Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η απουσία... κυριάρχησε στην συνεδρίαση της Βουλής για το Πολυτεχνείο




Παρών στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
ήταν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δήλωσε πως «σήμερα στην Ελλάδα, η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εδραιωθεί» και πως η 17η Νοέμβρη δείχνει ότι ο ελληνικός λαός -και ειδικότερα οι νέοι- μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να πετύχουν εθνικούς στόχους, όταν κινούνται με αποφασιστικότητα και ενότητα.


«Με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους νέους εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να φέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Παπαδήμος. 


Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε πως η δημοκρατία είναι προϊόν συστράτευσης όλων των Ελλήνων, η μεταπολιτευτική ωστόσο πορεία διακρίνεται και από μεγάλες παθογένειες και αντιφάσεις, με αποτέλεσμα και την σημερινή κρίση. «Στην κρίση, όμως, δεν απαντούμε με περιορισμό της δημοκρατίας. Δείγμα της υπεύθυνης στάσης του Κοινοβουλίου είναι και η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που θα απαντήσει σ' αυτήν την κρίση» σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης. 



«Ανάγκη συναίνεσης, προκειμένου να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται, κυρίως για την ανάταξη της οικονομίας» διαπίστωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. «Χρειάζεται μια 'εξέγερση' απέναντι στις παθογένειες, και εμείς οι πολιτικοί να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες» συμπλήρωσε.


Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία που επιχειρεί την αποδόμησή του, ενώ ο Σπύρος Ταλιαδούρος, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «σήμερα η επέτειος βρίσκει την πατρίδα μας και την Ευρώπη σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή». 


«Παρά τις ανατροπές που ακολούθησαν την πτώση της χούντας, το χρέος προς την πατρίδα παραμένει το ίδιο», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας. 


Διαφορετικές υπήρξαν οι προσεγγίσεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής εκτίμησε πως «όπως ξεπεράστηκε τότε ο φόβος των τανκς, μπορούνε σήμερα να ξεπεραστούν όλοι οι φόβοι και η τρομοκρατία που ασκείται για την έκτη ή άλλη δόση». 


Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας παραλλήλισε την έκτακτη ανάγκη που είχε επικαλεστεί η στρατιωτική χούντα για να καταλύσει τη δημοκρατία με την σημερινή «έκτακτη μνημονιακή ανάγκη», που συνοδεύεται και με την ανέλιξη της ακροδεξιάς, «όχι μόνον στη Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση». 

Διαφορετικό υπήρξε το πνεύμα της τοποθέτησης του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την σημερινή επέτειο, σημειώνοντας ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση των κυβερνήσεων που προέκυψαν μετά και ήταν η γενιά που πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα». 


«Για το αν είχαμε θετικό ή λιγότερο θετικό αποτέλεσμα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και για τα γεγονότα που συνέβησαν, θα πρέπει να ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος», είπε ο κ. Κολοκοτρώνης και ευχήθηκε «να τιμηθεί κατά τέτοιο τρόπο η επέτειος, χωρίς έκτροπα, ώστε η Δημοκρατία μας να ενισχυθεί και να μην πλήττεται όπως άλλες χρονιές». 


Στην ανάγκη αποφυγής ταραχών και αντικοινοβουλευτικών εκδηλώσεων, αναφέρθηκε από διαφορετική σκοπιά και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιος Λεβέντης. «Πολλά από τα όσα διεκδικούσαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου είναι σήμερα ζητούμενα. Τις θυσίες που απαιτεί η δημοκρατία, δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Όταν φτάνουν να κατεβαίνουν άνθρωποι στους δρόμους και παρασύρονται να φωνάζουν 'να καεί η Βουλή', οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς και προσανατολισμούς, όπως είδαμε να συμβαίνει στο Ράιχσταγκ και αλλού». 


Καταγράφεται τέλος και η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος διαπίστωσε την άνοδο μιας νέας δημόσιας αντικοινοβουλευτικής ρητορικής, που φτάνει μέχρι του σημείου να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την σημερινή κρίση στην μεταπολίτευση και την πτώση της Χούντας. «Το γεγονός ότι στρώματα έφαγαν ψωμί μετά την μεταπολίτευση, έφτασε να είναι το μεγάλο κατηγορώ» σημείωσε με πικρία ο κ. Κακλαμάνης, διαπιστώνοντας παράλληλα πως «κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι βουλευτές παρίστανται στην ειδική συνεδρίαση μνήμης του Κοινοβουλίου, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

ΠΗΓΗ epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: