Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ


Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, ώστε να κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν στους φοροφυγάδες να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους. 


Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Την Τετάρτη, η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής αποφάσισε να προχωρήσει σε δράσεις σε τρία μέτωπα:

1) Τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας,  να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.
2) Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών να λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό  κέντρο και να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.
3) Να συντονιστούν οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και Γενική Δειύθνση Τελωνείων) της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Οι ρυθμίσεις που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία θα προβλέπουν ότι ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ θα αποτελούν κακούργημα και όχι πλημμέλημα.

Το πλημμέλημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών και οι ποινές αυτές στην πράξη έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα και Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.

Εξαίρεση αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ άνω των 70.000 ευρώ, που ήδη είναι κακούργημα, το οποίο όμως ακυρώνεται πρακτικά αν ο φορολογούμενος έχει προλάβει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Όπως προκύπτει και από την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα αφορά κυρίως τις διατυπώσεις του άρθρου 12 του Ν. 4013/2011, το οποίο προβλέπει πως με την επικύρωση της συμφωνίας (για ένταξη στο άρθρο 99) «εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τελεστεί πριν από τη σύναψη της συμφωνίας».
Εκτιμάται ότι πολλοί επιχειρηματίες προσέφυγαν στο άρθρο 99 όχι για να διασώσουν τις εταιρίες τους, αλλά για να αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: