεκριμένα μέτρα όπως τα παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση η Κυβέρνηση.
Αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στα μέτρα, είπε πως οι επιφυλάξεις του κόμματός του για κάποια από αυτά παραμένουν, τόνισε ότι:
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για συναίνεση, συνεννόηση και θετικούς συμβιβασμούς.Πάγια παραμένει η θέση του ΔΗΣΥ πως ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, γι' αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το κλίμα συναίνεσης και να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε στις επόμενες μέρες και μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη να επιφέρουμε τον ριζικό επανασχεδιασμό του προϋπολογισμού.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Παράλληλα, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για μόνιμα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά και για συγκεκριμενοποίηση αποφάσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν και οι προτάσεις που θα κατατεθούν στη σύσκεψη της Παρασκευής. Αυτές οι ώρες είναι ώρες ευθύνης, πρώτιστα γι’ αυτούς που βρίσκονται στην Κυβέρνηση αλλά και για όλους μας. Θέλω να ελπίζω ότι την Παρασκευή θα οριστικοποιήσουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης». 
Κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του σε οριακή κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Οπως το λέει η φράση».
Τέλος σε ερώτηση για τυχόν αντιδράσεις των συντεχνιών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε: 
«Ή θα υπάρχει κυβέρνηση που θα κυβερνά ή θα υπάρχουν συντεχνίες που θα κυβερνούν. Και το πολιτειακό σύστημα προβλέπει πως η Κυβέρνηση κυβερνά και βεβαίως συνδιαλέγεται με τους κοινωνικούς εταίρους».

Χαιρετίζει τα μηνύματα από Κύπρο η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το ευρώ, Ολι Ρεν, χαρακτήρισε χθες «ενθαρρυντικά» τα μηνύματα που λαμβάνει η Επιτροπή από την Κύπρο, τη Μάλτα και το Βέλγιο, τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι, όπως είπε, έχει ήδη αναληφθεί δράση για τη λήψη μέτρων διόρθωσης του ελλείμματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου ο κ. Ρεν είχε δηλώσει ότι έστειλε επιστολή στις τρεις χώρες με τις οποίες διαπίστωνε αποκλίσεις στην πορεία του ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί και τις προειδοποιούσε ότι εάν δεν λάβουν διορθωτικά μέτρα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη νέα αυστηρή νομοθεσία, η οποία προβλέπει επιβολή χρηματικών κυρώσεων. Τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 23 Νοεμβρίου και θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι «ενθαρρυντικές», αφού η Κύπρος έχει ήδη αναλάβει δράση, το ίδιο και η Μάλτα, ενώ προχθές και το Βέλγιο αποφάσισε κατ΄ αρχήν τη λήψη «πακέτου» διορθωτικών μέτρων.
Εφόσον τα μέτρα φτάσουν έγκαιρα στις Βρυξέλλες, είπε, η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη νέα αυστηρότερη διαδικασία, θα συνεχίσει δηλαδή με την προηγούμενη, η οποία δεν προβλέπει στην παρούσα φάση την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια διαδικασία με τις τρεις χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες αποκλίνουν από τους στόχους, αλλά γι' αυτές δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας, αφού δεν μετέχουν στο ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πηγές της Πολωνικής Προεδρίας ανέφεραν χθες ότι δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη στο αυριανό Συμβούλιο ΕCO-FIN, συζήτηση για τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
ΠΗΓΗ sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: