Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Αφήνουν το Ιράκ οι ΑμερικανοίMετά από εννέα χρόνια πολεμικών συγκρούσεων, οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Ιράκ. Η υποστολή της αμερικανικής σημαίας θα γίνει σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τους δικούς του τίτλους τέλους στον πόλεμο, καλωσορίζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα.
Οι περισσότεροι από τους 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιράκ έχουν ήδη επιστρέψει και οι τελευταίοι αναμένεται να γυρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, αφήνοντας την ευθύνη της ασφάλειας στις Αρχές του Ιράκ. Περίπου 200 άτομα θα παραμείνουν στη χώρα, εκτελώντας συμβουλευτικό ρόλο.
κατά τα εννέα χρόνια του πολέμου, οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες για έναν ή δύο θητείες στο δύσκολο μέτωπο του Ιράκ, έχασαν 4.500 στρατιώτες (πάνω από 200 υπηρετούσαν στο στρατόπεδο Μπράγκ) και 30.000 τραυματίστηκαν.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των Αμερικανών πολιτών τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης των στρατιωτών από το Ιράκ.
Αν και κάποιοι Ιρακινοί ανησυχούν ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών θα οδηγήσει τη χώρα στη βία, άλλοι γιορτάζουν το τέλος του πολέμου.
Την Τετάρτη, κάτοικοι της Φαλούτζα βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν αμερικανικές σημαίες. «Κανείς δεν εμπιστευόταν τις υποσχέσεις τους. Μας είπαν ότι όταν έρθουν στο Ιράκ θα φέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και θα οικοδομήσουν τη χώρα μας» δήλωσε ο Αχμέντ Αϊέντ, αγρότης, στο πρακτορείο Reuters.
«Τώρα φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους θανάτους, συντρίμμια και χάος» πρόσθεσε.
Sigmalive/newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: