Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ωρα μηδέν για το περιβάλλον -Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής



«Πάντα μοιάζει κάτι ακατόρθωτο ώσπου να γίνει». Στη διάσημη αυτή ρήση του Νέλσον Μαντέλα αναζητούσαν χθες παρηγοριά αξιωματούχοι του ΟΗΕ, κληθέντες να εκτιμήσουν πόσο πιθανό είναι να συμφωνήσουν σε μια ανανέωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο τα 191 κράτη που συμμετέχουν έως τις 9 Δεκεμβρίου στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα.
Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν χθες υπό τη βαριά σκιά δύο εκθέσεων του ΟΗΕ που προειδοποίησαν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα και ότι μια περαιτέρω άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα φέρει περισσότερες πλημμύρες, ισχυρότερους κυκλώνες και εντονότερες ξηρασίες. Σαν να ήθελε το φαινόμενο του θερμοκηπίου να υπενθυμίσει την παρουσία του, μια ισχυρή θύελλα στο Ντέρμπαν παραμονή της έναρξης της συνόδου προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων. «Για τους περισσότερους ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο και στην Αφρική η κλιματική αλλαγή είναι θέμα ζωής και θανάτου», δήλωσε χθες ο νοτιοαφρικανός Πρόεδρος και οικοδεσπότης της συνόδου Τζέικομπ Ζούμα, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί ήδη δυστυχία και συρράξεις στην Αφρική, από τις ξηρασίες στο Σουδάν και στη Σομαλία έως τις πλημμύρες στη Νότια Αφρική. «Πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε για λύσεις πέραν των εθνικών συμφερόντων, χάριν του κοινού συμφέροντος», τόνισε.
Αλλά η ανανέωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που από το 1997 δεσμεύει 37 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εκπνέει τον Δεκέμβριο του 2012, παραμένει αμφίβολη και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, ή ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, παραμένει αγεφύρωτο. Καναδάς, Ιαπωνία και Ρωσία έχουν δηλώσει ήδη από πέρυσι πως δεν θα υπογράψουν νέες δεσμεύσεις αν δεν το πράξουν και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, που ουδέποτε επικύρωσαν το Πρωτόκολλο, αξιώνουν να δουν πρώτα δεσμεύσεις από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: