Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ευρωζώνη: Περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές και επιχειρήσεις το Νοέμβριο


Του Paul Hannon

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στα 17 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξοι το Νοέμβριο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναγκάζονται να καταβάλουν  μεγαλύτερα ποσά για το δανεισμό τους.



Η μηνιαία δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι η μεταποιητική βιομηχανία αντιμετώπισε ισχυρή κάμψη των παραγγελιών, ενώ οι κλάδοι υπηρεσιών και λιανικής αναμένουν πτώση της μελλοντικής δραστηριότητας, με τους καταναλωτές να γίνονται πιο απαισιόδοξοι για το οικονομικό outlook και την αγορά εργασίας.

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε για ένατο διαδοχικό μήνα στις 93,7 μονάδες από τις 94,8 μονάδες τον Οκτώβριο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πτώση στις 94 μονάδες.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί τους προσεχείς μήνες. Εξάλλου, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, επομένως οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα τη φέρει πιο κοντά σε επίπεδα ύφεσης.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο τρέχον τρίμηνο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -7,3 μονάδες από τις -6,5 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για -7,8 μονάδες.

Επιπλέον, οι δείκτες εμπιστοσύνης σε υπηρεσίες και λιανική σημείωσαν πτώση, ενώ η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο ενισχύθηκε ελαφρώς.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -20,4 από -19,9 μονάδες τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των προσδοκιών, με τους καταναλωτές να δηλώνουν λιγότερο σίγουροι για το οικονομικό outlook και περισσότερο φοβισμένοι για την αγορά εργασίας.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η εμπιστοσύνη υποχώρησε πιο έντονα σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ το μεταποιητικό και καταναλωτικό κλίμα ενισχύθηκε στην Ιταλία, αντανακλώντας το διορισμό της καινούργιας κυβέρνησης υπό τον Mario Monti. Στη Γερμανία, το κλίμα δεν μεταβλήθηκε ιδιαίτερα.

Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα στις -0,44 μονάδες από τις -0,19, δείχνοντας το αίσθημα απαισιοδοξίας που αφορά τις παραγγελίες και τις εξαγωγές.

© Dow Jones Newswires


Πηγή:www.capital.gr/ Φωτό stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: