Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κίνηση «σωτηρίας» της ευρωζώνης από τις κεντρικές τράπεζες



Από κοινού παρέμβαση στις αγορές πραγματοποίησαν χθες οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες, τη στιγμή που η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Η κίνηση «σωτηρίας» οδήγησε σε ράλι ανόδου τις τιμές των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια. 


Η συντονισμένη κίνηση-έκπληξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, του Καναδά και της Ελβετίας θύμισε την κοινή τους δράση για να σταθεροποιήσουν τις αγορές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν από τις 5 Δεκεμβρίου το κόστος συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων (dollar swaps) κατά 50 μονάδες βάσης.
Δεσμεύτηκαν, παράλληλα, να λάβουν και άλλα μέτρα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προκειμένου οι τράπεζες, εάν χρειαστεί, να είναι σε θέση να λάβουν επιπρόσθετη ρευστότητα στο εθνικό τους νόμισμα.
Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν έως την 1 Φεβρουαρίου 2013.
Στις ΗΠΑ, η Fed είπε ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δυσκολίες να βρουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια στις αγορές.
Ωστόσο, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «διαθέσιμη μια σειρά εργαλείων» για να χρησιμοποιηθούν.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση των κεντρικών τραπεζών στόχο έχει να αποφευχθούν νέες πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κόψουν τις γραμμές πίστωσης.
«Ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατά συνέπεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτών των πιέσεων στην παροχή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και άρα να ενδυναμωθεί η οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι τράπεζες στην ανακοίνωσή τους.
Η είδηση προκάλεσε ράλι ανόδου του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ πρόσθετη στήριξη στις αγορές προσέφερε η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν τα κεφάλαια του EFSF.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ξεκίνησε έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονες πιέσεις τις περασμένες εβδομάδες έπειτα από την τάση ανόδου που εμφάνισαν τα επιτόκια δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου προς το 8% - επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.
ΠΗΓΗ tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: