Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Fitch: «Πιθανή επιλογή η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

thumb

Ο οίκος αξιολόγισης Fitch Ratings θεωρεί ως πιθανή επιλογή την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ εκτιμά ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 60% δεν θα μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε θέση να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη οικονομική κρίση ωστόσο σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιολογήσεων των EMEA του οίκου, Εντ Πάρκερ, η Fitch δεν αναμένει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ της Γαλλίας φέτος.
«Στη βάση ορισμένων τρεχουσών οικονομικών και δημοσιονομικών τάσεων στην Ευρώπη... δεν περιμένουμε υποβάθμιση της Γαλλίας αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Πάρκερ στο περιθώριο σεμιναρίου της Fitch στο Λονδίνο. Αντιθέτως, είπε, χώρες υπό αξιολόγηση - όπως η Ιταλία και η Ισπανία - ενδέχεται να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες.
Εκτίμησε επίσης ότι, αν και οι εξελίξεις στην Ουγγαρία δημιουργούν κίνδυνο, το τριπλό Α της Αυστρίας είναι προς το παρόν ασφαλές. Ασφαλείς θεωρούνται εξάλλου και οι αξιολογήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών με ΑΑΑ, εφόσον δεν επιδεινωθούν σημαντικά οι συνθήκες στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: