Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΕΔΕΚ: Την «πρόδωσαν» φίλοι και συνεργάτες...-Ανατροπές και αλλαγή φρουράς σε πολλές περιοχές της Κύπρου



Η ΕΔΕΚ δεν κατάφερε να κρατήσει τον Στρόβολο και να ανακτήσει την Πάφο
Χέρια άλλαξε ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Κύπρου μετά από 15 χρόνια και η ΕΔΕΚ εστιάζει για τη μεγάλη ανατροπή στον Στρόβολο την έλλειψη συσπείρωσης των ψηφοφόρων της. Προβληματίζει και η μεγάλη αποχή παγκύπρια, σύμφωνα με τον Γιαννάκη Ομήρου.

Από τους μεγάλους χαμένους των εκλογών είναι η ΕΔΕΚ, αφού από τους έξι δημάρχους -που προέρχονται από τις τάξης της- και που υποστήριξε στις Δημοτικές εκλογές εξελέγησαν μόνο δυο, ο Σάββας Ξενοφώντος στα Πάνω Λεύκαρα και ο Μιχάλης Παυλίδης στη Γεροσκήπου.
Η ΕΔΕΚ έχασε τον Δήμο Στροβόλου μετά από 15 χρόνια, αφού ο Σάββας Ηλιοφώτου δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, στην Πάφο ο Φειδίας Σαρίκας έχασε από τον Σάββα Βέργα, στην Κερύνεια η Νικολέτα Σιαξατιέ έχασε κατά κράτος όχι μόνο από τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης Γλαύκο Καριόλου αλλά τερμάτισε τελευταία από τους τέσσερις υποψηφίους για τον Δήμο, ενώ στον Δήμο Αγίου Αθανασίου ο υποψήφιος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου έχασε από τον ανθυποψήφιό του Κυριάκο Χατζηττοφή με 50 ψήφους και ανακοίνωσε πως θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Το παράδοξο από την άλλη είναι ότι τα ποσοστά της ΕΔΕΚ παγκύπρια σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2006 δεν σημείωσαν τη δραματική μείωση που θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει βλέποντας τις απώλειες αυτές.
Η ΕΔΕΚ είχε μια μείωση των ποσοστών της η οποία κυμάνθηκε στο 0,9%, σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2006. Σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, η ΕΔΕΚ έλαβε χθες ποσοστό 8%, έναντι 8,93%.
Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανόν η ΕΔΕΚ να μην προδόθηκε μόνο από τους οπαδούς της αλλά και από συνεργάτες της.
Η συσπείρωση το πρόβλημα
Σε μια πρώτη αντίδρασή του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέδωσε την απώλεια του Δήμου Στροβόλου στην έλλειψη συσπείρωσης από πλευράς των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ.
«Η μη συσπείρωση σε ό,τι αφορά την εκλογή του Σάββα Ηλιοφώτου στον Δήμο Στροβόλου, θα μας προβληματίσει αφού μελετήσουμε βεβαίως πού οφείλεται η μη συσπείρωση, γιατί υποστηρίχθηκε από τρία πολιτικά κόμματα, δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «η ΕΔΕΚ έχασε τον Στρόβολο με μια μικρή διαφορά».
«Θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να πω ότι η ΕΔΕΚ εργάστηκε με συνέπεια για την εκλογή του Σάββα Ηλιοφώτου, ενός Δημάρχου, ο οποίος έγραψε ιστορία κατά κοινή ομολογία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα που πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Δήμους της Κύπρου», είπε.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, σημείωσε, γιατί σε αριθμό Δήμων και Κοινοτήτων οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τις προτάσεις μας.
Ο κ. Ομήρου είπε πως «τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε σε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα κατά Δήμο και Κοινότητα».

Προβληματίζει η αποχή

Όσον αφορά την αποχή, ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι πρέπει να προβληματίσει το σύνολο της οργανωμένης πολιτικής ζωής, την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είπε, η αυξητική τάση της αποχής.
«Την ερμηνεύουμε ως μήνυμα δυσφορίας των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και την οργανωμένη πολιτική ζωή. Η απάντηση δεν είναι ασφαλώς οι αφορισμοί για το φαινόμενο της αποχής αλλά η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και την δυσφορία των πολιτών», πρόσθεσε.
Ο κ. Ομήρου συγχάρηκε όλους όσοι εκλέγηκαν και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνουν.
Αλλαγή φρουράς και στον Άγιο Δομέτιο, όπου ο Κώστας Πέτρου επικράτησε του Ανδρέα Χατζηλοΐζου, όπως και στην Αγλαντζιά, όπου ο Κώστας Κόρτας κέρδισε τον Ανδρέα Πέτρου.
Στη Λεμεσό άνετη νίκη πέτυχε ο Ανδρέας Χρίστου απέναντι στον Ανδρέα Κυπριανού.
Στη Λάρνακα, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης επικράτησε του Νίκου Κλεάνθους.
Στην Πάφο νικητής αναδείχθηκε ο Σάββας Βέργας, ο οποίος επικράτησε του Φειδία Σαρίκα.
Στο Παραλίμνι, ο «αντάρτης» του ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Πυρίλλης, διαδέχεται τον επί σειρά ετών Δήμαρχο, Ανδρέα Ευαγγέλου, ο οποίος υποστηριζόταν επίσημα από το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Στον κατεχόμενο Δήμο Κερύνειας επικράτησε άνετα ο Γλαύκος Καριόλου.
Ο νέος Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δεσμεύθηκε να δουλέψει σκληρά για να κάνει τη Λευκωσία, όπως είπε, περήφανη, καλώντας όλους τους δημότες, όσους τον ψήφισαν, αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν να συνδράμουν την προσπάθειά του.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε, Προχωράμε ξανά, είπε, όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε, με σύμπνοια, με κοινούς στόχους, με κοινές επιδιώξεις, με συλλογικότητα, με αίσθημα και πνεύμα αγάπης και συμπαράστασης προς την πόλη μας, με προσπάθεια ανανεωμένη, για νέα έργα και για νέες επιτυχίες.
Μήνυμα επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη έστειλε ο νέος Δήμαρχος Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, λέγοντας πως οι δημότες της πόλης του «είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά, ώστε να επιστρέψουν πίσω στους τόπους τους».
Ο κ. Καριόλου συνεχάρη τους Κερυνειώτες, καθώς, όπως είπε, αποφάσισαν μετά από πάρα πολλά χρόνια να υψώσουν την φωνή τους πάνω από κόμματα και καταστάσεις «οι οποίες δεν συνάδουν με τους πόθους και τις επιδιώξεις τους».
Σε κομματικό επίπεδο, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να είναι ο περισσότερο κερδισμένος των δημοτικών εκλογών, σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ που φαίνεται να είναι η χαμένη της όλης διαδικασίας.
Ο ΔΗΣΥ αύξησε τα ποσοστά του κατά 4% έναντι των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, το ΑΚΕΛ σημείωσε μείωση κατά 1%, το ΔΗΚΟ μείωση κατά 3% και η ΕΔΕΚ μείωση κατά 0.9%.
Για τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, όπως προεκλογικά είχε διαμορφωθεί στους περισσότερους Δήμους, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, σε γενικό πλαίσιο, δεν ήταν το προσδοκώμενο.
Μεγάλη νικήτρια των χθεσινών δημοτικών εκλογών αναδείχθηκε η αποχή, αφού παγκύπρια ανήλθε στο 31%.
Στη Λευκωσία η αποχή ανήλθε στο 37%, στη Λεμεσό στο 36%, στην Αμμόχωστο στο 20%, στη Λάρνακα στο 26% και στην Πάφο στο 22%.
Σήμερα ανακηρύσσονται οι εκλεγέντες Δήμαρχοι και οι περισσότεροι κοινοτάρχες, καθώς και οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη των σχολικών εφορειών Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου και Κερύνειας.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας από τον Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας, Έπαρχο, Χαράλαμπο Ηλιάδη, η ανακήρυξη των έξι Δημάρχων της επαρχίας Λάρνακας.
Εξελέγησαν στο Δήμος Λάρνακας ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης, στο Δήμο Αθηένου ο Δημήτρης Παπαπέτρου, στο Δήμο Αραδίππου ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης, στο Δήμο Πάνω Λευκάρων ο Σάββας Ξενοφώντος, στο Δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού, ο Κύπρος Ανδρονίκου και στο Δήμο Λειβαδιών ο Μάριος Αρμένης.
Στην πρώτη του δήλωση ο νέος Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ανέφερε ότι το μήνυμα που έστειλαν οι δημότες της Λάρνακας με τη ψήφο τους είναι μια καθαρή επιλογή, μια επιλογή εμπιστοσύνης για την αλλαγή στη Λάρνακα, για μία μια πόλη δυναμική, μια πόλη που να διεκδικεί εκείνα που δικαιούται, δηλαδή μια πόλη με ρόλο πρωταγωνιστικό.
Νέος Δήμαρχος Πάφου επανεξελέγη ο Σάββας Βέργας. Την ανακήρυξη έκανε χθες βράδυ ο έπαρχος Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης.
Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Βέργας έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να είναι Δήμαρχος όλων των πολιτών και θα συνεχίσει να εργάζεται για όλους τους Παφίτες, είτε τον ψήφισαν είτε δεν τον ψήφισαν.
Δήμαρχος Γεροσκήπου εξελέγη ο Μιχάλης Παυλίδης, Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς επανεξελέγη ο Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως και Δήμαρχος Πέγειας επανεξελέγη ο Νεόφυτος Ακουρσιώτης.
Τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα απαρέσκειας προς την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δικαιώνουν την πολιτική που ο ΔΗΣΥ ως παράταξη χάραξε και ακολουθεί με συνέπεια δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης.
Από τους 38 υποψηφίους και υποψήφιες που στήριξε ο ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές εξελέγησαν οι 26, είπε, ενώ τα ποσοστά της παράταξης με βάση τα κομματικά ψηφοδέλτια επιβεβαιώνουν ακόμα πιο έντονα τη δικαίωση της πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα.
Ο λαός απέρριψε την προσπάθεια απομόνωσης του ΑΚΕΛ δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι υπάρχει σαφής βελτίωση του κόμματος σε σύγκριση με το 2006.
Το μόνο συμπέρασμα των Δημοτικών εκλογών είναι ότι δεν αποτελούν πρόκριμα για τις Προεδρικές εκλογές δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν και εξέφρασε προβληματισμό για το ποσοστό της αποχής.
Η μη συσπείρωση σε ό,τι αφορά την εκλογή του Σάββα Ηλιοφώτου στον Δήμο Στροβόλου θα μας προβληματίσει δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.
Αποτελέσματα:
Λευκωσία: Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Στρόβολος: Λάζαρος Σαββίδης
Τσέρι: Αλκιβιάδης Κωνσταντίνου
Έκγωμη: Ζαχαρίας Κυριάκου
Λακατάμια: Λουκάς Ιατρού
Γέρι: Αργύρης Αργυρού
Αγλαντζιά: Κώστας Κόρτας
Κυθραία: Πέτρος Καρεκλάς
Λατσιά: Παναγιώτης Κυπριανού
Δάλι: Λεόντιος Καλένος
Άγιος Δομέτιος: Κώστας Πέτρου
Κερύνεια: Γλαύκος Καριόλου
Λάπηθος: Νεοπτόλεμος Κότσαπας
Αγία Νάπα: Αντωνάκης Τσόκος
Παραλίμνι: Θεόδωρος Πυρίλλης
Λύση: Συμεών Παστός
Δερύνεια: Άντρος Καραγιάννης
Σωτήρα: Γεώργιος Ττάκκας
Ακανθούς: Σάββας Σαββίδης
Λάρνακα: Ανδρέας Λουρουτζιάτης
Αθηένου: Δημήτρης Παπαπέτρου
Δρομολαξιά: Κύπρος Ανδρονίκου
Λειβάδια: Μάριος Αρμένης
Πολεμίδια: Γιώργος Γεωργίου
Λεμεσός: Ανδρέας Χρίστου
Μέσα Γειτονιά: Δώρος Αντωνίου
Γερμασόγεια: Ανδρέας Γαβριηλίδης
Άγιος Αθανάσιος: Κυριάκος Χατζηττοφής
Πολεμίδια: Γεωργίου Γεώργιος
Μέσα Γειτονιά: Αντωνίου Δώρος
Πάφος: Σάββας Βέργας
Γεροσκήπου: Μιχάλης Παυλίδης
Πέγεια: Νεόφυτος Ακουρσιώτης
Πόλις Χρυσοχούς: Γεωργίου Αγαθάγγελος
ΠΗΓΗ sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: