Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΕΤΕ : Ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για τους μετόχους της

ete1

Ένα χαμόγελο αισιοδοξίας έδωσε χτες στους μετόχους της η Εθνική Τράπεζα αποφασίζοντας να εκμεταλλευτεί – κυριολεκτικά στο τσακ  – το λεγόμενο ‘πακέτο’ Αλογοσκούφη που λήγει στο τέλος του έτους και να προχωρήσει σε έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 1 δις ευρώ. Η ΕΤΕ θα κάνει έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα αυτό και σε περίπτωση μη απαρτίας, θα την επαναλάβει στις 27 Δεκεμβρίου. 


Να θυμίσουμε ότι ο νόμος Αλογοσκούφη, ο οποίος προέβλεπε την κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών από το δημόσιο έως του ποσού των 5 δις ευρώ με έκδοση προνομιούχων – και όχι κοινών μετοχών όπως θα γίνεται από το 2012 –, παραμένει σε ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Το 2009, σε αντίθεση με άλλες τράπεζες, η Εθνική είχε αντλήσει από το πρόγραμμα αυτό περιορισμένο μέρος του ποσού του της αναλογούσε, μόλις 350 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυσή της θα μπορούσε, βάσει της κατανομής που είχε κάνει  η Τράπεζα της Ελλάδος, να φτάσει τα 1,3 δις ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ αποφάσισε λοιπόν να αντλήσει αυτά τα επιπλέον κεφάλαια τώρα, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να καλύπτει τις τρύπες που θα ανοίγουν στην κεφαλαιακή της βάση από το υπό προετοιμασία ελληνικό PSI + αλλά και τις επισφάλειες των δανείων της λόγω της τετραετούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της αύξησης αυτής ο δείκτης Core Tier 1 της Εθνικής θα αυξηθεί από το σημερινό 9,5% στο 11%, περιορίζοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το PSI+ και τις νέες προβλέψεις για τα επισφαλή δάνειά της οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά τον έλεγχο της BlackRock.
Μιλώντας την περασμένη βδομάδα σε στελέχη του ομίλου ETE από όλη την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Απ. Ταμβακάκης δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της διοίκησης θα είναι η αποφυγή της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η άντληση των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η τράπεζα με ίδια μέσα. Το εγχείρημα αυτό κρίνεται βεβαίως πολύ δύσκολο, στα όρια του αδύνατου, να όμως που με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 1 δις φαίνεται ότι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα.
Η πλειοψηφία των εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ λένε πως θα κυμανθούν περί τα 4 δις ευρώ. Με την πρώτη αυτή κίνηση της για έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, η Εθνική καλύπτει το 1 δις. Αν προχωρήσει και η πώληση του 30% της τουρκικής Finansbank στην HSBC, όπως εντόνως φημολογείται – να θυμίσουμε ότι οι φήμες του μηνός Οκτωβρίου ότι ΕΤΕ και HSBC διαπραγματεύονται για τη Finansbank επανήλθαν πιο επίμονες και ενισχυμένες την περασμένη βδομάδα – η Εθνική θα μπορούσε να αντλήσει άλλο 1 δις ευρώ. Δύο δις ευρώ όμως σημαίνουν την κάλυψη του ήμισυ των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής. Και γι’ αυτό το λόγο δεν θα αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η έκδοση των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, σε συνδυασμό με την πώληση μέρους της Finansbank, να δώσουν ξανά λίγο ζωή στη συντετριμμένη μετοχή της ΕΤΕ και να διευκολύνουν, συν τω χρόνω, άλλες κινήσεις της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: