Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΝΔ: «Οχι» σε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών



Αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εμφανίζεται η ΝΔ. Πηγές από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν ότι «τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι προφανή και δεν αλλάζουν» και συμπληρώνουν ότι δεν κατανοούν τη σκοπιμότητα μια τέτοιας συνάντησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ανέφεραν με αφορμή την τηλεφωνική επαφή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, στις 18.30 και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στις 20.00, στο πλαίσιο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ζητήσει την επιβεβαίωση των όρων της συμφωνίας που οδήγησαν σε αυτήν.
Στην απόφαση αυτήν οδηγήθηκε μετά από τις διαφορετικές «φωνές» που ακούγονται στο εσωτερικό της και οι οποίες αφορούν την αντίθεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στις προωθούμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα συνεχή αιτήματα για ανασχηματισμό και εκλογές.
Πάντως, στις διαρροές κυβερνητικών κύκλων και κύκλων του ΠΑΣΟΚ ότι χρειάζεται αποσαφήνιση του ρόλου και της αποστολής τής κυβέρνησης, η ΝΔ απαντά ότι αυτά είναι δεδομένα. Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών επιμένει στη θέση ότι «η ημερομηνία τους έχει αποφασιστεί και είναι η 19η Φεβρουαρίου, έστω λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ανάλογα με την εξέλιξη του PSI».
Αυτό, σύμφωνα με τις πηγές από τη λεωφόρο Συγγρού, είναι και το πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθει αύριο ο κ. Σαμαράς στην συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε σήμερα από το βήμα της Βουλής να υπενθυμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως το γεγονός αυτό «είναι η εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στο ρόλο των υπουργών του ΠΑΣΟΚ ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως ντρέπεται πραγματικά να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο «πέραν των επιτακτικών αναγκών διάσωσης της πατρίδας μας».
Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές, προτού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η αναφορά του ΥΠΟΙΚ στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ως προειδοποίηση ότι αν τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αποχωρήσουν, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να την στηρίζει μόνο του.
«Αν η αναφορά σας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι μήνυμα "καθίστε καλά, γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε μόνοι μας", αυτό, κύριε υπουργέ, θα εκληφθεί από εμάς, ως εκλογικό πραξικόπημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Χρειάζεται νέα σύνθεση και ένας άλλος χρόνος, διαφορετικά θα εμπλακούμε σε νέα προβλήματα. Ή εκλογές αύριο ή προκήρυξή τους σε χρόνο που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Το πράγμα όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει», πρόσθεσε και διερωτήθηκε κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών.
Κριτική και στα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς τους ασκούν οι πολιτικές δυνάμεις που δεν συμμετέχουν σε αυτήν.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Δημήτρης Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «οι μνημονιακοί εταίροι της τριμερούς συγκυβέρνησης, υιοθετώντας υποκριτικά αντιμνημονιακές κορώνες, προσπαθούν να αποδράσουν από τις ευθύνες τους» και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης».
Οπως αναφέρει, «κάθε μέρα παραμονής της στην εξουσία επιδεινώνει τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα έπρεπε να είχε γίνει χθες».
Επικίνδυνα κομματικά παιχνίδια χρέωσε σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ο εκπρόσωπος τηςΔημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, υποστηρίζοντας ότι «η αναβλητικότητα και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί ενισχύουν την κρίση εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας».
Ο κ. Ζαφειριάδης σημείωσε ακόμη ότι «χρειάζεται περισσότερη και πιο σκληρή δουλειά από όλους, μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα» και κατέληξε πως «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα αναποτελεσματικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα».
Την ανάγκη επίσπευσης των εθνικών εκλογών, για να τερματιστεί, όπως είπε, «επιτέλους, ο αντιδημοκρατικός διασυρμός της πατρίδας μας» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών, Γ. Δημαράς.
«Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών εδώ και καιρό έχει αποκηρύξει και την κυβέρνηση Παπανδρέου και την κυβέρνηση της εγχώριας Τρόικας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ)», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μόνη διέξοδος στα συνταγματικά αδιέξοδα της παρούσας κυβέρνησης είναι οι εκλογές. Το λόγο, για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, έχουν οι πολίτες», πρόσθεσε.
Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: