Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Υπόθεση Σειραγάκη: Δύναμη και ελπίδα για τη δύσκολη επόμενη μέρα


Η επόμενη μέρα για το Ρέθυμνο που καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμόρφωσε η τραγική υπόθεση της ασέλγειας του Νίκου Σειραγάκη σε βάρος ανηλίκων συζητά ολόκληρη η τοπική κοινωνία.


Η στήριξη των παιδιών καταρχήν που εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν την ιστορία, αλλά και όλων των εφήβων αποτελεί το πρώτο μέλημα όλων πλέον, γι’ αυτό και γίνονται διαδοχικές συναντήσεις παρουσία και ψυχολόγων, προκειμένου να βρεθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης.

Δεν χρειάζονται ούτε αποσπασματικές αλλά ούτε και κινήσεις μη μελετημένες και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Έτσι, καλούνται να το πράξουν με τη συνδρομή ειδικών.

Το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Μ. Παραβολιδάκης, ο αστυνομικός διευθυντής, Μ. Παραδουλάκης με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μ. Λιονή, το δήμαρχο Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκη καθώς και τις δύο καθηγήτριες του Π.Κ., κυρίες Τριλίβα και Θέμελη.

Μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το τι πρέπει να γίνει ώστε «να μην τραυματιστούν τα παιδιά», όπως είπε στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Μαρινάκης.

Ο ίδιος χθες είχε μία συνάντηση και με τον Εισαγγελέα Εφετών, κ. Δεληγιάννη και την Αντεισαγγελέα Εφετών αρμόδια για θέματα ανηλίκων, κα Χριστοβασίλη, ενώ παρόντες ήταν και η αντιπεριφερειάρχης, και οι δύο διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., κ. Νάκος.

Επιπλέον, συνάντηση με τους δύο διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και με τον ψυχολόγο, εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων, Μανώλη Μυλωνάκη είχε χθες και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής. «Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση εάν δεν συμβουλευτούν τους ψυχολόγους του ΚΕΔΔΥ ή τους ψυχολόγους του τμήματος αγωγής υγείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Γεωργαλής, ο οποίος συμπλήρωσε πως η Ένωση Γονέων έχει προσφερθεί να κάνει μία συνεργασία με πανεπιστημιακούς ψυχολόγους. «Οι ενέργειες πρέπει να είναι προσεκτικές και να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαλής.

Συνάντηση όλων των διευθυντών παρουσία του Απ. Κλινάκη

Στο μεταξύ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολος Κλινάκης, ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα στο νομό Ρεθύμνης, και σε συνέχεια των άλλων υπηρεσιακών ενεργειών στις οποίες προέβη αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, θα επισκεφθεί σήμερα το Ρέθυμνο.

Κατά την επίσκεψή του αυτή θα έχει συνάντηση με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης, κ. Ευστάθιο Κοντογιάννη, το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης κ. Ανδρέα Ταξάκη και τους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού τρόποι στήριξης του εκπαιδευτικού προσωπικού και ανάληψης των απαιτούμενων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της ηρεμίας των μαθητών και των γονέων και κηδεμόνων τους, με την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, και τελικά η διαφύλαξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νομού.

Αίτημα για σχολικούς ψυχολόγους απο το ΚΕΔΔΥ

Άμεση τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου ζητά διοικητικό, εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό  προσωπικό του ΚΕΔΔΥ Ρεθύμνου από το Υπουργείο Παιδείας.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, το προσωπικό του ΚΕΔΔΥ επισημαίνει την υποστελέχωση και σημειώνει σε ανακοίνωση του: «Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί στην πόλη του Ρεθύμνου, αναφορικά με την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχουν τα σχολεία για υποστήριξη, ζητάμε την άμεση τοποθέτηση ικανού αριθμού κλιμακίων ειδικών κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Η στήριξη των σχολείων από ειδικούς κρίνεται άμεση και επιτακτική διότι λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης που επικρατεί, το σύστημα του σχολείου και της οικογένειας των μαθητών έχει αναστατωθεί και έχει ανάγκη από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώνεται με έμφαση από δεκάδες γονείς και εκπαιδευτικούς που μεταφέρουν την αγωνία τους καθημερινά και στην υπηρεσία μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό μας οι φορείς στήριξης είναι ελάχιστοι και λόγω της υποστελέχωσης τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο χειρισμό της τόσο κρίσιμης και λεπτής υπόθεσης που αντιμετωπίζει η Ρεθυμνιώτικη κοινωνία στην παρούσα φάση.

Σας υπενθυμίζουμε ότι προηγούμενη ομάδα ειδικού επιστημονικού προσωπικού που είχε αναλάβει υπηρεσία συμβουλευτικής σε σχολεία του Μυλοποτάμου κατά το διδακτικό έτος 2008- 2009, βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων που είχαν προκύψει με πολυεπίπεδη παρέμβαση.

Παρακαλούμε για τις δέουσες ενέργειές σας και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε με την ανάλογη ευαισθησία που αρμόζει σε τόσο σοβαρά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται ανήλικα παιδιά και οι οικογένειές τους».

Ενέργειες κόντρα στον στιγματισμό προτείνει η Ένωση Γονέων


«Ο εξορθολογισμός και η επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν στην κάθαρση – την προσωπική και κοινωνική», επισημαίνει η Ένωση Γονέων με παρέμβαση της προς τους φορείς του Ρεθύμνου, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και προτείνοντας τρόπους για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κοινωνική κατάσταση.

Σε παρέμβαση της η Ένωση Γονέων αναφέρει:


«Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στα γεγονότα που συγκλονίζουν την κοινωνία μας, απευθυνόμαστε στους γονείς, τους μαθητές, και τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής μας. Βασικός μας σκοπός είναι η δημιουργία μιας δυναμικής που θα μας βοηθήσει να αμυνθούμε όλοι μαζί και όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα παιδιά από το στίγμα που κινδυνεύουν να φορτωθούν.

Είναι σημαντικό, σε τέτοιες στιγμές, να πρυτανεύει η λογική και να συγκρατούμε τα συναισθήματά μας. Έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα και να διαχειριστούμε, ως άτομα αλλά και ως κοινωνία τις ευθύνες μας.

Είναι ανάγκη ακόμα να διευθετήσουμε τις ενοχές μας -ως γονείς και ως κοινωνία- με τρόπο που, μακροπρόθεσμα, να λειτουργήσει ως οδηγός στην ευαισθητοποίηση μας και την ενεργοποίηση των κοινωνικών ρόλων, των κοινωνικών ευθυνών και της κοινωνικής ηθικής. Σ΄ έναν κόσμο ενηλίκων, τα παιδιά μας είναι τα μόνα αθώα θύματα των προτύπων και της αυθεντίας ενηλίκων, με την οποία τους περιβάλλουν οι ρόλοι τους και οι θεσμοί τους οποίους υπηρετούν.

Η οικογένεια θα πρέπει να είναι ο φορέας και ο στυλοβάτης στις άμυνες και στις αντοχές των παιδικών συνειδήσεων, στις κοινωνικές παρενοχλήσεις που δέχονται καθημερινά μέσα στα σχολεία, στους χώρους άθλησης αλλά και στους χώρους διασκέδασης.

Εμείς οι γονείς θα πρέπει να είμαστε παρόντες στους χώρους διαπαιδαγώγησης και εκπαιδευτικής -πνευματικής, ψυχικής και σωματικής- και να λειτουργούμε ως ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και ως ασπίδα προστασίας στα φαινόμενα των καιρών.

Ούτε στον ίδιο τον αθλητισμό, ούτε στην ίδια τη διασκέδαση, ούτε στην ίδια τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες - ούτε τη συμμετοχή των παιδιών σ’ αυτές πρέπει να δαιμονοποιήσουμε. Η λύση είναι ο ενεργός ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών και η άσκηση ελέγχου κάθε εμπλεκόμενου - ανεξάρτητα από τις καθ’όλα αγαθές προθέσεις.
Ο εξορθολογισμός και η επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν στην κάθαρση - την προσωπική και την κοινωνική.

Ως Δ.Σ. της ένωσης γονέων προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα μια συντονισμένη προσπάθεια παρέμβασης εκ μέρους των διευθύνσεων α΄βάθμιας και β΄βάβμιας εκπαίδευσης με ομιλίες και βιωματικές ομάδες στα σχολεία, και προς τους γονείς, έτσι ώστε να μπορέσουμε τόσο να αποφύγουμε το στιγματισμό, όσο και να συμβάλουμε στην απευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού από τα γεγονότα. Παράλληλα, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο άμυνας για το μέλλον.

Πέρα απ’ αυτό, η Ένωση συλλόγων γονέων μαθητών δήμου Ρεθύμνης θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και προβληματισμού σε θέματα ανάλογα με τα φαινόμενα που μας προβληματίζουν (φοβίζουν). Όπως έχουμε μέχρι σήμερα ακολουθήσει μια διαδρομή ευαισθητοποίησης στο θέμα του αλκοόλ, με την ίδια ζέση θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και θέματα που άπτονται της ζοφερής πραγματικότητας που ζούμε».
goodnet.gr-της Αγγελικής Καλλέργη/ μέσω neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: