Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Βουλευτές συνελήφθησαν σε διαμαρτυρία κατά της ουγγρικής κυβέρνησης


Η ουγγρική αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά την οποία είχαν αλυσοδεθεί στις πύλες του Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. Η αστυνομία συνέλαβε προσήγαγε πολλούς βουλευτές και ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ανάμεσά τους τον σοσιαλιστή πρώην Πρωθυπουργό Βίκτορ Γκιουρτσάνι. 


Οι πολιτικοί κατάγγειλαν με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ότι τορπιλίζει τους θεσμούς της Δημοκρατίας με τους νόμους που προωθεί για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας -στην οποία αντιτίθεται εξίσου έντονα η ΕΕ.
Βουλευτές του πράσινου φιλελεύθερου κόμματος Η Πολιτική Μπορεί Να Είναι Διαφορετική (LMP) μπλόκαραν το μεσημέρι της Παρασκευής το χώρο στάθμευσης του ουγγρικού Κοινοβουλίου, επιχειρώντας να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών για την προγραμματισμένη κρίσιμη ψηφοφορία επί των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, τη φορολογία και την Κεντρική Τράπεζα.

Η αστυνομία επενέβη συλλαμβάνοντας βουλευτές του LMP μαζί με τον Βίκτορ Γκιουρτσάνι και δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας της οποίας ηγείται. Τέθηκαν επίσης υπό κράτηση ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, Ατίλα Μεστερτζάνι και άλλοι επικεφαλής κομμάτων όταν επιχείρησαν να εμποδίσουν την αστυνομία να συλλάβει τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν στις πύλες της Βουλής.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσε η παράταξη Η Πολιτική Μπορεί να είναι Διαφορετική (LMP), το μικρότερο κόμμα της Βουλής με συνολικά 15 βουλευτές, ανακοινώνοντας μία «νέας μορφής αντιπολίτευση» στον κυβερνητικό κεντροδεξιό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν που κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο προωθώντας αμφιλεγόμενους νόμους που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, τορπιλίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Καθώς διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση, η συμμαχία του κόμματος Fidesz και των Χριστιανοδημοκρατών προώθησε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ τροποποίησε και το Σύνταγμα -χωρίς διακομματική συναίνεση- στους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Σήμερα επρόκειτο να θέσει προς ψήφιση νόμους για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και του πλαισίου λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας με τρόπο κατά τον οποίο πλήττεται η ανεξαρτησία της, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει η Κομισιόν την κυβέρνηση Όρμπαν καλώντας την να μην προχωρήσει στην επίμαχη μεταρρύθμιση.

Εξαιτίας του σχεδίου μεταρρύθμισης -που επιβάλλει ουσιαστικά κυβερνητικό έλεγχο στην Κεντρική Τράπεζας- διεκόπη προ ημερών η αποστολή της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Βουδαπέστη, που αποσκοπούσε στην έναρξη διαπραγματεύσεων για παροχή δανείου ύψους 15-20 δισ. ευρώ.

Υπό κράτηση βουλευτές της αντιπολίτευσης

«Η σύλληψή μου ήταν ένας παραλογισμός. Δεν είμαι ενεργός συμμετέχων στη διαδήλωση, ήμουν εκεί απλώς για να εκφράσει την αλληλεγγύη μου με την επιτυχή δράση του LMP» δήλωσε ο Βίκτορ Γκιουρτσάνι λίγη ώρα αφότου αφέθηκε ελεύθερος.

Μιλώντας στα πρακτορεία Associated Press και Reuters o ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι είδους διαδικασία μπορεί να κινήσει σε βάρος του ιδίου και των άλλων προσαχθέντων η αστυνομία.

Ο Γκιουρτσάνι αποχώρησε από τους κόλπους των Σοσιαλιστών και συγκρότησε το δικό του κόμμα, τη Δημοκρατική Συμμαχία, στις αρχές του 2011. Είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία το 2009, λίγους μήνες αφότου η Ουγγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει από το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές δάνειο ύψους 26 δισ. δολαρίων προς αποφυγή της χρεοκοπίας.

Είχαν προηγηθεί εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών στην Ουκρανία μετά τη μετάδοση μυστικής ομιλίας του Γκιουρτσάνι προς Σοσιαλιστές βουλευτές, στους οποίους παραδεχόταν πως είχε πει ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: