Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Προβόπουλος: «Όχι τώρα η έκδοση ευρωομολόγων»


«Λάθος» χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγων στην παρούσα φάση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να το εκδώσει τώρα. Θα ήταν σαν να έβαζε το κάρο μπροστά από το άλογο». 


Ο διοικητής μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι  προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγου που «κάποια στιγμή ενδέχεται να υπάρξει» είναι η «μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση».

Επιπροσθέτως, ο κ. Προβόπουλος παρουσιάστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το «κούρεμα» του χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμώντας ότι οι απώλειές τους «θα φτάσουν τα 11,5 εως 13 δις ευρώ». Αναλυτικά σημείωσε ότι  «θεωρεί ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου» συμπληρώνοντας ότι αντίστοιχες επιφυλάξεις έχει εκφράσει στο παρελθόν και ο σημερνός πρωθυπουργός.

Για την ύφεση οι προβλέψεις του διοικητή αναφέρουν ότι στο κλείσιμο του 2011 θα ανέλθει κοντά στο 6% και για το έλλειμμα πάνω από το 9% λέγοντας «Τα δικά μας τα στοιχεία προβλέπουν ύφεση στο 5,8%, ας ελπίσουμε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ που κάνουν λόγο για ύφεση στο 6,1»..

Πάντως, ο κ. Προβόπουλος έκανε εκτενή αναφορά και στα φορολογικά ζητήματα ζητώντας μείωση των φορολογικών συντελεστών τονίζοντας ότι «Θα πρέπει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές αφού πρώτα πιάσουμε τα έσοδα που προσδοκούμε και πιάσουμε την φοροδιαφυγή.  Πρέπει να κλείσει η πληγή της φοροδιαφυγής και φοβούμαι να πω ότι τα τελευταία χρόνια η πρόοδος είναι δυσανάλογη αυτού που θα έπρεπε να έχει γίνει».


ΠΗΓΗ protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: