Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ: Λύση είναι η αλλαγή της Ευρωπαϊκής συνθήκης, όχι τα ευρωομόλογα


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι οι αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και όχι τα ευρωομόλογα που θα βοηθήσουν να σωθεί η Ευρωζώνη από την κρίση των χρεών.
Την παραμονή κατάθεσης των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση ομολόγων και από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, η Μέρκελ τόνισε πως αυτό χρειάζεται να υπάρξει είναι μία πολιτική απάντηση και πως αν πρέπει να γίνει μία συζήτηση για τα ευρωομόλογα, αυτή πρέπει να λάβει χώρα στο τέλος και όχι στην μέση της κρίσης.

Η Γερμανία φοβάται πως θα επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους έκδοσης ευρωομολόγων. Απευθυνόμενη στην γερμανική συνομοσπονδία εργοδοτών στο Βερολίνο, η Καγκελάριος δήλωσε πως αν η αλλαγή των συνθηκών αποδειχθεί πολύ δύσκολη σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα αντιμετωπισθεί στο επίπεδο της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι αλλαγές των Συνθηκών είναι ένα άμεσο καθήκον για μένα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση, η πολιτική απάντηση σε μία πολιτική κρίση εμπιστοσύνης».
Χθεσινές αναφορές λένε πως η Βρετανία θα αποδεχόταν μία περιορισμένη βελτίωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας που να αφορά την Ευρωζώνη, σε αντάλλαγμα μιας συμφωνίας για την έκδοση οδηγίας σχετικά με τον εργάσιμο χρόνο στην ΕΕ.
Πάντως, η ιδέα των ευρωομολόγων έχει προσελκύσει ευρεία υποστήριξη παρά την γερμανική αντίθεση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε τη Τρίτη πως τα ευρωομόλογα «ή παρόμοια εργαλεία μπορεί να αποτελέσουν τα μέσα για την υπέρβαση της κρίσης».
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε πως η έκδοση ευρωομολόγων πρέπει να συμβαδίσει με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και την κεντρική δημοσιονομική εποπτεία και έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών.
ΠΗΓΗ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: