Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΑ: Από τη Χομς άρχισαν οι Αραβες παρατηρητές



ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Τη Χομς, την πόλη όπου έχουν καταγραφεί οι σκληρότερες και αιματηρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και σε ομάδες ενόπλων, επισκέφτηκαν, χτες, οι 50 πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου. Μετά το μεσημέρι, ο επικεφαλής των παρατηρητών, ο Σουδανός βετεράνος στρατηγός Μουχάμαντ Αχμάντ Μουστάφα αλ Ντάμπι επέστρεψε στη Δαμασκό, αναγγέλλοντας ότι θα επιστρέψει στη Χομς και στην ευρύτερη περιοχή σήμερα, ενώ στην πόλη παρέμεινε, όπως είπε, η ομάδα. Ο αλ Ντάμπι απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις και αξιολογικές δηλώσεις για ό,τι είδε η ομάδα του κατά τη χτεσινή επιθεώρηση, ενώ σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ φέρεται να χαρακτήρισε «ικανοποιητική τη συνεργασία των συριακών αρχών» τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

«Αδυναμία» του Αραβικού Συνδέσμου να εφαρμόσει το σχέδιο που ο ίδιος εκπόνησε έσπευσε να διακρίνει ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, που στήθηκε το καλοκαίρι στην Τουρκία, με την ώθηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Σύμφωνα με το Συμβούλιο, το σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν το υιοθετούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει «τα μέσα και την τεχνογνωσία» να το εφαρμόσει. Πρόκειται για την τελευταία εκδοχή τού, εδώ και ημέρες, πάγιου αιτήματος του Συμβουλίου που απώτερο στόχο έχει να δρομολογηθεί διεθνής «επέμβαση, ακόμη και στρατιωτική» με το πρόσχημα της διαφύλαξης των αμάχων.
Για νέα βομβιστική επίθεση κατά αγωγού φυσικού αερίου έξω από τη Χομς, έκανε λόγο η συριακή κρατική τηλεόραση, που συμπλήρωσε ότι σημειώθηκαν σκληρές μάχες ανάμεσα σε στρατό και ενόπλους στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, κατά τη μάχη σκοτώθηκαν αρκετοί ένοπλοι και κατασχέθηκαν όπλα και εξοπλισμός παντός είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: