Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Ένταση μεταξύ σουνιτών-σιιτών: Σειρά εκρήξεων στη Βαγδάτη, με 57 νεκρούς


Σε 57 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ιρακινό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ζιάντ Ταρίκ, 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 176 τραυματίσθηκαν κατά τις συντονισμένες αυτές επιθέσεις σε πολλές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. 


Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εν μέσω ανησυχιών για αύξηση της βίας στη χώρα, εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες και ενώ οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι βόμβες έπληξαν κυρίως σιιτικές περιοχές, αν και εκρήξεις σημειώθηκαν και σε κάποιες σουνιτικές συνοικίες.

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στην εμπορική περιοχή Καράντα, ενώ δύο ακόμα εκρήξεις σημειώθηκαν στη βόρεια Βαγδάτη,καθώς επίσης στις συνοικίες Τζαντρίγια της ανατολικής Βαγδάτης και αλ-Αμίλ στο νότιο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας..

Ένταση επικρατεί μεταξύ σουνιτών και σιιτών τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σουνίτης αντιπρόεδρος.

Ο Τάρεκ Αλ Χασέμι κατηγορείται ότι πλήρωνε σωματοφύλακες για να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά σιιτών. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι κάλεσε την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν να παραδώσει τον Τάρεκ Αλ Χασέμι. Ο τελευταίος κατηγορεί τον Ιρακινό πρωθυπουργό ότι βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: