Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

O κ. Γερουλάνος καλείται να δείξει την ευαισθησία του για τον Πολιτισμό...





 
...έπειτα από το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Γράφει ο Αντώνης-Μάριος  Παπαγιώτης 

Την τρέχουσα, μεστή και άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο, παρατηρείται μια συνεχόμενη ροή σκανδαλωδών πληροφοριών από μερίδα του ηλεκτρονικού -κυρίως- Tύπου, για τις εσπευσμένες πολιτικές πράξεις των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν εν μια νυκτί για την κατασκευή αεροδρομίου στο νησί νυν υπουργού, πρώην δημάρχου, πάλαι ποτέ μπιφτεκά. Και μόνο η ολοκλήρωση διαδικασιών στο κατ᾽ ελάχιστο χρονικό διάστημα της μιας μόνο ημέρας (προκήρυξη διαγωνισμού, επιλογή καλύτερης πρότασης,συνυπογραφές υπουργών και εν τέλει υπουργικές τελεσίδικες αποφάσεις) είναι σκανδαλώδης, αν λάβει κανείς υπόψιν τους ρυθμούς που κινείται το ελληνικό δημόσιο υπό κανονικές συνθήκες.
Την ίδια στιγμή, εκτός πλαισίου αρμοδιοτήτων του αλλά εντός οικογενειακών συμφερόντων, ο υπουργός Πολιτισμού υπογράφει...
το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, που επιτρέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων-μαμούθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Από την πρώτη μέρα της υπουργείας του, ο κ. Γερουλάνος διέψευσε τις προσδοκίες που συνόδευαν το πλούσιο και χορτασμένο, μεγαλοαστικό προφίλ του. Μπορεί να έκρυψε τη Ferrari του σ᾽ ένα από τα parkings του, αλλά μαζί της ασφάλισε κάθε ελπίδα για Αλλαγή στον πολύπαθο χώρο του Πολιτισμού, στην χώρα που γέννησε την δυτική έκφανσή του. Μπορεί να επέλεξε -ο ξάδελφος του κ. Σαμαρά- να κυκλοφορεί μεσυμβατικά -μ᾽ ένα πιο λαϊκό, αλλά πάντα μοντέρνο πολιτικό στήσιμο- αυτοκίνητα, που δεν προκαλούν το κοινό αίσθημα, φαίνεται όμως ότι ποτέ δεν έπαψε να προκαλεί τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στον τομέα που διευθύνει.
Διαβάζω σήμερα ότι όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστά από αυτό το Σαββατοκύριακο, 26 και 27 Νοεμβρίου, αλλά και κάθε άλλο στη συνέχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία αποφάσισε να τηρήσει το πενθήμερο ωράριο εργασίας.
«Μετά την αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) να βρουν τρόπο καταβολής της αμοιβής, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, για την πέραν του πενθημέρου εργασία των αρχαιοφυλάκων, είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε άμεσα πενθήμερη εργασία» αναφέρει η ανακοίνωσή τους.
Κανείς, όσο κι αν διακατέχεται από νεοφιλελεύθερα πιστεύω, δεν μπορεί να κατηγορήσει τους εργαζόμενους και να θεωρήσει την απόφασή αυτή της ΠΕΥΦΑ καταχρηστική και αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον. Οι εργαζόμενοι πράττουν αυτό που προστάζουν και οι επιταγές των ετέρων μας. Δουλεύουν για όσο πληρώνονται. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι είναι αυτή η στάση παράνομη και αναμφίβολα δεν είναι αυτή η αιτία που για άλλη μια φορά η χώρα θα εκτεθεί στα μάτια των τουριστών-επισκεπτών της.
Εξάλλου, η ΠΕΥΦΑ αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης, δηλώνοντας ότι θα περιμένει ως την τελευταία στιγμή την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας, για την επίλυση του προβλήματος.
Μένει, τώρα, ο κ. Γερουλάνος για πρώτη φορά στην υπουργική του θητεία νααποδείξει ότι έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά και δεν ενδιαφέρεται μόνο για την αποκατάσταση των συμφερόντων της οικογενείας του. Δυστυχώς, δεν πιστεύεται από τον υπογράφοντα ότι ο υπουργός θα επιδείξει μια κάποια σχετική ευαισθησία σε όποιο θέμα αφορά τον Πολιτισμό. Έχει εξάλλου τη διττή κάλυψη και από τη Νέα Δημοκρατία: το κόμμα του κ. Σαμαρά πια συγκυβερνά και ο αρχηγός της είναι αγαπημένος συγγενής του κ. Γερουλάνου. Εκ των συνθηκών, λοιπόν, ο τελευταίος μπορεί να κινείται ελεύθερα. Κι αν στην Εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή η πολιτική συζήτηση γύρω από το τί είναι νόμιμο και τί ηθικό κατακυρίευε τα ΜΜΕ, σήμερα μια τέτοια κουβέντα επικίνδυνα απουσιάζει, οπότε και πάλι ο κ. Γερουλάνος μπορεί να συνεχίζει απτόητος το όποιο έργο του.
Θυμίζω, για την ιστορία, ότι ο νυν υπουργός Πολιτσιμού και κολλητός φίλος του κ. Παπανδρέου είχε δώσει στις αρχές του έτους -μέσω του αμαρτωλού εργαλείου δημοσίων σχέσεων, τον ΟΠΑΠ- παχυλή χορηγία στο Μουσείο Μπενάκη, όπου είναι πρόεδρος η μητέρα του, κ. Αιμιλία Γερουλάνου (υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αθηνών με τον κ. Αβραμόπουλο) για βυζαντινή έκθεση στην Αμερική το 2013. Στην οργανωτική επιτροπή της έκθεσης, μάλιστα, είχε διοριστεί – από τον ίδιο τον κ.Γερουλάνο – η μητέρα του, ως πρόεδρος του Μουσείου.
Εκ των παραπάνω, ο διδακτορικός φοιτητής του μέλλοντος θα έχει σίγουρα ένα ευρύ πεδίο ιστορικοπολιτικής σύγκρισης: Πολιτικοί στο Βυζάντιο- Πολιτικοί σήμερα, ομοιότητες-διαφορές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: