Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση για 12,7% στο ηλεκτρικό



Τη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ κατά 12,7% το 2012, αλλά και απελευθέρωση της τιμολογίων της μέσης τάσης, δηλαδή των επαγγελματικών και τη δημιουργία νέου τιμοκαταλόγου από τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης όπως είναι τα οικιακά, πρότεινε η ΡΑΕ στη γνωμοδότησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η τελική απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που λαμβάνεται από τον υπουργό θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η τελική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μονοψήφια, δεν θα ξεπερνά το 10%.
Η ΡΑΕ πάντως στη γνωμοδότησή της προτείνει ως «εύλογο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο» για τη ΔΕΗ όσον αφορά τις χρεώσεις ενέργειας τα 78,65 ευρώ/Mwh, ποσό που συνιστά μεσοσταθμική αύξηση 12,7% σε σχέση με το 2011 αλλά και 3,7% μείωση σε σχέση με το επίπεδο των 81,69 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η ΔΕΗ.
Παράλληλα, προτείνει την απελευθέρωση των τιμολογίων της μέσης τάσης, που αφορούν σε επαγγελματικές χρήσεις όπως βιομηχανίες, νοσοκομεία, μεγάλες εμπορικές χρήσεις κ.λπ., καθώς και κατάργηση της διαφοροποίησης μεταξύ τιμολογίων γενικής και βιομηχανικής χρήσης στη χαμηλή τάση.
Επίσης προτείνει να καταργηθεί η κατηγοριοποίηση των οικιακών τιμολογίων βάσει της συνολικής κατανάλωσης εκτός ενδεχομένως από τις καταναλώσεις άνω των 2.000 Kwh/τετράμηνο, καθώς και τη θέσπιση μηχανισμού αναπροσαρμογής ανά εξάμηνο των τιμολογίων βάσει ορισμένων κριτηρίων.
ΠΗΓΗ imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: