Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι ενάντια στην σκληρή λιτότητα


Την αγανάκτησή τους στα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση εκφράζουν σήμερα οι πορτογάλοι, με 24ωρη απεργία που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.
Τα αεροπλάνα είναι καθηλωμένα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν βάλει χειρόφρενο.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισσαβόνας ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν τον χορό των κινητοποιήσεων το βράδυ της Τετάρτης, ενώ το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν χιλιάδες άλλες εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων δάσκαλοι και νοσηλευτές.
Η απεργία που υποστηρίζεται από τα δυο μεγάλα συνδικάτα της χώρας τα οποία εκπροσωπούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργάτες, προβλέπεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Πορτογαλίας, μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τόσο μαζικές κινητοποιήσεις.
Οι πορτογάλοι αντιδρούν στα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας- περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και στην υγεία, επιβολή νέων φόρων, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κ.α.- τα οποία προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών και του πακέτου διάσωσης ύψους 78 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με ποσοστό ανεργίας πάνω από 12% και τις προβλέψεις για περαιτέρω ύφεση, η μόνη επιλογή ήταν η περικοπή των δημοσίων δαπανών.
Ο Κοέλιο ανέβηκε στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο μετά την κατάρρευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάντως διαθέτει την πλειοψηφία στην βουλή και έτσι δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στην τελική ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Πορτογαλία ήταν η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που έλαβε πακέτο διάσωσης.
 ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: