Ζούμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η διαίρεση που υπήρχε μεταπολεμικά στην πολιτική σκηνή εδώ και μερικές μέρες δεν υπάρχει, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε.
Η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, είτε στελεχωθεί από πολιτικούς είτε από τεχνοκράτες είτε είναι μεικτή, θα είναι άκρως πολιτική. Θα διαμορφώσει γρήγορα και βίαια τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η οικονομία και κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι πολιτικές δυνάμεις που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης. Η εικόνα που επίμονα και πιεστικά καλλιεργείται από ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ, μερίδα των media και μικρότερες πολιτικές δυνάμεις δεν πείθει πια κανέναν. Πώς είναι δυνατόν αθροίζοντας δυο αποτυχίες, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να φτιάξεις μια επιτυχία που θα σώσει τη χώρα;
Η αντιμνημονιακή ρητορεία του Σαμαρά και το περίφημο «δεν συναινώ στο λάθος» αποδείχθηκε τόσο αξιόπιστη όσο ήταν και οι υποσχέσεις Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «πράσινη ανάπτυξη»...
Είχαμε δίκιο όταν φωνάζαμε ότι ο αντιμνημονιακός φερετζές της Ν.Δ. είναι “μαϊμού” και ότι το Ζάππειο ΙΙ δεν ήταν απέναντι στο Μνημόνιο, αλλά μια άλλη εκδοχή συμπληρωματικού χαρακτήρα. Ο Σαμαράς σε ένα πράγμα είχε δίκιο την περασμένη Παρασκευή, ότι οι μάσκες έπεσαν, αλλά πρώτα απ' όλα έπεσε η δική του αντιμνημονιακή μάσκα.
Η αριστερά, είτε το θέλει είτε όχι, βρίσκεται σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αρκεί να καταγγέλλεται μια μη νομιμοποιημένη κυβέρνηση που ετοιμάζεται να σαρώσει τα πάντα. Οφείλουν όσοι καταψηφίσουν αυτή την κυβέρνηση να αγωνιστούν για να ανατραπεί η νέα οικονομική, πολιτική, κοινωνική ισορροπία που θα προωθηθεί.
Η λύση για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση περιλαμβάνει τη σύμπραξη όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που θα μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο απέναντι στην ασκούμενη πολιτική και θα βρουν κοινή πολιτική και προγραμματική βάση. Διαιρέσεις - αρχηγισμοί, παραγοντισμοί είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Σύντομα θα έχουμε εκλογές. Ας προσπαθήσουμε μέχρι τότε να επεξεργαστούμε προτάσεις πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και να πορευτούμε όλοι μαζί.
Οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχουν τεράστιες ευθύνες. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι και ο λαός έχει ευθύνες. Ας τις αναλάβει κι αυτός. Αν δεν καταποντιστούν εκλογικά όσα κόμματα “συναινέσουν στο λάθος”, αν δεν πολιτικοποιηθεί με προοδευτικό πρόσημο η αγανάκτηση και η οργή, ίσως ως κοινωνία να έχουμε κάνει άλλη μια τρύπα στο νερό.
Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας σε Ελλάδα - Ε.Ε. Στον διαγκωνισμό πολιτικής μεταξύ οικονομίας για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία το τοπίο έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν με μαριονέτες των αγορών. Ζητούμε πραγματική δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. για να μιλήσουν οι λαοί.
Ποτέ δεν υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν τόσο μεγάλο χάσμα - κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και λαού σε Ελλάδα και Ε.Ε. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. εξαναγκάστηκαν να έρθουν σε συμφωνία υπό την πίεση και τον εκβιασμό Μέρκελ - Σαρκοζί και Μπαρόζο - Ρεν. Είναι άλλη μια τραγική επιβεβαίωση των θέσεων του ΣΥΝ, που στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση ότι η ανυπαρξία δημοκρατικών - αιρετών θεσμών στην Ε.Ε. θα λειτουργεί εις βάρος των αδύναμων και θα υπηρετεί τα λόμπι πιέσεων και τα συμφέροντα των αγορών.
Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε για να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Επί δεκαετίες κερδίζουν οι φοροφυγάδες, φοροκλέπτες, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, τα διαπλεκόμενα media, ενώ χάνουν οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροκαταθέτες, το σύστημα παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης.
Οι σωτήρες που μας φέρνουν, μετά την κατάρρευση, θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε επενδυτικό Ελντοράντο χωρίς φραγμούς που να σχετίζονται με την φορολογία, με περιβαλλοντικούς όρους και με εργασιακή νομοθεσία.
Υπάρχει και άλλος δρόμος.
* Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι μέλος του ΣΥΝ (Follow on Twitter:@CZachariadis)
ΑΥΓΗ 11/11/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου