Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Φθηνότερο φέτος το τραπέζι των ΧριστουγέννωνΛιγότερα χρήματα θα ξοδέψουν φέτος οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το οποίο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου θα είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρσι, κατά 5,3%.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ, έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 5,27%), σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του χοιρινού, η τιμή του οποίου, κατά μέσο όρο, εκτιμάται στα 5 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.
Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά τα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.
Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα 19 προϊόντων, ο οποίος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2010 και στο 2011, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση για το καταναλωτικό κοινό, σε σχέση με την περυσινή περίοδο προκύπτει ότι έχουν μειωθεί οι τιμές σε 8 προϊόντα και οι περισσότερες από αυτές αφορούν μεγάλες μειώσεις ενώ έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 11 προϊόντα αλλά οι αυξήσεις σε κάποια από αυτά είναι μικρής κλίμακας. Εξαρτάται η επίπτωση αυτών των τιμών στο τελικό κόστος του εορταστικού τραπεζιού από τη συμμετοχή του κάθε προϊόντος σε αυτό και από την ποιότητα που επιλέγει ο καταναλωτής.
Αναλυτικά όπως προκύπτει από τα νούμερα για ένα κιλό αρνί που θα χρειαστεί μια οικογένεια στο εορταστικό τραπέζι υπάρχει μείωση τιμής 7,9% σε σχέση με πέρυσι, για τη νωπή γαλοπούλα η μείωση είναι 7,7% και για την κατεψυγμένη 5%, για το χοιρινό η μείωση φτάνει στο 30,16%, οι πατάτες κοστίζουν φθηνότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 8,5%, το μαρούλι κοστίζει φθηνότερα κατά 4,3% και ένα λίτρο λάδι είναι φθηνότερο κατά 2,4%. Στο μεταξύ όμως οι ντομάτες κοστίζουν ακριβότερα από πέρυσι κατά 81,8%, ένα κιλό φέτα κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 20,2%, τα μήλα κοστίζουν ακριβότερα κατά 42,9%, για λάχανο θα πληρώουν ακριβότερα φέτος κατά 30,2% οι καταναλωτές ενώ τα πορτοκάλια κοστίζουν ακριβότερα κατά 2,6%.
Για ενάμισι λίτρο αναψυκτικά η τιμή τους έχει αυξηθεί φέτος κατά 13,9% και οι μπύρες (η τιμή για πέντε φιάλες) έχει αυξηθεί 22,8%. Για ένα λίτρο κόκκινο κρασί θα ξοδέψει μια οικογένεια 0,8% παραπάνω και για ένα λίτρο ρετσίνα 11,7% λιγότερα λεφτά. Για ροζέ κρασί θα ξοδέψει 2,7% περισσότερα χρήματα.

ΠΗΓΗ parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: