Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αλλάζει η συνθήκη της ΕΕ...υποβάλλουν κοινή πρόταση Γερμανία - Γαλλία - Κρίσιμο τεστ για Παπαδήμο η έκτη δόση – Σε δεύτερο πλάνο η Ελλάδα στο Eurogroup υπό το βάρος Ισπανίας, Ιταλίας – Ξεκινά ο μεταρρυθμιστικός αγώνας

Αλλάζει η συνθήκη της ΕΕ...υποβάλλουν κοινή  πρόταση Γερμανία - Γαλλία - Κρίσιμο τεστ για Παπαδήμο η έκτη δόση – Σε δεύτερο πλάνο η Ελλάδα στο Eurogroup υπό το βάρος Ισπανίας, Ιταλίας – Ξεκινά ο μεταρρυθμιστικός αγώνας


Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για τις αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, στις οποίες και θα συμπεριλαμβάνουν και περισσότερο δραστικές αλλαγές στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ήδη από την Παρασκευή έχουν υπάρξει διαρροές που θέλουν το πακέτο των προτάσεων να παρουσιάζεται πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξουν αποφάσεις για οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη στήριξη του ευρώ. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά για τη δημοσιονομική ένωση, όπως για παράδειγμα, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέσω των αυτόματων κυρώσεων. Ωστόσο, δεν θα σχετίζονται με την ΕΚΤ, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για τη νομισματική και όχι τη δημοσιονομική πολιτική.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, η Merkel επιθυμεί όλα να κράτη μέλη να δώσουν την έγκρισή τους για τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2012. Παράλληλα, στόχος είναι η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης προκειμένου να ασκείται μεγαλύτερη επιρροή στα κράτη που δεν πειθαρχούν στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Έκθεση με προτάσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη, πρόκειται να υποβάλλει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Ωστόσο, στόχος του Ρόμπεϊ είναι οι περιορισμένες αλλαγές να μην σημαίνουν ότι θα ξανανοίξουν ζητήματα για την θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ τα οποία αντιμετώπισε η Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι όποιες αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Κρίσιμο τεστ η 6η δόση 

Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα δώσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση Παπαδήμου, με την έκτη δόση να δεσπόζει ψηλά στην ατζέντα, η εκταμίευση της οποίας θα δείξει και οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας και του Eurogroup της Τρίτης ευοδωθούν.
Παράλληλα, στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να υπάρξει και τελική συμφωνία για το αν τελικά υπάρξει αύξηση των πόρων του EFSF μέσω της μόχλευσης των κεφαλαίων του.
Η εβδομάδα αυτή που ανοίγει αύριο θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη για τη δρομολόγηση σημαντικών θεμάτων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς εκτός από το Eurogroup, αναμένονται οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε να επιτύχει την ευρεία συναίνεση στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκινά.
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την Δευτέρα στις δύο  η ώρα την γενική γραμματέα  του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα, την Τρίτη την ίδια ώρα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη θα τους δει την Τετάρτη στη μία η ώρα και στις τρεις, αντίστοιχα.
Την Τρίτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους Ευρωπαίους και αν τελικά θα αποδεχτούν την επιστολή Σαμαρά, η οποία και περιέχει τις απαραίτητες δεσμεύσεις αναφορικά με τη συναίνεση του στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει και απόφαση εκταμίευση της έκτης δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα επιστολή είναι ένα τμήμα της παλαιότερης επιστολής που είχε αποστείλει στους ηγέτες του ΕΛΚ. Συγκεκριμένα, από τη νέα επιστολή λείπει το αρχικό κομμάτι, στο οποίο ο κ. Σαμαράς αναφερόταν στις πολιτικές εξελίξεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, καθώς επίσης απουσιάζει και η ρητή αναφορά στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, που υπήρχε στο αρχικό κείμενο.
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει υπό τη σκιά των ανησυχιών για την πορεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, την ώρα που και οι δύο αναμένεται να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ζήτημα της Ελλάδας φαίνεται ότι μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, καθώς η κατάσταση φαίνεται ότι γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, την ώρα που η Γερμανία έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισιόν και τον Ζοζέ Μπαρόζο για το θέμα του ευρωομολόγου. 
Τέλος, θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας η κυβερνητική επιτροπή, όπου όμως δεν θα συμμετέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Ο Παπαδήμος θα αναφερθεί στη μεγάλη σημασία που έχει η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή όσων είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση της εφαρμογής της Συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα δώσει χαρακτήρα διαχείρισης κρίσεων στην επιτροπή, ενώ θα τεθούν και οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

Θα λάβει βοήθεια 600 δισ η Ιταλία από το ΔΝΤ; 

Δεν φτάνουν μόνο οι διαρροές που θέλουν την Ισπανία να καταφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τώρα και η Ιταλία εμφανίζεται ότι θα λάβει πακέτο – μαμούθ από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, το πακέτο αναμένεται να είναι ύψους 600 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις επιθέσεις που δέχεται από τις αγορές, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έχουν ξεπεράσει το 7%.
Σύμφωνα με το σχέδιο το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο δεν αποκλείεται να συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχει επιτόκιο από 4 έως 5%, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από αυτό που δίνουν οι αγορές στην Ιταλία. Σκοπός του δανείου, είναι να έχει χρόνο η κυβέρνηση Μόντι ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η Ισπανία θα καταλήξει σε μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ


Η Ισπανία βρίσκεται κοντά σε μηχανισμό στήριξης; 
Όπως ανέφερε σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters, η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια....
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτημα για να λάβει εξωτερική βοήθεια.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, αυτό συνιστά μια από τις επιλογές της Ισπανίας προκειμένου να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση.
Τις πληροφορίες αυτές φέρεται να επιβεβαιώνουν πηγές κοντά στο Λαϊκό Κόμμα, νικητή της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης εβδομάδας.
Το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία "κληρονόμησε" μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, με δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012, ένα τραπεζικό σύστημα γεμάτο προβλήματα και εν μέσω ραγδαίας αύξησης του κόστους δανεισμού.
"Δεν θεωρώ ότι η απόφαση να ζητήσει βοήθεια η Ισπανία έχει ήδη ληφθεί. Ωστόσο μοιάζει να είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται και έχουν πέσει στο τραπέζι", φέρεται να δηλώνει Ισπανός αξιωματούχος.
"Ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και πρόσθετες πληροφορίες στην τρέχουσα συγκυρία" προσθέτει η ίδια πηγή.
ΠΗΓΗ bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: