Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αξιώνει την πλήρη εξόντωση του λαού


Με απειλές για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, απαιτεί νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ακόμα ελαστικότερες μορφές απασχόλησης



Η σιδερένια φτέρνα του κεφαλαίου, που απειλεί να συντρίψει και να ξεθεμελιώσει οτιδήποτε βάζει εμπόδια στο δρόμο του, «αναδύεται» μέσα από την «Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής» της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Με διάχυτη την αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός καπιταλισμός, οι συντάκτες της Εκθεσης προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη, η συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους και την απόλυτη χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών, «σε αυτή την πιο κρίσιμη φάση της μεταπολεμικής μας ιστορίας (...) είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα» για το εάν «το μέλλον της χώρας θα είναι εντός ή εκτός της Ζώνης του Ευρώ».
Με δεδομένο αυτό, περνούν σε ανοικτές απειλές και εκβιάζουν απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τη νέα βαρβαρότητα, θέτοντάς του το δίλημμα:«Ανεξέλεγκτη κατολίσθηση, που θα εξανέμιζε τα όποια αποτελέσματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, θα έθετε τη χώρα εκτός της Ζώνης του Ευρώ και θα έφερνε την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνία και τη διεθνή θέση της Ελλάδας πολλές δεκαετίες πίσω» ή«συντεταγμένη προσπάθεια εντός της Ζώνης του Ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα, για να περιορισθούν οι κραδασμοί, να συντομευτεί κατά το δυνατό η δύσκολη περίοδος προσαρμογής...».
Και αφού εμφανίζουν τα διλήμματα του κεφαλαίου σαν διλήμματα του λαού, ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, καθώς αναφέρουν: «Η προσπάθεια έχει ασφαλώς κόστος. Τα εισοδήματα θα μειωθούν και οι ομάδες που απολαμβάνουν προστασία και προνόμια θα εκτεθούν στον ανταγωνισμό...».
Με την παρόρμηση της κατάστασης του επείγοντος, αφού επισημαίνουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση της σωτηρίας του κεφαλαίου, την μέμφονται επειδή ασκούσε την οικονομική πολιτική αποσπασματικά, μεδιστακτικότηταυπαναχωρήσεις και αναβολές.
Εκεί που απέτυχε η μονοκομματική κυβέρνηση, θα πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., η οποία θα πρέπει να απαλλαγεί από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και να επιδείξει μεγαλύτερη πυγμή κατά του λαού. Χωρίς προσχήματα και στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής ολιγαρχίας, θέτει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Οπερ σημαίνει ότι «η εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών απαιτεί ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση», η οποία θα πρέπει να παραμείνει και μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν όταν θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη.
Η άνοδος της ταξικής πάλης ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδας και το δείχνει. Απαριθμώντας τους παράγοντες που μετά από 17 μήνες εφαρμογής του μνημονίου δεν επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η οικονομία, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «οι κοινωνικές αντιδράσεις οξύνονται, εντείνοντας την αβεβαιότητα». Σε άλλο σημείο της έκθεσης, μιλά για την ανάγκη να εξαλειφθεί το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» που δημιουργήθηκε από τις «αδυναμίες» στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, αλλά αναφέρεται και «στις κοινωνικές εντάσεις, οι οποίες τροφοδοτούνται και από ψευδαισθήσεις, ότι είναι δήθεν δυνατή η επιστροφή στο παρελθόν»!
Ενταση των αντιλαϊκών μέτρων
Στο διά ταύτα τώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας είναι κατηγορηματική. Για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άγρια περικοπή των πρωτογενών δαπανών. Ετσι, ως προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη, θεωρεί ότι πρέπει «η προσαρμογή να βασίζεται κυρίως στην περικοπή των πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση, πλην των δαπανών για επενδύσεις...». Με άλλα λόγια, για να επανέλθει ο ελληνικός καπιταλισμός σε τροχιά ανάπτυξης, πρέπει να υπάρξουν νέες άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εξαϋλωθούν οι δαπάνες για Παιδεία, Υγεία,
Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια. Αυτή είναι η μία προϋπόθεση.
Η άλλη είναι η εμπέδωση της κατάστασης βαρβαρότητας στην αγορά εργασίας. Με τον πιο φυσιολογικό τρόπο, αναφέρεται ότι «αξίζει να αναλυθεί η διαφαινόμενη τάση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να επιλέγουν, με εντεινόμενο ρυθμό, περισσότερο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής απασχόληση και τα μειωμένα ωράρια εργασίας και η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας».
Με χαρά που δεν κρύβεται, επισημαίνει ότι «προχώρησε η σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε μερικές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να επιλέγει ακόμη τη μέθοδο αυτή...».
Εκτιμά, επίσης, ότι «η τάση της υιοθέτησης πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που έχει αρχίσει να είναι εμφανής στην αγορά εργασίας, αναμένεται να ενισχυθεί και από τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 (περί κατάργησης κλαδικών συμβάσεων)». Εκφράζοντας τους μύχιους πόθους του κεφαλαίου για την όλο και αγριότερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης μέσω των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, η έκθεση καταλήγει ότι «στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα στην απασχόληση και την παραγωγικότητα θα είναι θετικά»!
Οδηγίες προς ναυτιλομένους
Με απόλυτη ακρίβεια, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρεται στα «καθήκοντα» της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.
  • Η οποία θα πρέπει: «Να δρομολογήσει τα μέτρα που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει στον κατάλληλο χρόνο τη χώρα σε εκλογές».
  • «...η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι ισχυρή και αποτελεσματική, ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές που θα διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας εντός της Ζώνης του Ευρώ».
  • «Για να εμπεδωθεί όμως η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική, να σφυρηλατηθεί ουσιαστικά και να διαρκέσει πέραν των εκλογών που προγραμματίζονται».
  • «Η πολιτική αντιπαράθεση θα ήταν ωφέλιμο να διεξαχθεί με βάση όρους του μέλλοντος και όχι με τους όρους του παρελθόντος, το οποίο άλλωστε μας οδήγησε στη σημερινή επώδυνη κατάσταση».
  • «Μια είναι η προϋπόθεση για να επιτύχει η κυβέρνηση και να εκφραστεί αυθεντικά η βούληση των πολιτών στις επόμενες εκλογές: Να περιγραφούν με απόλυτη ειλικρίνεια η κατάσταση της οικονομίας και η διεθνής πραγματικότητα, να αναλυθούν χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις οι προτεινόμενες λύσεις και να εξηγηθούν με σαφήνεια το κόστος και το όφελος κάθε μίας»!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: