Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πανικός για την ύποπτη σιλικόνη:ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ


Ανησυχία σε χιλιάδες γυναίκες ανά την Ευρώπη προκαλούν τα επικίνδυνα εμφυτεύματα σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIP
*Το Λονδίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τις 50.000 Βρετανίδες με εμφυτεύματα PIP, τονίζοντας πως «η σχέση τους με την εμφάνιση καρκίνου δεν έχει αποδειχτεί».
*Χρήση τους έγινε και στη Ελλάδα.
*Εκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε το ιταλικό υπ. Υγείας




Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τα επικίνδυνα εμφυτεύματα σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIP καθώς χιλιάδες γυναίκες καλούνται σήμερα να τα αφαιρέσουν προληπτικά.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακριβείς αριθμοί για τα εμφυτεύματα που εξήγαγε η εταιρεία προς την υπόλοιπη ΕΕ, το βέβαιο είναι ότι οι πλαστικοί χειρουργοί τα χρησιμοποιούσαν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οπως επιβεβαίωσε στο «Εθνος» η ειδική υπηρεσία που συστάθηκε στο γαλλικό υπουργείο Υγείας για την «υπόθεση PIP», η εταιρεία εξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, ωστόσο -σύμφωνα με εκτιμήσεις- στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο αριθμός των εν λόγω εμφυτευμάτων είναι σχετικά «μικρός».
Πανικός για την ύποπτη σιλικόνη
Η χρήση του PIP στη χώρα μας επιβεβαιώνεται και από πλαστικό χειρουργό που μίλησε στο «Εθνος» και ο οποίος επεσήμανε πως «πράγματι τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα κυκλοφορούσαν και στην Ελλάδα, ωστόσο, η εισαγωγή τους σταμάτησε όταν ξέσπασε για πρώτη φορά το σκάνδαλο που αφορούσε στη γαλλική εταιρεία πριν από έναν χρόνο».
Την ίδια ώρα, το Λονδίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τις περίπου 50.000 Βρετανίδες με εμφυτεύματα PIP, τονίζοντας πως «η σχέση τους με την εμφάνιση καρκίνου δεν έχει αποδειχτεί» ενώ το υπουργείο υγείας στην Ιταλία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης καθώς ο αριθμός των γυναικών στις οποίες έχει γίνει προσθετική στήθους με τη συγκεκριμένη σιλικόνη εκτιμάται περίπου στις 5.000.
Η αποκάλυψη
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση PIP έγινε γνωστή για πρώτη φορά πριν από έναν χρόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι η γαλλική εταιρεία Poly Implant Prothese χρησιμοποιούσε για την κατασκευή των εμφυτευμάτων σιλικόνη ακατάλληλη για ιατρική χρήση.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις σκανδάλου όταν οι υγειονομικές αρχές αποφάνθηκαν πως πιθανόν να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη «συχνή ρήξη και διαρροή» που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα και την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου σε οκτώ γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι η σχέση PIP-καρκίνου δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι αρχές στη Γαλλία έχουν καλέσει τις 30.000 γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα PIP να τα αφαιρέσουν προληπτικά.
Α. Γιαννοπούλου - πλαστικός χειρουργός
Απαραίτητη η επικοινωνία με τον γιατρό
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας, η εταιρεία PIP έχει πουλήσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 300.000 εμφυτεύματα σιλικόνης που χρησιμοποιήθηκαν για προσθετική στήθους. Ωστόσο, όπως δηλώνει στο «Εθνος» η Αθηνά Γιαννοπούλου, πλαστικός χειρουργός, «δεν υπάρχει λόγος πανικού καθότι συγκεκριμένα στην Ελλάδα προτιμούνταν τα αμερικανικά και όχι τα γαλλικά εμφυτεύματα». Πάντως, για καλό και για κακό, η κυρία Γιαννοπούλου καλεί τις γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική στήθους να επικοινωνήσουν με τον πλαστικό χειρουργό τους.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: