Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αναξιόπιστο το Taxis


Τα πολλά προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας



Αναξιόπιστο εμφανίζεται το πληροφοριακό σύστημα φορολογίας TAXIS και ειδικά όσον αφορά στα πληροφοριακά δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στο Μητρώο Φορολογουμένων του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να μην τελεσφορούν οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του εισπρακτικού μηχανισμού και την άντληση ασφαλών συμπερασμάτων ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζονται στο Μητρώο ως ενεργές, ενώ πολλές άλλες που έχουν αλλάξει διεύθυνση, αντιπροσώπους, εταίρους κ.λπ. δεν έχουν ενημερώσει τις Εφορίες τους και εμφανίζονται στο Μητρώο με πολύ παλαιά και ανακριβή στοιχεία! Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων με ενεργούς ΑΦΜ που δήλωσαν σκόπιμα ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν ΑΦΜ, αλλά στη συνέχεια δεν υπέβαλαν καν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Την κατάσταση αυτή παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας με οδηγίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εκκαθάριση των στοιχείων του Μητρώου. Ο υπουργός ζητά από τις ΔΟΥ την απενεργοποίηση των ΑΦΜ των επιχειρήσεων που θα διαπιστωθεί ότι είναι ανενεργές από το 1998 έως σήμερα και την αποστολή προσκλήσεων σε όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν περιορισμένη κίνηση και δραστηριότητα, ώστε να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός μηνός και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, με την προειδοποίηση ότι εάν δεν ανταποκριθούν ο ΑΦΜ τους θα καθίσταται ανενεργός. Ο υπουργός σημειώνει ότι η απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν εμποδίζει τη βεβαίωση νέων οφειλών σε βάρος του φορολογούμενου, την είσπραξη όλων των οφειλών του, τη διαγραφή οφειλών, τη λήψη μέτρων διασφάλισης της είσπραξης των οφειλών, τη χειρόγραφη υποβολή οποιασδήποτε φορολογικής δήλωσης και την καταχώρησή της στο μηχανογραφικό σύστημα της εφορίας.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: