Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΜΙΣΟ STOP ΣΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ



Είπαν πως ο φετινός Προϋπολογισμός, ο Προϋπολογισμός του 2012, με τα κονδύλια που δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -προβλέπει την απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,4 δισ. ευρώ και απόδοση ΣΑΤΑ ύψους 608 εκατ. ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό 2011 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 3,5 δισ. ευρώ και 630 εκατ. ευρώ- οδηγείτους δήμους σε «λουκέτο».
Οι δήμαρχοι, για αυτούς ο λόγος, εδώ και τέσσερις ημέρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν άλλα περίπου 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν οι δήμοι να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς, να έχουν χρήματα να πληρώσουν το -όποιο- προσωπικό τους και να μην... καταρρεύσουν.
Προεδρείο της ΚΕΔΕ, λοιπόν, και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο ανάλωσαν το χρόνο τους τις δύο αυτές ημέρες σε δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος φέρεται να κατανόησε το αίτημα των δημάρχων για ελαστικές δαπάνες και έξοδα, αλλά μέχρι εκεί. Καθώς τις όποιες αλλαγές και το οριστικό «ΟΚ» πρέπει να το δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ξέχασαν 300 εκατ. ευρώ
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr,υπηρεσιακοί παράγοντες -κατά τη συνάντηση με το Φ. Σαχινίδη- αναγνώρισαν το... δαίμονα του Προϋπολογισμού σε κάποια παράλειψη σε ποσά που πρέπει να αποδοθούν στους δήμους το 2012, και αφορά σε μη καταγραφή περίπου 300 εκατ. ευρώ: τα 120 εκατ. προέρχονται από τους φόρους των φυσικών και νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα 180 εκατ. από τα παρακρατηθέντα έσοδα περασμένων ετών, τα ΠΟΕ.
Έτσι, οι δήμαρχοι, χάριν του... δαίμονα, από τα συν 600 εκατ. ευρώ που ζητούν, βρήκαν τα «χαμένα» 300 εκατ. ευρώ, καιδηλώνουν αποφασισμένοι να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, και πάντως πριν από τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να αποσπάσουν τη δέσμευσή του για άλλα 300 εκατ. ευρώ.
Το πώς και το πότε εξαρτάται μόνον από τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς μπορεί να κάνει μια διευκρινιστική δήλωση στη Βουλή, δεν μπορεί όμως να καταθέσει την αλλαγή αυτή στον Προϋπολογισμό του 2012.
ΣΑΤΑ, όπως ΚΑΠ
Όσον αφορά, πάλι, στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, ο Φ. Σαχινίδης τους είπε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών ώστε οιΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίησης - οι επενδύσεις στους δήμους) να έχουν τη «διαδρομή» των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων - λειτουργικά, μισθοδοσία των δήμων), δηλαδή με λίγα λόγια να κατατίθενται άμεσα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Λείπει, όμως, μια... υπογραφή: αυτή του υπουργού Ανάπτυξης και υποψήφιου πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και ελέγχει απόλυτα μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα κονδύλια. Είναι δε χαρακτηριστικό πως από τα 630 εκατ. ευρώ που προέβλεπε για φέτος ο Προϋπολογισμός του 2011 έδωσε στους δήμους μόλις τα 200 εκατ. ευρώ.
Για προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: