Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Από ενωτικό πρωθυπουργό ολίγων μηνών σε καταλύτη καταστροφής μερικών ημερών...Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης


Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις τελευταίες τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, μετά τα 3ήμερα διαπραγματεύσεων όπου έπεσαν στο τραπέζικωμικοτραγικές περιπτώσεις ονομάτων για να αναλάβουν να προεδρεύσουν μιας διεκπαιρεωτικής κυβέρνησης, επέρχεται και το μνημόσυνο των συνομιλιών των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, με πιθανό όνομα για το ζητούμενο ρόλο να είναι αυτό του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος μιας απελθούσας κυβέρνησης αναλαμβάνει πιθανότατα την καθολική καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας. Κι αυτό γιατί πια, χαμένοι δεν είναι μόνο...

οι 2 αρχηγοί των αρχηγικών κομμάτων που απέδειξαν περίτρανα το μεγαλείο της ανικανότητάς τους, αλλά σήμερα επισφραγίζεται το τέλος του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στήριξε τα θεμέλια του στις αρχές και τις αξίες της Μεταπολίτευσης.
Τελικώς, δεν χρειάστηκε ένοπλη επανάσταση, δεν φθάσαμε σε μια κοινωνική έκρηξη, δεν επιδιώχθηκε πραξικόπημα, δεν οδηγηθήκαμε σε καθεστώς αναρχίας. Το πολιτικό σύστημα πάτησε μόνο του το delete, ενδεχομένως για να αποφύγει όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Υπό άλλες συνθήκες, μια τέτοια εξέλιξη αυτοκαταστροφής του πολιτικού προσωπικού που κυριάρχησε την τελευταία 35ετία θα ήταν μια ευτυχής συγκυρία για τον τόπο. Τώρα, απλά είναι το επιστέγασμα του χαμού του, καθώς το ενδεχόμενο της οικονομικής αφάνειάς του είναι πιο κοντά από ποτέ.
Η πιθανή πρωθυπουργοποίηση του κ. Βενιζέλου, σίγουρα θα ενεργοποιήσει δύο παράλληλα κινήματα ανατροπής στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, που αναπόφευκτα θα συμπαρασύρουν και τα λοιπά κόμματα στη διάλυση και στην δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών. Στο ΠΑΣΟΚ, η τρόικα (Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου) έχει οπλίσει τα όπλα της και η Αννούλα της πριν λίγο για τελευταία φορά προειδοποίησε για την ανάγκη επιλογής προσώπου διεθνούς κύρους και σίγουρα, αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο πρόσωπο δεν βρίσκεται εντός της ελληνικής Βουλής.
Το άκουσμα της φήμης ότι ο κ. Βενιζέλος θα διοριστεί πρωθυπουργός έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στα στελέχη του δικομματισμού και πιθανώς η ρήξη και η απόσχιση πολλών εξ αυτών από τα μητρικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά και την ορκωμοσία της νέας όποιας κυβέρνησης, θα είναι πια γεγονός. Εξάλλου, η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου έχει σταματήσει από τη Δευτέρα και κανείς από το υπάρχον δικομματικό καθεστώς δεν θα έχει περαιτέρω περιθώρια χρονικής πίστωσης. Οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, έχουν ήδη στρέψει τα βλέμματά τους αλλού, αφήνοντάς μας στην τύχη μας...


 Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης 
press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: