Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Νίκος Κοτζιάς:«Όταν είσαι βασιλικότερος του βασιλέως σημαίνει ότι θέλεις να κάτσεις στην καρέκλα του βασιλιά και όχι του λαού».



O Νίκος Κοτζιάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Παν. Πειραιά σήμερα στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στο ράδιο 9 δήλωσε:
Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος:

«Εγώ είμαι οπαδός των δημοψηφισμάτων ως εμπλουτισμό της δημοκρατίας, όχι ως υποκατάστατο των εκλογών. Ο κος Παπανδρέου δεν λέει «θα κάνουμε εκλογές όπως απαιτεί ο λαός και θα πρέπει να υπάρξουν δημοψηφίσματα», ο κος Παπανδρέου λέει «θα κάνω ένα δημοψήφισμα εκβιαστικό για να μην κάνω εκλογές» άρα και κάποιος που είναι γενικά υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και των δημοψηφισμάτων δεν μπορεί να υποστηρίξει την κατάχρησή τους προκειμένου να αποφύγει ο κος Παπανδρέου και η παρέα του να κάνουν εκλογές. Εγώ θεωρώ ότι η δημοκρατία μας χρειάζεται εμπλουτισμό από μια σειρά από εργαλεία όπως είναι το δημοψήφισμα και περισσότερο ακόμη η λεγόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή η δυνατότητα με συλλογή υπογραφών να επιβάλλεις νόμους αλλά αυτός είναι εμπλουτισμός της δημοκρατίας όχι για να καταργήσουμε όλα τα άλλα. Ο κος Παπανδρέου σκέφτηκε λοιπόν το εξής πολύ απλό και νομίζω ότι το σκέφτηκε όχι μόνος του αλλά και με κάποιους ξένους ότι «αντί να πάρω το ρίσκο απευθείας των εκλογών που δεν ξέρω τί μου βγάζει και τί θα κάνει μια μελλοντική κυβέρνηση, ας διασφαλίσουμε πρώτα για μερικές δεκαετίες αυτή τη δανειακή σύμβαση, την οποία δεν έχει δει κανείς ακόμη, δεν έχει υπάρξει πραγματική επεξεργασία και αυτοί που υποτίθεται ότι θα συμφωνήσουν δεν έχουν ακόμη υπογράψει τα κιτάπια. Κάνουμε ένα δημοψήφισμα για κάτι που δεν γνωρίζουμε προκειμένου να αποφύγουμε αυτό που γνωρίζουμε, δηλαδή τις εκλογές και την απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ:  
«Στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυο τάσεις: είναι η τάση, η οποία είναι ενάντια σε αυτή την πολιτική και η οποία θέλει αλλαγή ρότας σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική αλλά δεν θα μπορέσουν να την επιβάλλουν στο ΠΑΣΟΚ και θα υποχρεωθούν και ελπίζω σύντομα να ωριμάσουν, να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και να συνταχθούν με όλους εμάς που παλεύουμε τη μνημονιακή πολιτική και υπάρχουν εκείνοι που δεν τους φτάνουν αυτά που έχουμε σήμερα αλλά θέλουν ακόμη πιο αυστηρή και πιο σκληρή πολιτική. Αυτές οι δυο παρατάξεις με τις επόμενες εκλογές θα αποσυντεθούν. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται στην κορυφή του ενωμένο, έχει φύγει μόνο το 3% των στελεχών του ενώ στη βάση έχει φύγει το 80% των πολιτών. Γιατί υπάρχει αναντιστοιχία του 3 με το 80%; Γιατί ο λαός πάει με τις ανάγκες, τα συμφέροντα και τα ένστικτά του ενώ το 3% έχει κολλήσει πάνω στην εξουσία σαν βδέλλα και δεν λέει να φύγει».

Για την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη:«Σε αυτή την άρνησή του να εγκαταλείψει την εξουσία το δημοψήφισμα το βολεύει και βολεύει κάποιους στο εξωτερικό. Από χθες ακούω μέλη και νεαρούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι «θα φύγουμε από την ΕΟΚ, θα μας διώξουν από την ευρωζώνη». Ποιός θα μας διώξει, με βάση ποιά συνθήκη; Νομίζουν ότι μπορούν να παραβιάζονται οι συνθήκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον τρόπο που παραβιάζονται στην Ελλάδα; Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει αν δεν το θέλουμε. Δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα κάνει δημοψήφισμα και θα απορρίψει ευρωπαϊκές συμφωνίες. Είδατε αυτούς που δεν ήταν ενήμεροι από τους ξένους ηγέτες και τις ξένες αγορές με τί πανικό αντιδράσανε; Είδατε πόσο φοβούνται τη χρεοκοπία της Ελλάδας; Εδώ δυστυχώς δικαιώνομαι όταν πριν δυο χρόνια είχα πει ότι αν τυχόν κανείς πάει να μας εκβιάσει θα πρέπει εμείς να του πούμε «θα σε παρασύρουμε μαζί μας στον γκρεμό». Και μου βγήκαν οι γνωστές εφημερίδες του κόμματος του μνημονίου και μου είπαν ότι αυτοί είναι τυχοδιωκτισμοί. Όμως πριν πέντε μέρες είδαμε την κα Μέρκελ να λέει στους δανειστές ειδικά στους τραπεζίτες ότι αν δεν συφωνήσετε στο κούρεμα θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και θα χάσετε 100%. Είδαμε το εξής εκπληκτικό: να έχει πάρει από τα χέρια μας το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης με τον κύριο όπλο μας αυτό της χρεοκοπίας η κα Μέρκελ, να το χρησιμοποιεί για λογαριασμό των δικών της συμφερόντων, να μην το σχολιάζει κανείς αυτό το γεγονός ουσιαστικά και να μας επανέρχεται η κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ με τον ίδιο εκφοβισμό: ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Εγώ είχα προτείνει τον Φλεβάρη του 2010 να πάμε να πάρουμε δάνεια από Κίνα, Ρωσία κλπ. Βγήκαν δυο εφημερίδες κυριακάτικες και κατήγγειλαν ως ανθελληνική και αντιευρωπαϊκή αυτή τη στάση. Ποιός ήταν προχθές στο Πεκίνο και ζήταγε δάνεια; Δεν ήταν ο Γερμανός επικεφαλής του μηχανισμού σταθεροποίησης της Ε.Ε. με εντολή των ευρωπαϊκών οργάνων για να ζητήσει δάνειο από την Κίνα; Και γιατί αν το ζητούσε η Ελλάδα θα ήταν αντιευρωπαϊκό ενώ όταν τα ζητάνε οι Γερμανοί είναι φιλοευρωπαϊκό; Πρέπει αυτός ο νέος ραγιαδισμός να σταματήσει, είμαστε ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε. όποιος προσπαθήσει να μας αφαιρέσει δικαιώματα παραβιάζει τις Συνθήκες και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια της Ε.Ε., το θεμελιακό στοιχείο είναι η ισότητα των κρατών-μελών και ουδείς μπορεί να μας εκβιάζει για έξοδο από οπουδήποτε. Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση, λογικές, νηφάλιες, ήρεμες διαπραγματεύσεις αλλά οι διαπραγματευτές να ματώνουν για τη χώρα και όχι να ονειρεύονται να κάθονται στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού και να υβρίζουν τη χώρα μας».

Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου:«Όταν ο κος Παπακωνσταντίνου τριγύρναγε και έλεγε ότι είμαστε τεμπέληδες, ότι είμαστε Τιτανικός που βυθίζεται, είμαστε διεφθαρμένος λαός, ποιόν αντιπαθούσε, τον διαπραγματευτή που τον πίεζε να δώσει παραπάνω επιτόκια σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων ή τον ελληνικό λαό; Θα τα ξεχάσουμε όλα; Γιατί πληρώνουμε σήμερα; Γιατί έχουμε τα μεσοπρόθεσμα και όλα αυτά; Γιατί οι ξένοι μας λένε ότι δεν ικανοποιούμε την αρχική συμφωνία στην οποία εμείς δεν κάναμε διαπραγμάτευση, παίζαμε πόκα, ήμασταν βασιλικότεροι του βασιλέως. Όταν είσαι βασιλικότερος του βασιλέως σημαίνει ότι θέλεις να κάτσεις στην καρέκλα του βασιλιά και όχι του λαού».

Αν υπάρχει ακόμη διαπραγματευτική δύναμη:«Μικρότερη από πριν και γι΄αυτό θέλει πολύ πιο προσεκτική και νηφάλια χρήση.Σήμερα η φροντίδα τους είναι να μη γίνει ντόμινο άρα έχουμε ακόμη αναπνοές διαπραγμάτευσης. Η δικιά μας καταστροφή αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μεγάλη καταστροφή γι’ αυτούς αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε το δικαίωμά μας στην αυτοκτονία δηλαδή τη χρεοκοπία, να το χειρίζεται για λογαριασμό τρίτου κάποιος. Είναι σαν να έχετε δώσει σε ένα λιοντάρι να αποφασίσει σε ποιό βούρκο θα πάει να πεθάνει ένας ελέφαντας».

Για τον Γιώργο Παπανδρέου:«Ο κος Παπανδρέου με βρήκε υπάλληλο στο Υπ. Εξωτερικών και ασφαλώς φέρθηκε πολύ φιλικά, πολύ καλά και εκτίμησα εκείνη την εποχή τη συμπεριφορά του σε μια σειρά από διαπραγματεύσεις. Ο κος Παπανδρέου έφυγε από το Υπ.Εξ. κι εγώ πολιτική συνεργασία ουσιαστικά άρχισα το 2007 στην εσωκομματική κρίση. Ποιό ήταν το στοιχείο της συμφωνίας μας; Ένα στοιχείο που είχα σε όλη μου τη ζωή, η μάχη ενάντια στη διαπλοκή και στα μεγάλα συμφέροντα. Ο Παπανδρέου εμφανίστηκε να το υιοθετεί τότε αυτό. Το έκανε κύρια γραμμή του και νίκησε. Μετά το 2008 αντί να προσπαθήσει να πνίξει αυτά τα συμφέροντα που ήταν σε πλήρη αδυναμία αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση δυστυχώς, τους έδωσε χρόνο και τόπο να δυναμώσουν. Το ότι κάνει καμπάνια τώρα ενάντια στους τραπεζίτες που αντιστέκονται σε μια πλευρά αυτών των μέτρων και θα δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευσή τους μου λέει κάτι πολύ απλό: ότι κάποιοι προτιμούν να στηρίζονται στους ισχυρούς ξένους παρά σε ανίσχυρους ντόπιους. Αυτό δεν μου λέει ακόμη ότι είναι αυτόνομη πολιτική και ανεξάρτητη, για να είμαι σαφής. Εγώ όλη μου τη ζωή, από την εποχή πριν από τη χούντα, στη διάρκεια της χούντας και όταν βρέθηκα στο στρατοδικείο μέχρι σήμερα πάλεψα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που πνίγουν αυτόν τον τόπο. Ο κος Παπανδρέου κάποια στιγμή το θεώρησε βολικό. Πίστεψα ότι ήταν ειλικρινής. Απεδείχθη ότι δεν ήταν. Όταν κάποιος λέει ψέματα και έχει συμπεριφορά όχι αυθεντική, είναι ντροπή του. Αλλά αν την επαναλάβει κι εγώ τον πιστέψω είναι δικιά μου ντροπή».

Ακούστε  τη συνέντευξη στο 
radio9.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: