Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΑΡ: Οχι στον Τσίπρα, ναι στους πασοκογενείς




Επιχείρηση ανασύνταξης επιχειρεί η Δημοκρατική Αριστερά μετά τις αναταράξεις που δημιουργήθηκαν στο εσωκομματικό τοπίο με αφορμή τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα και την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και τη διαφοροποίηση του βουλευτή Γρ. Ψαριανού (ήταν απών) στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.


Κοινή πεποίθηση στα στελέχη του κόμματος είναι ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν το αργότερο στα μέσα Μαρτίου, αφού εκτιμούν ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν μπορεί να μετατίθεται επ' αόριστον. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι αν το ΠΑΣΟΚ επιδιώξει να «τρενάρει» για μετά το Πάσχα τις εκλογές ο Αν. Σαμαράς θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα αυτές να διενεργηθούν σε κλίμα έντασης και ενδεχόμενης πόλωσης. Με ορίζοντα λοιπόν τις αρχές Μαρτίου η εκτελεστική επιτροπή (μεταξύ άλλων οι Σπ. Λυκούδης, Στ. Μπαγιώργος, Θ. Μαργαρίτης, Γερ. Λειβαδάς, Θρ. Φωτεινός), ολοκληρώνει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, όταν και θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, την εκλογική διαδικασία και κυρίως επεξεργάζεται το κεφάλαιο περί συνεργασιών. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος σύμφωνα με στελέχη του κόμματος υπάρχει πληθώρα υποψηφίων, γεγονός που προκαλεί ευχάριστη έκπληξη στα μέλη της επιτροπής. Ταυτόχρονα προκαλεί και πονοκεφάλους αφού οι επιλογές πρέπει να είναι ισορροπημένες τόσο στα πρόσωπα αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αυτά θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο «αλλού να υπάρχει επάρκεια προσώπων και αλλού τα ψηφοδέλτια να είναι αδύναμα». Ετσι οι υποψηφιότητες θα κριθούν από τις τοπικές οργανώσεις και μόνο ένας μικρός αριθμός συνεργαζόμενων υποψηφίων (περίπου 20) θα κριθεί απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή και θα τοποθετηθεί σε μάλλον προνομιούχες θέσεις.
Στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της ΔΗΜΑΡ είναι τα ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις. Με μέσο όρο περίπου στο 6% αρκετά στελέχη εμφανίζονται υπεραισιόδοξα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ομως όπως επισημαίνει ο γραμματέας Σπ. Λυκούδης, «είμαστε επιφυλακτικοί, διαβάζουμε τις έρευνες και μας ικανοποιούν, όμως ξέρουμε ότι αυτές είναι ένδειξη μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής». Αυτό που φοβούνται στη ΔΗΜΑΡ είναι μήπως το ΠΑΣΟΚ «προλάβει» να ανασυνταχθεί, αποστερώντας της με αυτό τον τρόπο κρίσιμο όγκο ψηφοφόρων, ο οποίος σήμερα κατεύθυνεται προς αυτή και σε αυτό το ενδεχόμενο τα ποσοστά θα αρχίσουν να παίρνουν την «κατιούσα». Οπως λένε στελέχη της, «αν το ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να ανασυνταχθεί με όρους εσωκομματικούς θα έχει χάσει το παιχνίδι. Ακόμη όμως και αν το επιχειρήσει με όρους κοινωνίας, το εγχείρημα θα είναι αβέβαιο αφού ούτε η κοινωνία το εμπιστεύται». Ομως οι «ψυχραιμότεροι» δεν παύουν να επιμένουν ότι ένα μεγάλο κόμμα δύσκολα πέφτει κάτω από το σκληρό πυρήνα του (υπολογίζουν ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτός πλησιάζει το 22%) και αναμένουν σκληρή επίθεση από ένα ΠΑΣΟΚ «που πιθανόν με άλλο αρχηγό θα επιδιώξει να πλαγιοκοπήσει τη ΔΗΜΑΡ».
Οσον αφορά τις συνεργασίες, το άνοιγμα προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ προχωρεί ικανοποιητικά. Οι συζητήσεις με τους «Ελεύθερους Πολίτες» του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου βρίσκονται στην τελική ευθεία, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συνεργασία μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ και οι σχέσεις με την ομάδα του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», με επικεφαλής το Ν. Μπίστη, δεν απέχουν από το να πάρουν μια μονιμότερη σχέση συνεργασίας. Αρνητική είναι η πλειοψηφία του κόμματος απέναντι στο «άνοιγμα» του Α. Τσίπρα. «Οι διαφωνίες μας είναι στρατηγικού χαρακτήρα, οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ, πλην του Τσίπρα και της ομάδας του, θέλουν έξοδο από το ευρώ», λένε στελέχη της ΔΗΜΑΡ και η συζήτηση μάλλον πρέπει να θεωρείται λήξασα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: